PRIMAL FEAR – Rulebreaker

Keď sa na vás z obrázku škerí zlovestný orol, je to neklamný znak toho, že máte dočinenia s novým albumom od PRIMAL FEAR. Skupina postavená okolo speváka s ostrým hlasom Ralfa Scheepersa a mozgu celej kapely, basgitaristu Matta Sinnera, prichystala pre naše uši novú power nálož.

Rozjazd je to celkom hutný (a hustý), ako je už od chalanov z PRIMAL FEAR dobrým zvykom. Agresívny zvuk gitár a Scheepersov perfektný hlas. Nový album „Rulebreaker“ teda pokračuje v šľapajách predchodcu „Delivering the Black“. Skladby poväčšinou prúdia v strednom tempe, s typickými PRIMAL FEAR postupmi, až vyústia v oživujúce refrény.

primal-fear-rulebreaker

PRIMAL FEAR – Rulebreaker

Z prvého trojlístka skladieb vyčnieva najmä vďaka svojej melodickosti „Bullets & Tears“, ktorá je tou pravou hitovkou, na akú čakáte od začiatku. Pri nej si istotne na svoje prídu všetci power metaloví nadšenci.

Skladby na albume pripomínajú svojim vyznením trochu JUDAS PRIEST alebo ACCEPT, na čo sme si však už u PRIMAL FEAR mohli zvyknúť a vôbec to nevnímam ako mínus. Dopomáha tomu aj Ralfov vokál, ktorý sa v niektorých momentoch podobá Halfordovmu, resp. hlasu bývalého speváka „judášov“  – Tima Rippera Owensa. Veď aj sám Scheepers mal ambície nastúpiť na Halfordovo miesto. Napriek týmto prirovnaniam, však musím podotknúť, že Scheepersov prejav je naozaj osobitý a bezchybný!

primal_fear_2016

PRIMAL FEAR

Samozrejme, ani na novinke nechýbajú heslá o svornosti metalistov ako „In Metal We Trust“. Taktiež sa nahrávka nezaobišla ani bez balady, ktorá tentokrát dostala názov „The Sky Is Burning“. Pre zmenu, pieseň s názvom „We Walk Without Fear“ atmosférou i stopážou evokuje „One Night in December“ z ich minulého počinu „Delivering the Black“, no napriek snahe a nepopierateľnému skladateľskému umu, nie je až taká úžasná ako „decembrovka“.

Upozornil by som ešte na „At War With the World“, „The Devil In Me“, „Constant Heart“. Vlastne, celý záver nahrávky, tak ako aj album celý, je veľmi podarený.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 29.1.2016
Web: www.primalfear.de
Zostava:
Ralf Scheepers – spev
Alex Beyrodt – gitara
Tom Naumann – gitara
Magnus Karlsson – gitara, klávesy
Mat Sinner – basgitara, vokály
Francesco Jovino – bicie
Tracklist:
Angels of Mercy (3:35)
The End Is Near (4:27)
Bullets & Tears (3:05)
Rulebreaker (4:38)
In Metal We Trust (3:34)
We Walk Without Fear (10:45)
At War With the World (4:06)
The Devil In Me (4:44)
Constant Heart (4:50)
The Sky Is Burning (4:45)
Raving Mad (3:14)
Diskografia:
Primal Fear – 1998
Jaws of Death – 1999
Nuclear Fire – 2001
Black Sun – 2002
Devils Ground – 2004
Seven Seals – 2005
New Religion – 2007
16.6 (Before the Devil Knows Youre Dead) – 2009
Unbreakable – 2012
Delivering the Black – 2014
Rulebreaker – 2016
Definitíva:
PRIMAL FEAR nahrali znovu skvelý a nadpriemerný album v merítku celosvetovej produkcie power metalu. „Rulebreaker“ je ale (a to „ALE“, by malo byť zvýraznené) napriek tomu nie až taká chytľavá vec, ako predchodca „Delivering the Black“ alebo napríklad „New Religion“.

1 – total disaster, 2 – awful, 3 – weak, but worth of try, 4 – average with weaknesses, 5 – average with ambitions, 6 – good, 7 – very good, will be remembered, 8 – awesome, 9 – wonderful, unfogettable act, 10 – genius, the genuine Valhalla

Odporúčané články