BLACK SABBATH – The End (EP)

Nesmrteľní „sabati“ sa (vraj) natrvalo lúčia. Nielen prostredníctvom obrovského rozlúčkového turné, ba aj prostredníctvom úplne poslednej nahrávky „The End“. A tá pôsobí vskutku špeciálnym dojmom.

Ani sa niet čomu čudovať. BLACK SABBATH totiž končia, a to je už teda veľká vec. Kapela, ktorá dala svetu tvrdý rock a ešte tvrdší heavy metal dáva zbohom všetkým svojím fanúšikom. Síce opäť iba v (ne)svätej trojici Osbourne/Iommi/Butler a žiaľ bez pôvodného bicmena Billa Warda, no sťažovať sa môže iba málokto. Keď sa pred vás postaví tajomný Tony a jedným pohybom ruky vykúzli ten najtemnejší riff, Geezer so svojim nezameniteľným
zvukom štvorstrunky a Ozzy všetko potvrdí dnes už legendárnym „oh no, no, please God help me!“, je mi úplne jedno, kto v pozadí mláti na bubón.

black-sabbath-the-end

BLACK SABBATH – The End

Príchuť turné, ktoré odštartovalo 20. januára v ďalekej Omahe sme si už máličko rozobrali. Dnes, tu a teraz je viac dôležitá skutočnosť, že práve v tomto meste a v tomto čase odštartoval i limitovaný predaj úplne poslednej štúdiovej kapitoly BLACK SABBATH. Tým je osem skladbové EP s názvom „The End, kde môžeme pričuchnúť k štyrom dodnes nevydaným kúskom z albumu „13“. A ako bonus nám štvorica servíruje ďalšie kvarteto živých peciek z predposledného turné v rozmedzí 2013/2014.

Žiaden odpadový kôš však nečakajte. Áno, „The End“ neprestavuje žiaden míľnik v diskografií, no svoje kvality samozrejme má. O tom niet najmenších pochýb. Typické ingrediencie kapely ostali plne zachované, hoci sa občas aj tak trochu ide o kolovrátok s veľmi podobnou šablónou či rukopisom. Štvorica „noviniek“ ale BLACK SABBATH hanbu rozhodne nerobí a pár kúskov by som si vedel predstaviť aj na spomínanej „trinástke“ z roku 2013. Tým mám namysli najmä rezkejšie kúsky „Cry All Night“ a „Isolated Man, či typicky zaťažkávajúcu „Season of the Dead“.

black-sabbath-2015

Tony Iommi, Ozzy Osbourne a Geezer Butler

Keď sa charizmatický frontman naživo s plnou vážnosťou pýta – „is this the end of the beginning?“, nemožno brať jeho slová na ľahkú váhu. Žeby predznamenanie nevyhnutného konca? Zbohom a odchod do zaslúženého dôchodku? Obrovská škoda, keďže štvorica „live“ peciek dokazuje, že BLACK SABBATH na to aj napriek kolísavej zvukovej kvalite tohto záznamu a pochybnej dramaturgií (Ozzy slovami uvedie „Dirty Women a hľa, cd pokračuje staručičkou „Under the Sun“) ešte stále majú. Či už ide o fantastickú bombu „End of the Beginning“ alebo kolegyňu „Age of Reason“.

Čo dodať na záver? Štyri staronové veci potešia a koncertný záznam nie je na za hodenie. BLACK SABBATH vraj končia. Dôjde na dnes až priveľmi populárny reunion? Spolupútnici SCORPIONS a JUDAS PRIEST s tým akosi nikdy nemali problém, lenže pri nich nesvietila červená kontrolka so sk**veným nápisom „rakovina“, z ktorej sa Tony Iommi ešte tak celkom nedostal. Nechajme sa preto radšej prekvapiť a pribaľme prednešok pre BLACK SABBATH na rozlúčku typické Ozzyho slová. „Thank you, god bless you all“!

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: hard rock/heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: bez vydavateľstva
Dátum vydania: 20.1.2016
Web: www.blacksabbath.com
Zostava:
Ozzy Osbourne – vokály
Tony Iommi – gitara
Geezer Butler – basgitara
Brad Wilk – bicie
Tracklist:
Season of the Dead (7:22)
Cry All Night (6:58)
Take Me Home (4:56)
Isolated Man (5:31)
God Is Dead? – live (8:57)
Under the Sun – live (4:36)
End of the Beginning – live (8:09)
Age of Reason – live (7:46)
Diskografia:
Black Sabbath – 1970
Paranoid – 1970
Master of Reality – 1971
Vol.4 – 1972
Sabbath Bloody Sabbath – 1973
Sabotage – 1975
Technical Ecstasy – 1976
Never Say Die! – 1978
Heaven And Hell – 1980
Mob Rules – 1981
Born Again – 1983
Seventh Star – 1986
The Eternal Idol – 1987
Headless Cross – 1989
Tyr – 1990
Dehumanizer – 1992
Cross Purposes – 1994
Forbidden – 1995
13 – 2013
The End (EP) – 2016
Definitíva:
Definitívne záverečná štúdiová práca nazvaná „The End“ síce na prvý pohľad predstavuje iba akýsi „odpad“ z nahrávania comebackovej dosky „13“, ale BLACK SABBATH sa lúčia skutočne so cťou a bez akejkoľvek hanby.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla