EUFORY – Flying Island Eufory

Slovenské metalové podhubie, hlavne časť, v ktorej hrá prím melódia je poslednou dobou živená prírastkami s doslova medzinárodnou kvalitou. Martinčania EUFORY sú toho dôkazom.

EUFORY so svojou prvotinou „Flying Island Eufory“ sa taktiež pridávajú ku spomínaným kvalitným melodickým spolkom z malého Slovenska a úrovňou svojej dosky poukazujú na to, že hranice slovenských luhov a hájov im budú vari i malé.

eufory-flying-island-eufory

EUFORY – Flying Island Eufory

Keďže za všetkým hľadaj ženu, tak aj za zrodom tejto martinskej úderky sa skrýva snaha Miriamy Hodoňovej neobúchavať bicie len v skúšobni, ale pretaviť svoju lásku k metalovému kovu v reálne fungujúcu kapelu. Rodinné putá posilnil brat Štefan Hodoň hrajúci na gitaru.

Našťastie prvotný úmysel fungovať len ako revival DEF LEPPARD sa nepodarilo uchovať. Postupne sa hlasom kapely stal Ľuboš Senko. Basgitaru obstaráva Adrian Benca a a posledný do skupiny prišiel druhý gitarista Peter Drábik. V roku 2014 im vyšiel prvý singel „From the Other World“, aby sa ten nasledujúci 2015 stal rokom ich prvého dlhohrajúceho záseku „Flying Island Eufory“.

Táto heavy/power metalová prvotina, bez zbytočných speedových zverstiev, je doslova napumpovaná melódiami. Tie nepôsobia prvoplánovo. Naopak, pôsobia umne a dômyselne tvarujú skladby. Ich hojnosť pridáva skladbám na príťažlivosti a tým umožňuje príhodne prekvapovať stále novými motívmi.

Prevažne gitarová muzika je v niektorých skladbách dotváraná čiernobielymi klapkami, ktoré primiešavajú emócie a dodávajú na pôvabe. Nahrávka sa pyšní sympatickou inštrumentálnou zručnosťou. Výraznou črtou piesní je gitarové ihranie sa, ktoré nie je pevne zrastené len s gitarovými sólami, hoci i tie balamutia svojimi vábivými linkami. Príznačne sa objavujúce gitarové vyhrávky pôsobia sviežo a so šibalským nadhľadom.

eufory-band-2015

EUFORY

Aj napriek týmto tromfom chýba albumu „Flying Island Eufory“ akýsi finálny krôčik, ktorý by to všetko zužitkoval v prospech celku. Power metal vykopáva dvere, strháva dravosťou ako horská riava. V tomto prípade však výslednému zvuku chýba štipka intenzity a gitarám správna nabrúsenosť. Skladbám na priebojnosti nepridáva taktiež nie stále suverénny vokál, ktorý by prerážal svojou silou.

Melodické hody načína v svižnom tempe titulná „Flying Island Eufory“ hnaná trilkujúcimi gitarami s mohutným refrénom. Nasledujúca „The Final Chime“ veští blízky koniec sveta, na okamih síce spomalí, no graduje gitarovými sólami a naliehavejším vokálom. Táto pieseň je zároveň predzvesťou veľkých vecí. Tou je aj „Leave Me Alone“, sťa by hudobná bonboniérou príchutí, nálad s množstvom pôvabov.

Naopak, „Cheers!“ jednoznačne valí vpred svojím hitovým potenciálom. Koncertná tutovka ako remeň, ktorá je dokonca doplnená diváckym aplaudovaním. Gitarové vybrnkávanie, výraznejšia basová linka nastolia opätovne zmenu nálad v emócie krájajúcej „From the Other World“.

„Metal Is the Hero“ je vzletnou kovovou oslavou začínajúcou bublajúcou basou, pokračujúc úsečným refrénom, ktorá vrcholí klokotajúcimi a rýchlosť naberajúcimi gitarovými sólami. Jedinou, v rodnom jazyku naspievanou skladbou je „Melódia čierneho klavíra“, kde v baladicky komornej atmosfére sa stretáva piano s Ľubošovým spevom, v ktorej presvedčuje svojimi vokálnymi schopnosťami.

„Flying Island Eufory“ predstavuje veľmi príjemnú posluchovú záležitosť. Hoci tých pár mušiek, ktorými prvotiny štandardne trpia, by sa dalo vytknúť. Avšak v konečnom dôsledku sa rátajú emócie prúdiace z tónov, ktorých je dostatok a zároveň akýsi záväzok, že takto zručná pätica do budúcna musí prísť s materiálom ešte silnejším.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Martin)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 20.6.2015
Web: http://eufory.sk/
Zostava:
Ľuboš Senko – vokály
Števo Hodoň – gitara
Peter Drábik – gitara
Adrian Benca – basgitara
Miriama Hodoňová – bicie
Tracklist:
Chotar’s Intro (1:08)
Flying Island Eufory (3:50)
The Final Chime (4:07)
Leave Me Alone (5:23)
Cheers! (5:08)
From the Other World (4:47)
Book of Life (4:05)
Metal Is the Hero (3:53)
By My Brother (3:38)
Melódia čierneho klavíra (3:38)
Diskografia:
Flying Island Eufory – 2015
Definitíva:
Flying Island“ ako prvotina martinského melodického heavy/power zoskupenia EUFORY stavia na ume jednotlivých členov spriadať ľúbivé tóny a prepletávať ich svojím metalovým cítením. Veľmi ambiciózne dielo, ktorému by však svedčalo pridať na zvukovej razancii a vokálu na suverénnosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články