Slovenské kapely zatienili mladých Fínov: V Žiline dominovali EUFORY, DOWN TO HELL a SINNERS MOON

Fínske metalové nádeje EVENT RELENTLESS sa na svojom aktuálne prebiehajúcom európskom turné zastavili aj v našej domovine, v žilinskom klube Kolečko, kde im zdarne sekundovala trojica slovenských kapiel.

DOWN TO HELL z Malaciek, sereďskí SINNERS MOON a EUFORY z Martina prispeli svojou hudobnou rôznorodosťou k výnimočnosti pondelkového, metalom nasiaknutého večera. Dovolím si tvrdiť, že trio slovenských formácií aj zatienilo fínskych EVENT RELENTLESS.

eufory-zilina-2016-3

EUFORY

Spanilú jazdu slovenských kapiel v Žiline načali Martinčania EUFORY. Chalani a dáma riadne prevetrali svoju stále aktuálnu prvotinu „Flying Island Eufory“. Kvality, ktorej sme nedávno zhodnotili aj v našej redakcii. Setlist bol zostavený umne a dal vyniknúť nielen priamym power metalovým skladbám, ale aj kompozične variabilnejším kúskom z albumu. Odzneli tak „Leave Me Alone“, „From the Other World“ či „The Final Chime“. Samozrejmosťou bolo zaradenie „Cheers!“, tá bola doplnená predstavením členov kapely a  hecovaním divákov.


Kým na štúdiovej verzii som mal výhrady k suverénnosti vokálu, tak táto nedôvera bola zmazaná sebavedomým Ľubošovým výkonom. Presvedčil nielen spevom, ale aj uvádzaním jednotlivých piesní, či prirodzenosťou v komunikácií s publikom. Vitalita a ľahkosť sršala z výkonu Martinčanov. S prehľadom odohrané party, živelnosť oboch gitaristov s častými výjazdmi od prvých radov boli právom odmeňované hádzaním hrív a dokonca aj hulákaním refrénov. „Metal Is the Hero“ ukončila power metalovú časť večera, aby následne jeho symfonická odnož dominovala ďalšiemu priebehu.

sinners-moon-zilina-2016-7

Simona, speváčka SINNERS MOON.

Najpočetnejšie divácke zastúpenie sa zišlo počas vystúpenia SINNERS MOON. Dopredu sa natlačilo kopec fanúšikov, ktorí nedali oddýchnuť vlastným krkom počas celej dĺžky koncertu. Kapela vedomá si svojej solídnej diváckej podpory začala sebavedomo a na samotný úvod zaradila skladbu „Atlantis“ z rovnomennej prvotiny.


Tá sa v štúdiovej verzii pomaly odkrýva do krásy a treba jej venovať patričnú pozornosť. Naživo však fungovala a šikovne kombinovala snivý Simonin vokál, Derickov  „growl“ a vábivé inštrumentálne umenie chalanov. Singlová „Memento Mori“, melodické „Sinners Moon“ a „My Servant“ poodkryli pestrosť emócií, s ktorými kapela pracuje. Došlo aj na novinku „Far Beyond The Stars“ z chystaného EP, ktoré by malo koncepčne nadväzovať na skladbu „Fly To the Moon“ z ich prvého albumu. „Buried“ a pochmúrna „Dark Episode“ ukončili elegantné a šarmantné vystúpenie.

down-to-hell-zilina-2016-3

DOWN TO HELL

Poslednou slovenskou kapelou hrajúcou v tento večer bola skupina DOWN TO HELL. Corpsepaint basáka Mira a lídra kapely Kaniho nasvedčovali, že sa bude rezať do živého. Intro „Ticho pred búrkou“ odštartovalo nekompromisný set. Už v prvej skladbe „Pán Vetra, Búrky a Mrakov“ nás Kani pokropil dávkou s kadenciou nemeckého „messerschnittu“. Rozsieval nenávistné pohľady, v zúrivosti štekal texty páchnuce legendami a paganizmom. Ale to všetko v ľúbozvučnom materinskom jazyku.


V slede sme sa dočkali skladieb „Krvavé jazero“, „Smrť“ a „Skazení“.  Na rozdiel od štúdiovej verzie kapelu nesprevádzal ženský vokál, do repertoára sa dostala aj novinka „Na konci s dychom“. Koniec nastal so skladbou „Drak“. Škvrnou bol pomenší divácky záujem, aj napriek tomu sme si dokázali vyvolať kapelu späť a tá sa odvďačila ranou medzi oči v podobe piesne „Bosorské sólo“.

Albumová prvotina „V Zajatí temnoty“ poukázala na skvelé rozprávačské umenie skupiny a jej schopnosť pracovať so stupňujúcim sa napätím v rozprávaných príbehoch. Na pódiu však skladbám dodávajú ďalší rozmer, vďaka svojej beštiálnosti a nasadením zanechávajú smrtiaci odtlačok na našich metalových dušiach.

event-relentless-zilina-2016-13

EVENT RELENTLESS

V úvode spomenutí mladí Fíni sa mali postarať o vrchol večera. Aj kvôli technickým problémom sa začiatok setu posunul až na pol jednu ráno. EVENT RELENTLESS putujú Európou prezentujúc minuloročné päť skladbové EP „Cold Black November“. Ide o melodický death s príchuťou CHILDREN OF BODOM, či prvkami göteborského metalu. Problém by ani nebolo nedostatočné nasadenie Fínov, ale počas celého koncertu som sa nevedel zbaviť dojmu, že hrajú tak, aby to už mali za sebou. Zvukovo neprehľadné a nezrozumiteľne vystúpenie s malým množstvom v pamäti ostávajúcich momentov. Ako päsť na oko sa javil spôsob, akým bol celý koncert ukončený. Zrazu sa kapela vyparila ako gáfor a hŕstka prizerajúcich s nechápajúcim výrazom v tvári sa pomaly pobrala taktiež preč.


EVENT RELENTLESS nepresvedčili. Chýbala im najmä úprimnosť, za to trojka domácich kapiel EUFORY, SINNERS MOON a DOWN TO HELL si podmanila obecenstvo a dominovala celému večeru.

PLUSY:
Výkony EUFORY, SINNERS MOON a DOWN TO HELL, starostlivosť organizátorov

MÍNUSY:
EVENT RELENTLESS, skromnejšia divácka účasť na vystúpení DOWN TO HELL