METAL CHURCH – XI

Mnohí v to už ani nedúfali, no predsa. Charizmatický krikľúň Mike Howe je späť a s ním i novučičký album. Jednoducho, no maximálne výstižne nazvaná doska „XI“ jasne dokazuje, že chalani sú späť a silnejší než kedykoľvek predtým!

Nezlomní Američania zo slnkom zaliatej Kalifornie, totiž posledné roky trochu tápali a nie a nie chytiť ten správny vietor do plachiet lode menom METAL CHURCH. Štvorica štúdiových dosiek v rozmedzí 2004 až 2013 síce svoju nespochybniteľnú kvalitu má a niekdajší frontman Ronny Munroe je tým správnym mužom na svojom mieste, no vždy tomu akosi niečo chýbalo.

metal-church-xi-1000

METAL CHURCH – XI

Väčší, či menší krôčik k dokonalosti. Žeby pomyselná šľahačka navrch? Pri úvodných slovách nárezového štartu „Reset“ ale musím bezpochyby konštatovať, že áno – navrátilec Mike Howe je presne tým, čo tak veľmi postrádali títo metaloví psi z ďalekého San Francisca.

Príchod po dlhých dvadsiatich rokoch? Nie, nie je to iba sen! Mike je skutočne späť a s ním aj návrat neuveriteľne svojského a charizmatického hlasu, ktorý spoznáte hneď na prvú signálnu. Ak práve pokojne nehladí vaše zvukové ústrojenstvá, naopak reže hlboko a ostro sťa žiletka. Teda podobne ako na legendárnych plackách, akými svojho času boli „The Human Factor“ či „Blessing In Disguise“. Pamätáte?

Doba však významne pokročila a čo fungovalo vtedy, bohužiaľ nemusí i dnes. METAL CHURCH si s tým ale rozhodne hlavu nelámu a na novinke „XI“ servírujú presne to, čo im ide najlepšie – rôznorodý US power metal s potrebnou štipkou thrashovej nespútanosti. Dávne 80. roky doslova cítiť z každej jednej hlásky, hrabnutia do strún, úderu do bicích. Akej si lekcie z histórie hojne napomáha i výsledná produkcia a zvuk, kde je všetko na jednotku s hviezdičkou a fanúšikovia starej školy si môžu spokojne mädliť ruky.

metal-church-group-3-2016-1280

METAL CHURCH

Poriadna rúbanica je prítomná najmä v úvodných dvoch peckách, už spomínanej rýchlovky „Reset“ a nasledujúcej riffovačky „Killing Your Time“, ktoré ako keby vypadli z kultovej dosky „The Dark“ z 1986. Vysoký rýchlostný stupeň sa ešte radí v záverečnej „Suffer Fools“, no pomyselného vrcholku sa naša pätica dotýka v mierne iných polohách, a to hlavne tam, kde sa mierne uberá noha z plynu a o niečo viac pracuje s rozličnými náladami a atmosférou.

Na mysli mám predovšetkým bezchybnú klipovku „No Tomorrow“, južanským rockom nasiaknutú „Sky Falls In“, tvrdšiu baladu „It Waits“ okorenenú famóznym gitarovým sólom či temný monolit „Blow Your Mind“. Je teda skutočne z čoho vyberať! METAL CHURCH taktiež veľmi šikovne pracujú s akustickými gitarami, čím získavajú skladby ešte viac na rôznorodosti, takže nuda rozhodne nehrozí.

Komu preto nevadí trochu staromilský prístup ku komponovaniu, nemoderná produkcia a klasická americká odroda power metalového hnutia, bude s novinkou „XI“ od METAL CHURCH určite nadmieru spokojný.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: US power metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Rat Pak Records
Dátum vydania: 25.3.2016
Web: www.metalchurchofficial.com
Zostava:
Mike Howe – vokály
Kurdt Vanderhoof – gitara
Rick Van Zandt – gitara
Steve Unger – basgitara
Jeff Plate – bicie
Tracklist:
Reset (3:54)
Killing Your Time (5:06)
No Tomorrow (5:08)
Signal Path (7:13)
Sky Falls In (7:01)
Needle and Suture (4:39)
Shadow (4:08)
Blow Your Mind (6:28)
Soul Eating Machine (4:41)
It Waits (5:15)
Suffer Fools (4:54)
Diskografia:
Metal Church – 1984
The Dark – 1986
Blessing in Disquise – 1989
The Human Factor – 1991
Hanging in the Balance – 1993
Masterpeace – 1999
The Weight of the World – 2004
A Light in the Dark – 2006
This Present Wasteland – 2008
Generation Nothing – 2013
XI – 2016
Definitíva:
Legendárni „kostolníci“ prichádzajú s ich najlepším materiálom po predlhej dobe a z veľkej časti za to môže i návrat fenomenálneho hlasu Mikea Howea. Ďalší z kandidátov na album roka!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla