MASTER – An Epiphany of Hate

Death metalový veterán Paul Speckmann nenecháva svoj spolok MASTER v nečinnosti a opäť sa hlási s novým albumom „An Epiphany of Hate“.

Je niekoľko kapiel, pri ktorých už vopred viete, čo na nových nahrávkach od nich dostanete. Jednou z takých je aj kapela americko/česká formácia MASTER. V januári im prostredníctvom vydavateľstva F.D.A Rekotz vyšla v poradí trinásta radovka a očakávaný old schol naplnili do bodky aj tentokrát.

master-an-epiphany-of-hate

MASTER – An Epiphany of Hate

A keďže nejde o nič nové, tak sa bez zbytočných slov pustíme rovno do hodnotenia novinky „An Epiphany of Hate“. Na ploche 45 minút nám bol nadelený death metal starého strihu v mantineloch MASTER. Jednoduchý, priamočiary a účelný. Lezúci na prvýkrát do ucha.

Výrazným prvkom sú nekomplikované gitarové pasáže. Nejde tak ani o riffovačky, ale hlavne o vyhrávky. Väčšinou ústredná vyhrávka sa ťahá počas celej skladby s pár zmenami, alebo prípadne ozvláštnená sólom. Niekoľkokrát som však postrehol aj opakujúce sa, či podobné motívy šesťstrunovej sekcie, raz dokonca v dvoch skladbách za sebou. Zvuk nie je zbytočne agresívny, dalo by sa povedať, že skôr neagresívny, nie je ani rezavý, ale ani príliš podladený.

K zvuku sa ešte raz vrátim. Bicmen Zdeněk Pradlovský predvádza opäť slušnú energickú hru, často s hopsavými rytmami, no na predošlom záseku „The Witchhunt“ bol jeho výkon predsa len lepší. Celému ansámblu velí človek najpovolanejší, ústredná postava a jediný pôvodný člen Paul Speckmann. Jeho vokál je jednoducho luxus v death metale. Svojsky neučesaný chraplák a „odfláknutý“ prejav, ktorý proste fanúšikov baví.

master-2016

MASTER

Nahrávka ako celok je v pohode, ale je trošku menej výrazná. Nejde o nič prevratné alebo niečo, z čoho by spadla sánka. Povedzme si pravdu, nikto to od MASTER ani neočakáva, ale takisto to nie je prúser. Ide až o akýsi „oddychový“ nenásilný death metal. Mám pocit, že tento album sa skvele hodí ako hudobný doprovod k práci alebo ku akejkoľvek činnosti, prípadne, keď chce človek vypnúť a niečo si pri tom pustiť. Nevyžaduje extra pozornosť a plynie si svojím tempom. Je pravda, že toto zrejme žiadneho umelca nepoteší, ak sa o jeho hudbe hovorí, že je dobrá len ako nejaký podmaz, no nepomôžem si, ale ja takto vnímam novinku „An Epiphany of Hate“.

Jednou z príčin je výsledný zvuk. Ten je až príliš uhladený. Chcelo by to viac živočíšnosti, drajvu a celkovo to pri mixovaní a masteringu okoreniť. Nenúti vás to rozbesnieť sa, odtrhnúť si makovicu pri headbangovaní, ale len mierne si podupkávať. Verím tomu, že naživo to musí byť však o niečom inom. Nahrávalo sa v známom moravskom štúdiu Shaark a takisto sa tam nahrávka podrobila mixu a masteringu. Netreba zabudnúť ani skladby, ktoré sú oproti zvyšku o niečo nápaditejšie ako ostatné. Istotne sú to „Fiction Soon Becomes Reality“, „Face Your Fear“, v klepačkovom tempe plynúca „Just Take My Right Arm“ alebo „It´s Clearly Eden“ s melodickým základom.

Takže, poďme si to zhrnúť. Máme tu, čo dočinenia s menej výrazným death metalom starej školy a aj keď predchodca „The Witchhunt“ ma bavil viac, tak ani aktuálny zárez „An Epiphany of Hate“ nie je zlý, no viem, že borci sú schopní vytvoriť aj silnejšie skladby.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA/Česko
Vydavateľstvo: F.D.A. Rekotz
Dátum vydania: 29.1.2016
Web: www.master-speckmetal.net
Zostava:
Paul Speckmann – vokály, basgitara
Alex Nejezchleba – gitary
Zdeněk Pradlovský – bicie
Tracklist:
Subdue the Politician (4:50)
Fiction Soon Becomes Reality (4:34)
Face Your Fear (3:26)
Just Be Yourself (3:00)
Just Take My Right Arm (4:09)
An Epiphany of Hate (5:25)
It´s Clearly Eden (5:08)
The People of the Damned (4:31)
Senes All Will Be Conrolled (4:29)
Red Alert (4:51)
Diskografia:
Master – 1990
On the Seventh Day God Created… Master – 1991
Collection of Souls – 1993
Faith Is in Season – 1998
Let´s Start a War – 2002
Unreleased 1985 Album – 2003
The Spirit of the West – 2004
Four More Years of Terror – 2005
Slaves to Society – 2007
The Human Machine – 2010
The New Elite – 2012
The Witchhunt – 2013
An Epiphany of Hate – 2016
Definitíva:
MASTER sa hlásia s novinkou „An Epiphany of Hate“ a samozrejme nič prekvapujúce sa v ich tvorbe nedeje. Očakávajte klasický old school death metal v ich podaní, jednoduchý a priamočiary. Tentokrát však o niečo menej výraznejší.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla