PARAGON – Hell Beyond Hell

Aj po 25. rokoch na scéne s tak typickou neochvejnosťou a tvrdošijnosťou nám nemeckí zurvalci PARAGON z Hamburgu servírujú novinku „Hell Beyond Hell“. Tešme sa na porciu poctivého, úprimného a bez príkras zahraného heavy/power metalu.

To doteraz platilo o každom z ich zásekov, ktoré nezlomne ctili pravidlá daného žánru. Aktuálny, už jedenásty, nevybočuje ani o krôčik zo zavedených postupov. PARAGON zadefinovali svoj súčasný zvuk až na štvrtom radovom albume „Steelbound“ z roku 2001, aj to hlavným pričinením samotného Pieta Sielcka (IRON SAVIOR). Ten dohliadal na výraz kapely na takmer väčšine z nasledujúcich albumov, sem-tam prispel svojím vokálom, či gitarovým sólom. Nevynímajúc ani aktuálny „Hell Beyond Hell“, tentokrát prispieva troškou ako autor textov a hudby samotnej.

paragon-Hell-Beyond-Hell-2016

PARAGON – Hell Beyond Hell

Aj to svedčí o základných stavebných prvkov novinky. Strojovo presná a silová rytmika, nekompromisne štekavé riffy, zavíjajúce sóla, hymnické refrény. Na rozdiel od predchádzajúceho počinu ubudlo „manowarovských“ citácii, taktiež sa kapela menej štylizuje do prejavu Pietových IRON SAVIOR. Do kapely sa navrátil zakladajúci člen Martin Christian (gitara), ktorý s Janom Bertramom vytvoril zúrivý gitarový tandem. Vekový priemer znížil nováčik za bicími Sören Teckenburg, ktorý sa v rýchlych položkách ženie vpred ako splašený záprah, aby v pomalších pasážach drvil intenzitou.

PARAGON platili za usilovné metalové sršne, ktoré takmer každoročne prichádzali s novým materiálom, čo sa v konečnom dôsledku prejavilo únavou metalového kovu a vyvrcholilo najslabším „Screenslaves“. Avšak posledné dve radovky, vrátane aktuálnej placky, si dávajú načas a odmeňujú skvelým materiálom. Opäť o level vyššie zvukovo vyšperkovaná nahrávka, držiac si surovosť a prieraznosť. Počujeme variabilnejší a pestrejší „riffing“, skladby sú napumpované gitarovými súbojmi.

paragon-2016

PARAGON

Album kompozične nenudí, cez masaker riffov a výbušnosť úvodnej skladby „Rising Forces“ sa prenesieme do nasledujúcej „Hypnotized“, kde sa nám okrem násobenej intenzity dostane aj viac melódií. Titulná „Hell Beyond Hell“ spomalí, zhutní atmosféru a exploduje v refréne. Dlhšia „Heart of the Black“ je zaujímavá variabilitou vokálu doteraz bezchybného Andreasa Babuschkina a jeho naliehavosťou v choráloch.

Pomyselný vrchol prichádza v triumviráte „Meat Train“, „Buried In Blood“ a „Devil’s Waitingroom“. V prvej menovanej vokál smeruje do polôh tak typických pre pána Dirkschneidera. Spoločne s druhou spomenutou v beštiálnom tempe zabíjajú v refrénoch, ktoré zosobňujú neutíchajúcu a nekontrolujúcu explozivitou nahrávky. Čierno-bielymi klapkami prepletenými akustickou gitarou začína záverečný opus „Devil’s Waitingroom“. Atmosféra je budovaná stupňujúcou sa silou spevu, jeho rôznymi polohami, výpadmi gitarových sól, aby skladba následne vyvrcholila v majestátnom refréne. Súčasťou „digipackovej“ verzie je prídavok „Thunder in the Dark“, na ktorom sa gitarovým sólom blesol toľko krát už v texte spomínaný Piet Sielck. Oprávnene zastáva miesto bonusovej skladby.

„Hell Beyond Hell“ vo svojej podstate neprináša v tvorbe kapely nejaký výrazný posun, zároveň sa ale nedá napísať, že by stále prešľapovala na mieste. Opäť zvukovo, vokálne, či inštrumentálne prepracovanejší zásek, ktorý vsádza na dravosť a ničí svojou nekompromisnosťou.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Remedy Records
Dátum vydania: 18.3.2016
Web: http://paragon-metal.com
Zostava:
Andreas Babuschkin – vokály
Martin Christian – gitary, vokály
Jan Bertram – gitary
Jan Bünning – basgitara
Sören Teckenburg – bicie
Tracklist:
Rising Forces (4:48)
Hypnotized (4:28)
Hell Beyond Hell (5:43)
Heart of the Black (7:53)
Stand Your Ground (4:26)
Meat Train (4:54)
Buried In Blood (4:28)
Devil’s Waitingroom (8:56)
Thunder in the Dark (4:43)
Heart of the Black (Edit Version) (5:06)
Diskografia:
World of Sin – 1995
The Final Command – 1998
Chalice of Steel – 1999
Steelbound – 2001
Law of the Blade – 2002
The Dark Legacy – 2003
Revenge – 2005
Forgotten Prophecies – 2007
Screenslaves – 2008
Force of Destruction – 2012
Hell Beyond Hell – 2016
Definitíva:
„Hell Beyond Hell“ je ďalším nekompromisným zásekom nemeckých PARAGON. Títo, už takmer veteráni scény, vsádzajú na úprimnosť a prichádzajú s nahrávkou pýšiacou sa heavy metalovou surovosťou a razanciou, mixovanou s power metalovou zúrivosťou a beštiálnosťou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla