Vreid – V

Nórska blacková štvorica Vreid funguje iba od roku 2004 a na svojom konte má už spoločne s tohtoročnou novinkou V päť albumov a jedno DVD. Za 7 rokov fungovania naozaj úctyhodná bilancia. Otázkou však zostáva či kvalita nejde na úkor kvantity.
Novinka od kapely Vreid sa na pulty obchodov dostane až 7. februára. To však nebráni tomu, aby sme recenziu na ňu nezverejnili skôr. Dôvod je jednoduchý. Nórske vydavateľstvo Indie Recordings nadviazalo s naším serverom užšiu spoluprácu a udelilo nám novinársky prístup na ich ftp server. Za tento krok mu ďakujeme. Albumy, ktoré vyjdu pod ich hlavičkou máme k dispozícii mesiac pre oficiálnym dátumom vydania a môžeme vás tým pádom skôr navnadiť na daný album. Tak ako v prípade nórskej kapely Vreid.

Hneď v úvode recenzie sa musím priznať, že Vreid som síce registroval, ale ich tvorbu vôbec nesledoval. Stroho nazvaná novinka V je teda ich prvým albumom, ktorý sa mi dostal do uší. Vreid ma novým albumom naozaj milo prekvapili. Úvodná skladba Arche má zo začiatku v sebe akoby aj prvky intra, no potom ju odštartujú rytmické gitary, do ktorých sa počase zapojí Stureho blackový vokál. Arche je inštrumentálne založená skladba a nato, že je blacková ju urobili hudobníci pomerne prístupnejšou pre viacerých. Celkovo na V dominuje inštrumentálna stránka a Vreid dokazujú, že sú naozaj kvalitní muzikanti. Strudeho blackový vokál je pomerne zrozumíiteľný a niekedy sa mi zdá, akoby zachádzal až do folkmetalových vôd. Vreid si berú príklad od viacerých veličín žánru a snažia sa skĺbiť blackové prvky s punkom a v niektorých prípadoch si dovolím tvrdiť, že až s nádychom floydovského rocku. V jednej z najlepších skladieb na albume Wolverine Bastard sa nedá poprieť inšpirácia Satyriconom okolo albumu Now, Diabolical. Skladba je správne agresívna, Stureho vokál sa až náramne podobá na ten Satyrov, celá skladba má taký oldschoolovejší nádych. Satyriconovský vplyv sa nedá poprieť ani v nasledujúcej skladbe The Sound of the River . Niekto to môže považovať za plus nového albumu, niekto zas za mínus. Každý nech si spraví o tom svoj obraz, za seba musím povedať, že aj napriek do očí bijúcej inšpirácii Satyriconom patrí Wolverine Bastards spoločne s so skladbou Slave k tomu najlepšiemu, čo novinka ponúka. Slave ponúka prechody čistého vokálu s blackovým a agresívnu, rýchlu časť s vhodne strieda pohodovejšia. Záver tvorí pohodovejšia inštrumentálna časť, v ktorej azda najviac cítiť floydovský nádych. Taktiež záverečná skladba Then We Die na vás bude číhať atmosféra, melancholická melódia, kontrast čistého vokálu s blackovým. Celý album ukončia gitary ala Satyricon a Pink Floyd dokopy. Novinka nemá vyslovene slabšie miesto, celá sa veľmi dobre počúva a na prvýkrát si vás určite podmaní. Otázkou je už ako to dopadne po viacerých vypočutiach, mňa osobne album od týchto nórov neomrzel ani po nich. Otázka z úvodu recenzie sa teda zodpovedala sama. Vreid rozhodne netrpia častým vydávaním albumov, práve naopak. Tvorčí rozmach a nápady vypúšťajú do sveta a to je len dobre. Učia sa každým albumom a je to čoraz lepšie.

Základ celého albumu tvorí kvalitný Stureho vokál a najmä inštrumentálna časť. Na tej si kapela dala naozaj záležať. Gitarové sóla, melódie, dopadli naozaj na výbornú. Práve vďaka inštrumetálnej časti je album neuveriteľne pestrí. Trošku som ostal sklamaný z nevýrazných bicích. Na svoje si však prídu poslucháči, ktorí si chcú pri počúvaní hudby iba tak oddýchnuť, ale novinka zaujme aj fajnšmekrov. V sa rozhodne nestratí na blackmetalovom trhu. Som presvedčený, že k tomuto pestrému albumu sa vždy veľmi rád vrátim.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Indie Recordings.

Žáner: melodic black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings, 2011
Web: www.vreid.no
Zostava:
Sture – vokály, gitara
Strom – gitara
Hvall – basgitara
Steingrim – bicie
Diskografia:
Kraft – 2004
Pitch Black Brigade – 2006
I Krig – 2007
Milorg – 2009
V – 2011
Tracklist:
Arche (6:44)
The Blood Eagle (3:56)
Wolverine Bastards (4:27)
The Sound of the River (4:42)
Fire On the Mountain (5:08)
The Others and the Look (10:29)
Slave (3:54)
Welcome To the Asylum (3:22)
Then We Die (5:54)

Definitíva:
Vreid majú obrovský potenciál,
čo dokazujú intenzitou vydávania albumov.
Za svoje inšpirácie u známejších zoskupení
 sa hanbiť nemusia, pretože na novinke V
 dokázali skĺbiť spomínanú inšpiráciu od veličín
 spoločne so svojim umením.
To všetko poslucháčovi vhodne naservírujú tak,
 že ich novinku určite nezatratí.  

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla