Košice zažili exkluzívny akustický set GOTTHARD. HELLOWEEN potvrdili, že sú vo forme

Po dlhých ôsmich rokoch sme sa konečne dočkali aj my v ďalekých Košiciach. Veru, osem rokov trvalo kým sa na východ republiky vrátili legendárne tekvice – HELLOWEEN.

Skutočne si nepamätám viac natrieskanú športovú halu Cassosport, než v decembri 2007, keď HELLOWEEN spolu so spriaznenými GAMMA RAY doslova zdemolovali tunajšie priestory. Smutné je, že následky tohto tzv. ničenia vidieť na stenách ešte aj dnes, ale o tom trošičku neskôr… Nemeckí „králici“ však majú divoké slovenské publikum jednoducho radi, a to nech hrajú kdekoľvek.

Nie je to tak dávno, čo si chalani podmanili zaplnený amfiteáter v Banskej Bystrici a teraz, presne o šesť mesiacov, ich tu máme so svojou plnohodnotnou šou „My God Given Right Tour 2016“ opäť a s nemenej zaujímavým supportom. Či už sú to švajčiarski hard rockeri GOTTHARD alebo pomerne neznámi CRIMES OF PASSION, rozhodne sa bolo na čo tešiť, takže poďme smelo!

helloween-kosice-2016-gotthard-11

Fanúšikovia v Multihale počas koncertu GOTTHARD

Opadaná omietka, sociálne zariadenia v katastrofálnom stave i obrovský chlad. To všetko si museli vytrpieť metaluchtiví fanúšikovia na nedávnom vystúpení SABATON v spomínanom športovom stánku. Nie práve najreprezentatívnejšie priestory mali poslúžiť na koncertné besnenie aj teraz, pod prísľubom istejšej organizácie a hlavne väčšieho tepla. V pondelok, tri dni pred vypuknutím celého cirkusu, je však celá šou náhle presunutá do priľahlej, omnoho modernejšej Multihaly.

Šikovný ťah? Veru áno. Po príchode nás víta vcelku priestorná a príjemne vyhriata sála, kde už  nehrozilo žiadne hrkotanie zubami. Na druhej strane ale úplne celkom nechápem absenciu šatne, či zneprístupnenie čoby len jedinej z postranných tribún, na čo sa sťažovalo i viacero návštevníkov. Na druhej strane, vysoliť za pohár piva „ľudových“ 1,50 € a môžete si ho vypiť tak  maximálne na chodbe vedľa vstupnej brány, mi príde celkom mimo.

helloween-kosice-2016-crimes-of-passion-5

CRIMES OF PASSION

Odhliadnuc od týchto menších prešľapov, sme od ôsmej hodiny večernej svedkami úvodného výkopu v podobe CRIMES OF PASSION, energických mladíkov z anglického Sheffieldu. Na scéne síce pôsobia niečo málo cez desať rokov, no na svojom konte majú zatiaľ iba dva dlhohrajúce albumy, z ktorých sa pochopiteľne čerpalo na 100 percent.

Klasický sedemdesiatkový rock spočiatku s pribúdajúcimi minútami sa to len a len zlepšovalo. Hlavne gitarová dvojka šľapala ako premazaný stroj, ba pozadu nezaostával ani vysmiaty frontman Dale Radcliffe. Zvuk na samotný začiatok fajn, ľudia sa chytali, a preto palec nahor.

helloween-kosice-2016-gotthard-8

Nic Maeder a GOTTHARD počas nečakaného akustického setu

To nasledujúci GOTTHARD už zaujímali omnoho viac ľudí. Niektorí dokonca prišli najmä kvôli nim. Lenže najbližšie minúty v istom zmysle nepatrili k tým šťastnejším. Bubeník je tesne pred vystúpením z neznámych príčin zverený do opatery tunajších lekárov (pán Hena, aj tú borovičku predsa musíte s niečím zapíjať!), čo zvyšná pätica berie skutočne chlapsky a pokúša sa o krátky improvizovaný set.

V exkluzívnej akustickej polhodinke nemohli chýbať neuveriteľne dojemné „Feel What I Feel“ či „Remember It´s Me“, a aj napriek úsmevným chybičkám bolo všetko super. Až mam taký zvláštny pocit, že to nakoniec dopadlo ešte lepšie než sa pôvodne očakávalo. Krásne nasvietená scéna, elektrizujúci spev Nica Maedera a uvoľnená atmosféra boli atribúty, ktoré zdobili GOTTHARD počas ich celého kratučkého setu. Bravo!

helloween-kosice-2016-hells-15

HELLOWEEN v Košiciach

Legendárni metalisti HELLOWEEN sa na Slovensku posledné roky asi cítia ako doma, čo zdarne dokumentujú ich početné vystúpenia na celom našom území. Samé koncerty, festivaly, no nie a nie sa toho prejesť. Ako to len robia? Jednoducho sú vo forme a točia dobré dosky! To sa potvrdilo i v Multihale, kde chalani oproti letu priviezli mierne vynovenú dyňovú šou plnú kvalitného zvuku, príjemných melódii a chytľavých refrénov. Na moje veľké potešenie sa priveľmi nezachádzalo do ďalekej minulosti (pár slávnych „keeperoviek“ samozrejme nemohlo chýbať), a ak áno, tak zväčša do obdobia „Master o the Rings“ a najmä „The Time of the Oath“. Blesková „Before the War“, hitová „Power“ alebo azda nežná „Forever and One (Neverland)“? To všetko i mnoho iného nám bolo naservírované počas takmer sto minútového predstavenia.

Andi Deris a Dani Löble nám zrejú ako víno. Dvojička Weikath/Groskopf je už sama o sebe kultom, lenže čo s tebou Sascha Gerstner? Netuším, čo sa to s týmto ináč šikovným chalaniskom porobilo, no jeho aktuálny imidž  a pohyby mi doslova vyrážajú dych. Sladký cukríček na pomedzí „depešáka“ a Justina Biebera? To je trochu veľa aj na HELLOWEEN, ktorí ešte stále prezentujú aktuálny album „My God-Given Right“.


Aj napriek tomu, že doma tento kotúčik akosi dych nevyráža, trojica zložená z titulnej skladby, „Heroes“ a „Lost In America“ naživo spoľahlivo zafungovala. Početné publikum (hrubý odhad do 1500 až 2000 hláv) si užíva každú jednu položku, a preto sa spoľahlivo kráča až do vytúženého finále, a to nemôže obstarať nič iné než obligátna hitovka „I Want Out“.

HELLOWEEN teda suma sumárum opäť nesklamali a myslím, že väčšine prítomných nebude vadiť, keď sa u nás chalani znovu čoskoro ukážu. Tak snáď onedlho!

PLUSY:
HELLOWEEN, exkluzívny set GOTTHARD, útulná hala, zvuk počas celého večera, merch a príjemné ceny

MÍNUSY:
Chýbajúca šatňa, absencia miest na sedenie, malý výčap a cena piva

Foto: Veronika Selepková