Aborym – Psychogrotesque

Už prešlo nejakých pár rôčkov, čo v Aboryme „neškrieka“ maďarský spevák Atilla Csihar, ktorý dnes pôsobí v kultovej kapele Mayhem. Ten nahral s touto svojskou partičkou hudobníkov prvé tri albumy, ktoré sa pohybovali v poli industriálneho black metalu. Kapela potom prešla dosť veľkými personálnymi zmenami. Z pôvodnej zostavy ostal v kapele už iba basák Fabban a ten sa musel obklopiť novými členmi. V roku 2006 kapele vychádza album Generator, na ktorom bolo cítiť vnútornú rozhádzanosť kapely. Generator naspieval Prime Evil, no po tomto albume sa z kapely porúčal. Medzitým jediný pôvodný člen Malfeitor Fabban pridal ku svojej basgitare aj spev. Niet pochýb o tom, že tento krok bol správny.
Niektorí možno nemali tú česť stretnúť sa s touto kapelou a tých treba hneď upozorniť, že Aborym nie sú klasickou blackovou kapelou. Jasné, základ ich hudby tvorí práve tento štýl, ale na predošlých albumoch ich zdobili aj industriálne prvky a rôzne elektronické nasamplované pazvuky…

Aborym sledujem od ich prvého albumu Kali Yuga Bizarre a na ich piaty album s príznačným názvom Psychogrotesque som sa naozaj veľmi tešil. Zvedavý som bol aj na Fabbanov výkon za mikrofónom. Psychogrotesque, Fabban a ani Aborym samotný ma vôbec nesklamali, práve naopak. Všetko to podtrhujú vynikajúce bicie niekdajšieho bicmena Emperoru Fausta, ktoré sa striedajú s tými programovanými (čo mi až tak povôli nie je), ale to už predbieham.

Trojica hudobníkov si nad názvom skladieb hlavy nelámala, očíslovala ich rímskymi číslicami pekne poporadí. I. má predstavovať intro, ktoré je predzvesťou ozajstného psycha v podaní Aborym. Tlkot srdca, hlasy na pozadí, „nepríjemný“ bzukot a do toho sa pomaly vkráda gitarová linka. Famózne. Skladba plynule prejde do II., kde zažijete blackové šialenstvo, gitary sú správne rezavé, vokál správne okultný a to všetko podčiarkuje skvelá atmosféra. Spomínal som plynulý prechod medzi úvodným introm a druhou skladbou. Tak plynulé prechody sú na celom albume. Celý album pôsobí ako jedno veľdielo, jedna veľký príbeh z psychiatrickej liečebne. Ale pozor, nie je to iba o blackových „škriekanicách“, skladby sú pestré. Nájdeme v nich množstvo nečakaných zvratov a rytmických pasáží. V niektorých skladbách Aborym zabrdli aj do vôd avantgardy a v niektorých zase nezabudli na svoje industriálne začiatky. To všetko je správne skĺbené s blackmetalom im vlastným. Vynikajúcou atmosférickou skladbou je pieseň č. IV., v ktorej počujete šepkanú taliančinu a to všetko v pomalom smrtiacicom blackovom tempe. Akoby vám z reprákov znel okultný očistec pre pacientov zavretých za dverami liečebne. Taká skladba číslo V. začína saxofónom, potom má v sebe aj doomový nádych vďaka hlbokému spevu, to však časom prejde do sekavých riffov a tie zas do zbesilej blackmetalovej sypačky. Aborym nezabudli ani na rôzne zvuky a sample v pozadí, ktoré dodávajú nahrávke správne čaro.Treba však spomenúť, že talianske trio má na albume aj množstvo hostí, ktorí dopomohli ku geniálnemu dielu. Samozrejme, že v skladbách č. VIII. a IX. Trio nezabudlo ani na elektronické až tanečné vsuvky, ale kto ich pozná, tak by si ich album bez podobnej skladby nevedel asi ani predstaviť. Celé to pôsobí nenásilne a skladby vynikajúco pasujú do celej psychogrotesky. Záverečná skladba X. je najdhšou a dá za albumom sprvánu bodku. Opäť sa pri nej nebudete stačiť diviť, čo všetko je možné do hudby primiešať a ako ju podať. Naozaj famózne.

Pred počúvaním tohto albumu som tušil, že Aborym prídu s niečím výnimočným. Ale až takéto nadšenie som z neho nečakal. Aborym opäť dokázali, že od svojho vzniku v roku 1992 sú veľmi výnimočnou kapelou, ktorá posúva hranice žánru. A to, že sú majstri v spojení elektronieckej muziky s black metalom netreba snáď ani písať. S albumom Psychogrotesque prežijete naozaj neuveriteľné momenty, ktoré vás donútia prehrávať nový album od tejto talianskej trojice znova a znova.

Žáner: industrial black metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Season of Mist, 2010
Web: http://www.myspace.com/aborym666
 
Zostava:
Malfeitor Fabban – vokály, basgitara, klávesy
Paolo „Hell 10 Kabbalus“ Pieri – gitara, klávesy
„Faust“ Eithun – bicie
Diskografia:
Kali Yuga Bizarre – 1999
Fire Walk With Us – 2001
With No Human Invertention – 2003
Generator – 2006
Psychogrotesque – 2010
Tracklist:
I.    (1:06)
II.    (5:03)
III.    (4:05)
IV.    (4:36)
V.    (5:40)
VI.    (6:14)
VII.    5:12)
VIII.    (2:30)
IX.    (2:48)
X.    (8:43)
Bonus track:
XI.    (2:09)
Definitíva:
Novinka od Aborymu nemá slabšie miesto.
 Okrem klasického ortodoxného black metalu,
trio hudobníkov opäť správne skombinovalo
porciu industriálu, elektroniky a primiešalo
 aj štipku avantgardy. Vznikol tak zrejme najlepší
 album v ich diskografii. Ozajstná psychogroteska. Psychogrotesque ponúka nezabudnuteľný zážitok!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla