FALLUJAH – Dreamless

FALLUJAH by mali byť známejším pojmom vo východnejších končinách našej krajiny. V Košiciach sa pätica z kalifornského San Francisca totižto ukázala ako support ku kultovým DYING FETUS a do východnej metropoly Slovenska majú mládenci namierené aj v júli na podporu ich nového počinu „Dreamless“.

Zvyšným vyznávačom technického death metalu by však FALLUJAH nemali byť úplne neznámi, minimálne predchodcom novinky „The Flesh Prevails“, si títo páni vybudovali zaslúžené uznanie a rešpekt. Treba však podotknúť, že kapele hrá do kariet aj jeden dôležitý fakt. Hudobné telesá z poza veľkej mláky, ktoré v dnešnej dobe patria k pionierom progresívneho death metalu, ako napríklad THE FACELESS a DECREPIT BIRTH sú (čo sa novej hudobnej nádielky týka) zatiaľ ticho, a tak sa logicky dostalo chalanom viacej pozornosti.

fallujah-dreamless

FALLUJAH – Dreamless

Už „The Flesh Prevails“ dával tušiť, kam sa hudobné smerovanie kapely bude v blízkej budúcnosti uberať. Páni upustili od black metalu, s ktorým v minulosti zvykli mierne koketovať a prednosť dostali melodické vyhrávky, veľká dávka akustiky a sample.

Z rovnakých ingrediencií bola navarená aj novinka „Dreamless“. Treba podotknúť, že pri porovnaní názvu albumu s jeho hudobným obsahom ide o dosť veľký kontrast. Hudobnému obsahu na „Dreamless“ sa vyslovene pýta označenie „zasnený death metal“. Na svedomí to má spomínaná elektronika, veľa príjemných melódií, ktoré vytvárajú priam nostalgický dojem, ale napríklad aj ženský spev v skladbách „The Void Alone“ a „Abandon“.

fallujah-2016

FALLUJAH

„Dreamless“ však nie je jednotvárny, poslucháč má možnosť sa častokrát stretnúť s kontrastom rýchlych klepačiek, poprípade breakdownov (mimochodom, z môjho pohľadu je riffov na spôsob „ultra rýchle kopáky – ticho“, zvlášť v prvej polovici nahrávky až veľa, je to však skôr otázka vkusu), spolu s množstvom jemných prvkov a oddychových pasáži podobným tvorbe CYNIC. V tomto mi dojmovo hudba FALLUJAH na novinke pripomína ponáranie a vynáranie sa nad hladinu vody.

Zvlášť musím pochváliť niektoré inštrumentálne piesne ako „Fidelio“ a „Les Silences“. Osobne si veľmi cením, keď kapela na svoj album umiestni mimo svojich „regulárnych“ skladieb aj niekoľko takýchto chuťoviek.

V celkovom hodnotení je ťažké novinke „Dreamless“ niečo vážne vytknúť. Album je pestrý, kontrastný a plný nápadov. Pri prvotných zoznamovaniach s nahrávkou sa hlavne netreba zľaknúť značného množstva akustiky, ktorá sa na albume nachádza. Pokiaľ aj vy patríte k fajnšmekrom, ktorý v death metale radi vítajú istú dávku zmyselnosti a emočných momentov, tak „Dreamless“ je album, po ktorom by ste mali rozhodne siahnuť. Jeho obsah vás nebude nasilu nútiť pri počúvaní povymetať vlasmi špinu od podlahy až po strop, no ukáže vám death metal aj v trocha iných spektrách.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: progressive/technical death metal/deathcore
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast America
Dátum vydania: 29.4.2016
Web: https://fallujah.bandcamp.com/
Zostava:
Alex Hofmann – vokály
Scott Carstairs – gitary
Brian James – gitary
Rob Morey – basgitara
Andrew Baird – bicie
Tracklist:
Face of Death (3:30)
Adrenaline (4:21)
The Void Alone (4:54)
Abandon (4:31)
Scar Queen (4:04)
Dreamless (6:18)
The Prodigal Son (4:17)
Amber Gaze (4:32)
Fidelio (2:44)
Wind for Wings (6:14)
Les Silences (5:56)
Lacuna (4:53)
Diskografia:
The Harvest Wombs – 2011
The Flesh Prevails – 2014
Dreamless – 2016
Definitíva:
Spozornieť by určite mali všetci fanúšikovia technického death metalu s dôrazom na jeho technické prevedenie v kombinácií s množstvom hĺbavejších prvkov. Kalifornskí FALLUJAH na novinke „Dreamless“ predvádzajú jednu chuťovku za druhou a stávajú sa popri kapelách THE FACELESS a DECREPIT BIRTH silným hráčom na poli progresívneho deathu metalu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články