DEATH DTA už čochvíľa v našich končinách: 7 songov z ich diskografie, ktoré treba mať napočúvané

Chuck Schuldiner je doteraz obrovskou ikonou metalovej hudby. All star výber muzikantov pod hlavičkou DEATH DTA brázdi európske pódiá a už o pár dní zavíta aj do Brna a Košíc.

Projekt DEATH DTA bol ohlásený v roku 2012 ako pocta legendárnemu Chuckovi Schuldinerovi, ktorý zomrel v roku 2001 vo veku 34 rokov. Zostavu DEATH DTA tvoria niekdajší Schuldinerovi kolegovia. Basák Steve DiGiorgo, gitarista Bobby Koelble , bubenícka mašinéria Gene Hoglan. Zostavu doplňuje charizmatický mladík Max Phelps.

death-cover-front

Koláž artworkov albumov od legiend DEATH

Podľa organizátorov českej a slovenskej zastávky turné, skupina sľubuje prierez celou diskografiou. DEATH sú skutočnými legendami, ktoré počas svojej existencie stvorili sedem úžasných albumov.

Najprv pripomenieme, že DEATH DTA vystúpia v Brne (klub Fléda) vo štvrtok 7. apríla a v piatok 8. apríla sa predstavia v košickom Collosseu. My sme sa vás rozhodli navnadiť na tieto koncerty po svojom. Ponúkame vám malý prierez ich nesmrteľnou diskografiou, z každého jedného albumu vyberáme pieseň, na ktorú sa nikdy nezabudne. A keby odznela v podaní DEATH DTA aj naživo, bolo by to super. Upozorňujeme, že na setlist prebiehajúceho turné sme pri písaní týchto riadkov nepozerali.

Debutovým dlhohrajúcim albumom bol legendárny „Scream Bloody Gore“ z roku 1987. Z neho vyberáme pieseň „Zombie Ritual“, ktorú zoskupenie DEATH DTA hralo počas vlaňajšieho festivalového leta.

Schuldinerovci vydali v rýchlom slede ďalší album. V novembri 1988 im vychádza ďalšia dnes už kultová doska „Leprosy“. Z tohto albumu dávame do pozornosti pieseň „Born Dead“.

V roku 1990 po roku a pol vydávajú DEATH tretí album „Spiritual Healing“. Z tohto 8-skladbového albumu vyberáme hneď titulnú skladbu „Living Monstrosity“, ktorú DEATH DTA zvyknú hrávať naživo a istotne odznie aj v Brne a Košiciach.

DEATH sa snažili dodržiavať jeden a polročnú periodicitu vydávania albumov a to sa im podarilo aj pri štvrtom albume „Human“, ktorý uzrel svetlo sveta v októbri 1991. Veľkým skvostom z tohto albumu je pieseň „Lack of Comprehension“.

V júni 1993 sa na pulty predajní dostal album „Individual Throught Patterns“. Poslednou piesňou na albume je song „The Philosopher“, ktorý by istotne mal odznieť aj počas koncertov v Brne a Košiciach.

Album „Symbolic“ vyšiel už s niekoľkomesačným spozdením oproti pravidelnej periodicite vydávania nahrávok. „Symbolic“ je vskutku výborným dielom, ktoré obsahuje deväť vynikajúcich skladieb a my prezradíme, že sa dočkáte rovnomennej piesne „Symbolic“ a hitovky „Crystal Mountain“. Do pozornosti však dávame rýchlu „1,000 Eyes“, ktorú považujeme za najväčší skvost tohto albumu.

Definitívne posledný štúdiový album DEATH vyšiel 31. augusta 1998. Reč je o „The Sound of Perserverance“, na poslednom turné DEATH DTA v lete 2015 z neho neodznela žiadna skladba, čo je určite veľká škoda. My veríme, že ako aj sľubujú organizátori, odznie aspoň po jednej skladbe z každého albumu a tohto nevynímajúc. Každá jedna pieseň je aj na rozlúčkovom albume Chucka Schuldinera skvostom. Do pozornosti dávame „To Forgive Is To Suffer“.

Na záver pridávame ešte 15-minútové video z vystúpenia DEATH DTA na vlaňajšom Brutal Assaulte.