Korpiklaani – Ukon Wacka

Keďže som formáciu „veselých lesných týpkov“ za posledných 12 mesiacov videl dvakrát, pri redakčnom výbere, kto si aký album zoberie na recenziu bolo pri novinke od Korpiklaani rozhodnuté okamžite. Ja som sa tejto úlohy zhostil rád, pretože Korpiklaani stále patria k mojím srdcovkám.
Musím sa priznať, že posledným albumom, ktorý ma strhol, bol už štvorročný počin Tervaskanto.  Z ostatných dvoch albumov Korven Kuningas a Karkelo ma dokopy zaujali asi len dve skladby, vrátane hitu Vodka. Poďme sa však venovať ich najnovšiemu počinu Ukon Wacka. Tento album je až na jednu skladbu kompletne naspievaný v ich rodnej reči. Pôvodne som si myslel, že to bude pravdepodobne na škodu veci, keďže fínske texty nie sú až také chytľavé, no popravde, fanúšikom tejto kapely to asi vadiť nebude. Veď v prvom rade ide hlavne o veselé melódie. A tých Korpiklaani na novom albume dodali viac než dosť.

Album začína husľovou tancovačkou Louhen Yhdeskäs Poika, ktorá dobre navnadí na začiatok metalovo-pivnej žúrky. Keďže je celý album spievaný v ich rodnej reči, trošku im to uberá na „drive“ skladieb a spevácke črevo po takom šiestom pive dostane asi poriadne zabrať. Skladby sú však veselé, medzi najvydarenejšie patrí tretia v poradí Tuoppi Oltta. Ani tu síce nemám ani šajnu o čom je text, no po pár vypočutiach som už nejaké slovíčka pochytil a pri „pohupávaní“ v kresle sa u mňa začal prebúdzať fínsky lesný duch. Koncept skladieb je väčšinou rovnaký, dobre známy všetkým fanúšikom Korpiklaani. Z úvodu vás nakopnú husle alebo akordeón a keď sa do toho oprie Jonne s gitarami, o zábavu je postarané. Po veľmi úspešnej skladbe Vodka sa páni rozhodli pokračovať v alkoholických skladbách a na Ukon Wacka nájdeme skladbu s názvom Tequila. Aj keď sa Tequila tiež radí k tým vydarenejším na albume, mne až tak nereže, no neviem, či je to spôsobené tým, že je spievaná vo fínčine alebo tým, že vodka je predsa len obľúbenejší nápoj. Medzi oddychovejšie songy patrí skladba, ktorá nesie rovnaký názov ako celý album. Ukon Wacka síce začína pomalšie a aj keď sa v nej neskôr objavia všetky známe prvky, rozbehnúť sa ju už nepodarí. Je to akási pauza po polčase albumu. Po polčasovej prestávke, akoby za inštrumentálne nástroje nastúpil druhý tím. Skladby sú pomalšie, bez väčšej šťavy. Tu už mi tá fínčina začína vadiť, pretože pri Korpiklaani nejde len o počúvanie, ale aj o vybláznenie. A v druhej polovici albumu sa nie je čoho chytiť. Z menšej letargie ma preberá skladba Vaarinpolkka. Ide sa o dve a pol minútovú inštrumentálku, akú si Korpiklaani nemôžu odpustiť snáď na žiadnom albume. Opäť sa prejavilo, že páni sú majstrami vo svojom obore a folk metal v ich prevedení je výborný a niekedy nie sú potrebné ani texty. Album uzatvárajú skladby Surma, ktorá je najdlhšou nahrávkou a Iron Fist, kde konečne prichádza na rad angličtina. Surma začína pomalším dvojminútovým introm, ale opäť som neoľutoval, že som to nevzdal. Po dvoch minútach prichádza až priam šialený Jonneho nástup, ktorý mi pripomína skladbu Kirki z albumu Tales Along This Road. Posledná Iron Fist konečne prináša do uší angličtinu a zlepšenie je badateľné. Škoda, že tento krok prišiel až v závere albumu. Táto skladba sa podľa môjho predpokladu bude veľmi často spievať v publiku vďaka jednoduchému refrénu. Čerešničku páni nasadili husľovými sekciami, pri ktorých mne miestami behal až mráz po chrbte.

Pri Korpiklaani je zvykom, že skladby poslucháča chytia hneď na prvé počutie a stávajú sa okamžite hitom. Keď nie pre masy ľudí, tak aspoň vo vašich prehrávačoch. Album Ukon Wacka je však výnimkou. Musím sa priznať, že po prvom vypočutí som album takmer zavrhol. Možno to bolo spôsobené mojim skepticizmom  po posledných dvoch albumoch, faktom však je, že aj keď sa na Ukon Wacka nájde niekoľko veľmi dobrých energických skladieb, s pretláčaním nejakého mega hitu to bude asi náročnejšie.  Už to nie je ako na prvých troch albumoch, kde boli veselé tancovačky jedna za druhou. Aj štýl je o niečo iný, jemnejší a koncept skladieb sa veľmi nemení.

Hodnotenie albumu bude pravdepodobne záležať od osobných očakávaní každého poslucháča zvlášť. Na prvé albumy sa im už asi nadviazať nepodarí, no na pozdvihnutie nálady je album viac než dostačujúci a skalní fanúšikovia si ho určite užijú. Škoda, ale iba jednej skladby spievanej po anglicky.

Žáner: folk metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 4.2.2011
Web: www.korpiklaani.com
Zostava:
Jonne Järvelä – vokály, gitara
Jaakko Lemmetty – viola
Kalle Savijärvi – gitara
Matti Johansson – bicie
Jarkko Aaltonen – basgitara
Juho Kauppinen – akordeón
Diskografia:
Spirit of the Forest – 2003
Voice of Wilderness – 2005
Tales Along This Road – 2006
Tervaskanto – 2007
Korven Kuningas – 2008
Karkelo – 2009
Ukon Wacka – 2011
Tracklist:
Louhen Yhdeskäs Poika (3:23)
Päät Pois Tai Hirteen (3:14)
Tuoppi Oltta (3:35)
Lonkkaluut (5:40)
Tequila (2:42)
Ukon Wacka (5:09)
Korvesta Liha (4:32)
Koivu Ja Tähti (4:18)
Vaarinpolkka (2:20)
Surma (6:20)
Iron Fist (2:52)
Definitíva:
Aj keď mi album na prvý pokus nezapasoval,
určite sa rád vrátim k nejakým šiestim skladbám,
ktoré stoja za to. Škoda hluchého miesta
 pred koncom albumu, no Korpiklaani v podstate
 nesklamali a podľa môjho názoru určite
 prekonali predchádzajúci album Karkelo,
ktorý okrem hitu Vodka nestál za veľa.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla