AMON AMARTH – Jomsviking

Vikingovia AMON AMARTH po troch rokoch znova vystrkujú rožky a hladné meče sa im skvejú v mesačnej žiari. Tentokrát nám chcú vyrozprávať príbeh o konkrétnej odnoži ich rodu.

Jómski Vikingovia boli rádom žoldnierskych banditov v 10. a 11. storočí. Napriek tomu, že boli zarytí pohania, nebránili sa za finančný obnos bojovať trebárs aj v službách kresťanských panovníkov. To je hlavná dejová línia nového albumu „Jomsviking“ od AMON AMARTH. Teraz sa novinke pozrime na zúbok po hudobnej stránke.

AmonAmarth_Jomsviking_Cover

AMON AMARTH

Hneď, čo mi po prvých vypočutiach napadá, je spojitosť s legendárnou kapelou IRON MAIDEN. Predovšetkým singel „At Dawn´s First Light“ je nimi značne nasiaknutý. Ako to však u melodického death metalu býva zvykom, tradičné heavy metalové zdvojené gitarové riffy a sóla sú príjemnou nevyhnutnosťou. A táto krásna obyčaj je u AMON AMARTH ešte o niečo výraznejšia ako u ostatných žánrových súputníkov.

V každej skladbe je použitý výrazný melodický motív a Johan Hegg reve ako o život. Veľmi zaujímavé je, ako kapela dokáže navodiť severskú, niekedy priam až folkovú náladu, a to bez použitia ľudových nástrojov. Vystačia si s gitarami, ktoré nápadito spievajú a sólovo pohládzajú sluchovody.

Amon_Amarth_-_Tomas_Giden

Zostava AMON AMARTH, ktorá nahrala nový album. Foto: Tomas Giden.

Desiaty album kapely a vychádza presne 10 rokov po tom, ako ma bavil nejaký album od AMON AMARTH. Na mysli mám éterický album „With Oden on Our Side“ a musím povedať, že „Jomsviking“ je na tom podobne. Asi jediná skladba, ktorá mi nepasuje do konceptu je „A Dream That Cannot Be“ s hosťujúcou Doro Pesch. Na jednej strane chápem snahu o určité oživenie, ale cítim to ako krok vedľa. Nieže by tto pieseň bola vyslovene zlá, ale metalová kráľovná Doro sa tam jednoducho nehodí.

Medzi top songy albumu patria precítená až „amorphisovská“ pieseň „1000 Burning Arrows“, našlapaná „Vengeance Is My Name“ a taktiež záverečná, výpravná „Back On Northern Shores“. Všetko sú to skvelé skladby s pútavými melódiami.

Modrý artwork len podtrhuje severskosť, boje a búrku, ktorými vás čerstvý album chladnokrvne objíme.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 25.3.2016
Web: www.amonamarth.com
Zostava:
Johan Hegg – vokály
Olavi Mikkonen – gitary
Johan Söderberg − gitary
Ted Lundström – basgitara
Hostia:
Tobias Gustafsson – bicie
Doro Pesch – vokály v „A Dream that Cannot Be“
Tracklist:
First Kill (4:22)
Wanderer (4:43)
On a Sea of Blood (4:05)
One Against All (3:38)
Raise Your Horns (4:24)
The Way of Vikings (5:12)
At Dawn´s First Light (3:51)
One Thousand Burning Arrows (5:50)
Vengeance Is My Name (4:42)
A Dream That Cannot Be (4:23)
Back on Northern Shores (7:09)
Diskografia:
Once Sent from the Golden Hall – 1998
The Avenger – 1999
The Crusher – 2001
Versus the World – 2002
Fate of Norns – 2004
With Oden on our Side – 2006
Twilight of the Thunder God – 2008
Surtur Rising – 2011
Deceiver of the Gods – 2013
Jomsviking – 2016
Definitíva:
Veľmi príjemná necelá hodinka strávená s kapelou AMON AMARTH a ich desiatym albumom v poradí. „Jomsviking“ je studnicou krásnych melodických nápadov, kumulovanej energie a agresie stredovekých Vikingov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články