Sirenia – The Enigma of Life

Sirenia otvára tento rok novým albumom, ktorý nesie názov The Enigma of Life. Novinka je prekvapujúco dobrá a sú v nej veľmi dobre skombinované hudobné prvky. V nasledujúcich riadkoch vám prinášam môj čerstvý názor na tento album.
Posledné dni som hľadala niečo nové v oblasti gothic metalu, no momentálne je veľa skupín v študiách alebo práve dokončujú albumy. Takmer nič poriadne z toho čo by ma zaujalo nevyšlo, teda okrem Sirenie. Konečne mám čo počúvať, pretože mne osobne sa tento album veľmi páči, aj keď som od neho veľa neočakávala.

Celý album má typické gitarové tóny, ktoré charakterizujú z veľkej časti celú skupinu. Ich posledný album s novou speváčkou menom Ailyn ma veľmi nenadchol, o to viac ma prekvapil práver The Enigma of Lige. Mám pocit, že speváčka na svojom hlase popracovala a ostatní sa jej hudobne prispôsobili, pretože teraz mi jej hlas skutočne k ich hudbe sedí.  Musím ale uznať aj fakt, že Sirenia mi na novinke v niektorých pasážach pripomína Epicu. To mi však až tak veľmi nevadí, pretože Epicu tiež veľmi rada počúvam. Sirenia tentokrát použila aj mužský zbor, ktorý dodáva skladbám nový šmrnc. Zbory využíva aj spomínaná Epicaa  možno práve kvôli nim mi príde tá podobnosť. Či to je dobré, či skôr zlé, to už musíte posúdiť každý sám. Typický štýl skupiny Sirenia sa však nestratil. Prebýva v každej pesničke.

Prvá skladba s názvom The End of It All  je klasika pre túto skupinu. Chvíľu som mala pocit, že počujem hlas ich predošlej speváčky. Skladba je podobná staršej piesni My Minds Eye. Trojka All My Dreams je momentálne môj favorit. Je to rýchlejší slaďák s veľmi pekným textom. V polovici skladby nastáva prelom pomocou mužského zboru, ktorý dodal skladbe sviežy nádych.  All My Dreams ukončuje krásne huslové sólo. A Seaside Sirenade mi opäť pripomína Epicu a ich song Black Infinity a najmä ich riff. Kto si vypočuje obe skladby bude presne vedieť čo myslím. Na novinke nájdete aj krásne duety Ailyn spolu s Mortenom Velandom. Skutočný slaďák nájdete len jeden a to je ten, ktorý nesie aj názov albumu – Enigma of Lie.To je môj druhý favorit tohto albumu. Skladba je skutočne pekná a má príjemné gitarové sólo, v sklladbe vyniká speváčkin čistý hlas. Nechcem znovu porovnávať Sireniu s nejakou kapelou, ale pri počpvaní tejto skladby som si spomenula na skupinu Nightwish. Presnejšie na obdobie, keď vydali prvú skladbu s novou speváčkou Anette Olzon. Aj vtedy som mala presne tie isté zimomriavky, ako ich mám pri Enigma of Life od Sirenii. Enigma znamená puzzle alebo záhada a o tomto presne je – Záhada života. Ako poslednú skladbu nájdete na albume akustickú verziu tejto skladby. 

Všetky skladby okrem dvoch sú dynamické a rýchle. Už keď som si myslela, že to bolo všetko, tak ma dorazila skladba Enigma of Life. Dva body sťahujem, pretože v niektorých skladbách mi veľmi pripomínajú Epicu a všetký skladby okrem dvoch spomínaných sú rýchle. Dúfala som, že bude viacej pomalších skladieb.

Žáner: gothic metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast, 2011
Web: www.sirenia.no
Zostava:
Morten Veland – spev, gitara
Ailyn – spev 
Jonathan A. Perez – bicie
Michael S. Krumins – gitara, vokály
Diskografia:
At Sixes and Sevens – 2002
An Elixir for Existence – 2004
Nine Destinies and a Downfall – 2007
The 13th Floor – 2009
The Enigma of Life – 2011
Tracklist:
The End of It All (4:31)
Fallen Angel (3:59)
All My Dreams (4:49)
This Darkness (4:00)
The Twilight In Your Eyes (4:00)
Winter Land (3:55)
A Seaside Serenade (5:53)
Darkened Days To Come (4:22)
Coming Down (4:38)
This Lonely Lake (3:33)
Fading Star (4:46)
The Enigma of Life (6:12)
Oscura Realidad /Bonus Track/ (4:31)
The Enigma of Life /Acoustic Version-Bonus Track/ (5:51)
Definitíva:
Celý album je typický pre Sireniu
 a celkovo zostala kapela verná svojmu štýlu.
Čo  sa však vylepšilo je speváčkin spev,
 využitie mužského zboru, nové riffy
 a neštandartný prechod v pesničkách.
Takisto aj duety oboch spevákov
 sú zladené a album je celkovo viac ako počúvateľný.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla