ROTTING CHRIST – Rituals

Grécki neznabohovia ROTTING CHRIST sú na scéne už od roku 1987! Skupina okolo frontmana Sakisa Tolisa vydala vo februári už dvanásty štúdiový album nazvaný „Rituals“.

Mám ešte v živej pamäti štvorkoncert kapiel BLYND, ROTTING CHRIST, GOD SEED a CRADLE OF FILTH. Po vystúpení ROTTING CHRIST sme sa aj stretli v bare s lídrom Sakisom Tolisom, ktorý mal vtedy rozbité hánky (už si nepamätám prečo). Toho času im ešte ani nevyšiel album „Κατά τον δαίμονα εαυτού“ a dnes, takmer 3 roky od jeho vydania  tu máme novinku s názvom „Rituals“.

rotting-christ-rituals

ROTTING CHRIST – Rituals

Nahrávka „Rituals“ začína presne tam, kde skončila predchádzajúca. Okultné rytmy, texty preplnené zvučnými mantrami, gitary, ktoré sa doslova vyžívajú v používaní oktávových riffov, zbory odriekávajúce zaklínadlá, záhrobný šepot. Veď, kto by aj čakal odklon od toho, čo predviedli naposledy, keď to bolo také úspešné?

Druhá skladba v poradí „Ze Nigmar“ nesie krásny, no nenápadný folkový motív, evokujúci orient. „Elthe Kyrie“ v sebe naopak ukrýva skvelé melodické vyhrávky gitár. V textoch sa veľmi nevyznám, pretože ROTTING CHRIST používajú pramálo angličtiny. Do pomykova ma dostala gréčtina, francúzština alebo aj latinčina.

Ester Segarra

ROTTING CHRIST

Trochu nepochopiteľné mi príde po všetkom tom vzývaní démonov a diablov, zaradenie do stredu nahrávky skladbu s názvom „Apage Satana“. Možno je to tým, že nerozumiem textom, alebo myšlienke autora, ktorá mi nie je známa. Zároveň mi ale príde táto kompozícia aj najmenej výraznou z tohto albumového počinu.

Našťastie to zachráni ďalšia vec a vráti do nosiča plynutie do zabehnutých, ale zaujímavých koľají s pútavými melódiami a jednoduchými, no účinnými motívmi gitár. Nechýba ani zapojenie folkových nástrojov. V jednoduchosti je krása a sila a ROTTING CHRIST sú si toho vedomí.

Možno sa niekomu bude zdať, že sa ROTTING CHRIST už nevyvíjajú, ale to, akým svojským spôsobom uchopili dark metal je vskutku okúzľujúce. Niť sa pomaličky odvíja a všetko do seba zapadá. Tempo spomaľuje, aby sa znova predviedlo v šamanskom rytme, pretne ho gitarový riff a znova sa ocitáme v odriekavaní tajomných mantier až do konca tohto veľdiela.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: gothic/dark/extreme metal
Krajina pôvodu: Grécko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 12.2.2016
Web: rotting-christ.com
Zostava:
Sakis Tolis – gitara, klávesy, spev
George Emmanuel – gitara
Vagelis Karzis– basgitara
Themis Tolis – bicie
Tracklist:
In Nomine Dei Nostri (4:57)
Ze Nigmar (4:43)
Elthe Kyrie (4:49)
Les Litanies De Satan (Les Fleurs Du Mal) (3:55)
Apage Satana (3:50)
Tou Thanatou (3:37)
For A Voice Like Thunder (6:11)
Konx Om Pax (6:21)
Devadevam (5:18)
The Four Horsemen (5:24)
Diskografia:
Thy Mighty Contract – 1993
Non Serviam – 1994
Triarchy of the Lost Lovers – 1996
A Dead Poem – 1997
Sleep of the Angels – 1999
Khronos – 2000
Genesis – 2002
Sanctus Diavolos – 2004
Theogonia – 2007
Aealo – 2010
Κατά τον δαίμονα εαυτού – 2013
Rituals – 2016
Definitíva:
ROTTING CHRIST sú späť a to so skvelým albumom „Rituals“. Perfektné, no zároveň jednoduché melódie a vyhrávky tento album obkresľujú ako dym čierneho kadidla. Ťažká atmosféra starovekých rituálov je tu vskutku prítomná.

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla