VAN CANTO – Voices of Fire

VAN CANTO sa preslávili svojským poňatím metalu zvaným a capella. V marci vydalo toto zaujímavé zoskupenie šiestu štúdiovku „Voices of Fire“.

K nemeckej kapele VAN CANTO som sa dostal len nedávno, a to v podstate náhodou, keď som objavil ich cover verzie známych metalových skladieb na YouTube. Formácia ale tento rok oslávi už svoj desiaty rok na scéne a na konte majú už šesť štúdiových albumov.

van-canto-metal-vocal-musical-voices-of-fire-102388

VAN CANTO – Voices of Fire

VAN CANTO je tak trochu špecifické zoskupenie vo svete metalovej hudby. Zo svojej tvorby takmer úplne vypustili hudobné nástroje a vystačia si so svojimi hlasivkami, ide totiž o a capellu.

Album obsahuje 13 skladieb vrátane hovoreného prológu a epilógu. Hovorené slovo sa pomerne často objavuje aj v úvode ostatných skladieb a to na albume umocňuje dojem príbehu a hymnickosti. Zostavu kapely tvorí až päť vokalistov, z ktorých sú ale hlavnými postavami frontmanka Inga Scharf a Sly, ostatní speváci dostávajú priestor hlavne v zborových refrénoch a zostavu dopĺňa bicman Bastian Emig.

Skladby majú pomerne rovnaký koncept, nedostanú sa pod kožu na prvé vypočutie, no na albume „Voices of Fire“ sa nájde niekoľko skladieb, ktoré príjemne vyčnievajú. Jednou z nich je pieseň „Dragonwake“, ktorá sa radí k tým s vyšším tempom, čo výborne nahradzuje absenciu všetkých hudobných inštrumentov.

van-canto-2016

VAN CANTO

V každom prípade ide o zaujímavý hudobný počin a aj keď ide o a capellu, nuda rozhodne nehrozí. Takpovediac manuálne vytváranie zvukov nie je vôbec rušivé, práve naopak, poslucháč sa pri niektorých skladbách môže pristihnúť ako si „pohmkáva“ spoločne VAN CANTO.

Jednou z takých skladieb je aj „Time and Time Again“, ktorá je veľmi chytľavá a pre mňa jednoznačne najlepšia na albume „Voices of Fire“. Dokonca sa v nej na niekoľko sekúnd vyskytne aj gitarové sólo, čo je príjemným oživením albumu.

Na celom albume sa v jednotlivých slohách strieda Inga a Sly, z čoho ako zaujímavejší prvok tejto líderskej dvojice hodnotím ženský vokál, pretože ten Dennisov mi miestami znie síce príjemne melodicky, ale žiaľ všedne.

Priznám sa, že z tvorby VAN CANTO ma najviac oslovili cover verzie slávnych metalových skladieb, ktoré sa mi do uší dostali už dávnejšie. Albumová novinka však nie je až taká chytľavá a nápaditá ako práve spomínané covery.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: power a capella
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: earMusic
Dátum vydania: 11.3.2016
Web: http://www.vancanto.de
Zostava:
Inga Scharf – vokály
Dennis „Sly“ Schunke – vokály
Ross Thompson – vokály
Stefan Schmidt – vokály
Jan Moritz – vokály
Bastian Emig – bicie
Tracklist:
Prologue (2:56)
Clashings on Armour Plates (4:07)
Dragonwake (5:12)
Time and Time Again (4:23)
All My Life (4:12)
Battleday´s Dawn (3:28)
Firewows (Join the Journey) (3:53)
The Oracle (4:53)
The Betrayal (4:08)
We Are One (5:28)
The Bardcall (4:46)
To Catharsis (4:54)
Epilogue (0:51)
Diskografia:
A Storm to Come – 2006
Hero – 2008
Tribe of Force – 2010
Break the Silence – 2011
Dawn of the Brave – 2014
Voices of Fire – 2016
Definitíva:
Album „Voices of Fire“ nie je až taký chytľavý, no ak si na chvíľu chcete oddýchnuť od hlučných metalových gitár a škrekov, VAN CANTO môžu byť príjemnou alternatívou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články