DREAM THEATER – The Astonishing

DREAM THEATER, kultová pätica hudobných es z ďalekého Bostonu, prichádza po trojročnom období pôstu s najkontroverznejším materiálom vo svojej predlhej a mega úspešnej kariére.

Predlhý. Slovo, ktoré sa bude spájať s „The Astonishing“ určite najviac. Úspešný? Uvidíme. Rozporuplný? Prihára. Tak či onak, kapela vyrukovala s albumom, kde na jeho celkové pochopenie budeme potrebovať more času. Ešte pretečie Dunajom hojne búrlivej vody, kým zistíme, čo sa vlastne dialo v hlave Johna Petrucciho, keď sa posadil za pracovný stôl a komponoval, komponoval… Vyrukovať v dnešnej uponáhľanej dobe so 130-minútovou nahrávkou chce totiž poriadne gule a chalani z DREAM THEATER ich musia mať sťa melóny.

dreamtheaterastonishingcovercd

DREAM THEATER – The Astonishing

Keď sa svet v roku 1999 dočkal kolekcie s názvom „Scenes From a Memory“, padol na zadok. Dnes už legendárna koncepčná doska patrí právom medzi míľniky žánru a kapele zo dňa na deň doslova zaistil večnú slávu. Prešla hromada času a DREAM THEATER sa rozhodli, že podobný recept skúsia znova a navyše v monumentálnejšom podaní. Fiktívny a mnohokrát i veľmi naivný príbeh o boji medzi rebelmi a Rišov, slobodou a utláčaním a obligátnym dobrom a zlom neraz núti podvihnúť obočie, no ako stále, dôležitá je muzika, a to platí pri DREAM THEATER priam dvojnásobne.

Dvojnásobná je aj porcia muziky, pochopiteľne rozdelená na ploche 2 diskov a abnormálnych 34 hudobných čísel. Nápadov je skutočne neúrekom, žiaľ i tie najlepšie sa neuveriteľne topia vo zvyšnom mori skladateľskej beznádeje. Kde len začať… Máme tu pôsobivý orchester, epické zbory, bombastické aranžmá, inštrumentálne výkony hodné majstrov. Všetko je však figu borovú platné, ak chýbajú dostatočne kvalitné piesne. Ako keď dáte pozlatiť záchodovú misu – vždy to bude iba misa určená na kadenie.

Dream-Theater-2015

DREAM THEATER

DREAM THEATER si jednoducho odhrýzli priveľké sústo, ktoré nevedia reprezentatívne vyplniť. Vypočuť si nahrávku na jeden záťah od A do Z sa občas javí ako nadľudský výkon. Niekoľkokrát sa mi dokonca prihodilo, že som sa po pár skladieb bez problémov uložil do ríše snov, čo asi nie je znakom pútavého a vo všetkých smeroch dychberúceho diela.

Do istej miery za to môže jediná osôbka, pán Jordan Rudess alias klávesmajster. Dvojalbum „The Astonishing“ je doslova zamorený rôznymi klavírnymi plochami, vyhrávkami alebo inými „serepetičkami“, a hudba tým veľmi trpí a stáva sa ešte viac patetickejšou, než v skutočnosti je. Nejeden motív naozaj pripomína pocukrovaný úryvok z venezuelskej telenovely. Veru nepreháňam!

Chalani sa poväčšinou snažia isť cestou pesničkovejšej formy a obrovské, takmer 20-minútové eposy sú v prípade „The Astonishing“ len minulosťou, no žiadne prekvapenie sa tentokrát nekoná. Síce občas vyletí slabá iskrička nádeje typu „The Gift of Music“, „Moment of Betrayal“, „Heaven´s Cove“ či „A New Beginning“, ale nie je to na túto, vyše dvojhodinovú stopáž, primálo? Nuž, dáme dnes body iba za odvahu? Sklamanie roka.

Hodnotenie autora: 4,5 / 10

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 29.1.2016
Web: www.dreamtheater.net
Zostava:
James LaBrie – vokál
John Petrucci – gitara
John Myung – basgitara
Jordan Rudess – klávesy
Mike Mangini – bicie

Tracklist:
Act I:
Descent of the NOMACS (1:10)
Dystopian Overture (4:50)
The Gift of Music (4:08)
The Answer (1:52)
A Better Life (4:38)
Lord Nafaryus (3:28)
A Savior In the Square (4:13)
When Your Time Has Come (4:18)
Act of Faythe (5:00)
Three Days (3:44)
The Hovering Sojourn (0:28)
Brother, Can You Hear Me? (5:11)
A Life Left Behind (5:49)
Ravenskill (6:01)
Chosen (4:31)
A Tempting Offer (4:18)
Digital Discord (0:48)
The X Aspect (4:13)
A New Beginning (7:41)
The Road To Revolution (3:35)

Act II:
2285 Entr´acte (2:20)
Moment of Betrayal (6:11)
Heaven´s Cove (4:19)
Begin Again (3:54)
The Path That Divides (5:09)
Machine Chatter (1:03)
The Walking Shadow (2:58)
My Last Farewell (3:44)
Losing Faythe (4:13)
Whispers On the Wind (1:37)
Hymn of A Thousand Voices (3:38)
Our New World (4:12)
Power Down (1:25)
Astonishing (5:51)

Diskografia:
When Dream and Day Unite – 1989
Images and Words – 1992
Awake – 1994
Falling Into Infinity – 1997
Metropolis Pt.2: Scenes From A Memory – 1999
Six Degrees of Inner Turbulence – 2002
Train of Thought – 2003
Octavarium – 2005
Systematic Chaos – 2007
Black Clouds and Silver Linings – 2009
A Dramatic Turn of Events – 2011
Dream Theater – 2013
The Astonishing – 2016
Definitíva:
DREAM THEATER si aktuálnou novinkou stihli vykopať vlastný hrob a ja budem ten prvý, kto im naň prisype trocha tej hliny. „The Astonishing“ je bez okolkov najnudnejší a najhorší album v kariére niekdajších progresívnych bohov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla