Zakk Wylde – Book of Shadows II

Dnešná zmodernizovaná doba je ako stvorená na rôzne menšie či väčšie výlety do minulosti. Tak to vyzerá, že sa tomu nevyhol ani slávny americký rodák Zakk Wylde, ktorý nám tentokrát servíruje jeho v poradí druhý sólový výstup s názvom „Book of Shadows II“.

Áno, ako jasne tušíte z názvu novej dosky, pre dnešok kráčame ďaleko do histórie, konkrétne do polovice 90. rokov, kedy tento urastený interpret po prvýkrát vyrukoval so svojou debutovou „potemnelou knihou“.

zakk-wylde-book-of-shadows-ii

Zakk Wylde – Book of Shadows II

Zakk Wylde, vlastným menom Jeffrey Phillip Wielandt, bol v tej dobe už akosi unavený z účinkovania v doprovodnom bande Ozzyho Osbourna a jediné východisko preto videl v osamostatnení a svojej vlastnej nahrávke. Zbavenej drsných gitár, heavy metalových klišé, všadeprítomných paroháčov…

Typický južanský folk/rock na „Book of Shadows“ možno prekvapil kadekoho, no úspech na seba nenechal dlho čakať. Ešte omnoho väčší však zožal o pár sezón neskôr, a to so svojou vlastnou kapelou BLACK LABEL SOCIETY (tu už znovu inklinujeme k poctivej gitarovej muzike), takže sólová tvorba akosi pomaly, no isto zapadala prachom. A prach na ňu padal dlhých dvadsať rokov… Až do dnes, kedy je na pláne opätovný návrat do dôb minulých a samozrejme so všetkým, čo k tomu patrí.

zakk-wylde-book-shadows-ii-8867

Zakk Wylde

Novinka je totiž skutočne priamym pokračovaním svojho dávneho predchodcu. Zakk sa nám tentokrát zasa prezentuje ako osamelý vlk a najmä schopný pesničkár, k čomu výhradne potrebuje iba svoj hlas, akustickú šesťstrunku a občas snáď i nejaký ten rytmický nástroj. Jedinou ako takou formou zvukového skreslenia sú výhradne iba elektrické gitarové sóla, s ktorými sa však Wylde vyhral do maximálnej sýtosti a tie popri výbornom a emóciami nabitom speve, predstavujú jeden z vrcholov tohto hudobného diela.

Doska „Book of Shadows II“ je preto veľmi príjemným počúvaním a človek pri nej zrelaxuje priam ukážkovo. Žiaľ, hodinka unplugged materiálu predstavuje trochu priveľké sústo, ktoré sa s pribúdajúcimi minútami stáva čoraz menej znesiteľným. Skladby, hoc častokrát ukážkové (štvorblok „Tears of December“, „Lay Me Down“, „Lost Prayer“, „Darkest Hour“ či „Sleeping Dogs“), sa občas zlievajú vďaka silnej podobnosti nepríjemne dohromady.

Aj vďaka tomu si neviem predstaviť prevedenie Zakkovej muziky na obrovských festivalových pódiách (viď. chystané vystúpenie na českom Metalfest Open Air v Plzni), keďže takáto forma južanského rocku je takmer ako stvorená do zafajčeného baru k poháriku kvalitnej whisky. A keď sme pritom, idem si zapáliť a rovno i naliať…

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: južanský rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: E1 Entertainment
Dátum vydania: 8.4.2016
Web: www.zakkwylde.com
Zostava:
Zakk Wylde – gitara, vokál
James LoMenzo – basgitara
Joe Vitale – bicie
Tracklist:
Autumn Changes (5:14)
Tears of December (3:35)
Lay Me Down (6:06)
Lost Prayer (4:27)
Darkest Hour (5:05)
The Levee (5:47)
Eyes of Burden (3:45)
Forgotten Memory (3:45)
Yesterday´s Tears (4:15)
Harbors of Pity (4:10)
Sorrowed Regrets (5:46)
Useless Apologies (3:37)
Sleeping Dogs (4:38)
The King (4:42)
Diskografia:
Book of Shadows – 1995
Book of Shadows II – 2016
Definitíva:
Nezameniteľný gitarový hrdina Zakk Wylde sa rozhodol oživiť dnes už dvadsať rokov starú legendu a preto stvoril vskutku príjemný album, ktorý zlé meno svojmu slávnemu predchodcovi rozhodne nerobí. Malé skrátenie stopáže by však pri tak jednoliatej muzike určite prospelo.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články