DESTRUCTION – Under Attack

Mnoho fanúšikov miluje úplne najslávnejších KREATOR, iní naopak dávajú prednosť Mariňákom zo SODOM alebo nevyliečiteľnej partičke alkoholikov TANKARD. Jedno je isté – novučičký album zo slávnej thrash metalovej The Big Teutonic 4 momentálne vydáva germánske trio DESTRUCTION.

Schmier, Mike a relatívny novic za súpravou bicích Vaaver, sú od slávneho reunionu na prelome tisícročí takmer na nezastavenie a ich štúdiová potencia je priam úctyhodná. Veď uznajte sami. Bilancia za šestnásť sezón počíta s deviatimi dlhohrajúcimi nahrávkami, takže akoby sa chalani snažili dohnať rozhárané 90. roky, kde to po výbornom „Cracked Brain“ (žiaľ, už bez účasti speváka Schmiera) išlo doslova všetko do hája a nevyhnutá pauza nadobudla priam mamutie rozmery.

destruction-under-attack

DESTRUCTION – Under Attack

Až do spomínaného milénia, kedy trio vyrukovalo s thrashovým comebackom „All Hell Breaks Loose“ a najmä poriadne koreneným kusom mäsa „The Antichrist“. Kapela ešte diktovala tempo na dodnes mierne nedocenenom, avšak o to lepšom „Metal Discharge“ z 2003, no od tej doby mi kariéra týchto „Nemčúrov“ pripomína jazdu po horskej dráhe. Slabšie momenty striedajú nanajvýš tie mierne nadpriemerné. DESTRUCTION si pritom zachovávajú všetky potrebné žánrové atribúty – energický prednes, výbušné gitarové riffy či štekavý vokál.

Tu ale tkvie aj hlavný problém posledných nahrávok, aktuálnu novinku nevynímajúc. Nemci majú svojim ortodoxným prístupom zbytočne silno zviazané ruky a malé prevzdušnenie vlastnej tvorby (kozmetická zmena zvuku, začlenenie netradičných prvkov a pod.) by im len a len prospelo.

destructionband2016promo_638

DESTRUCTION

„Under Attack“ totiž nijak zvlášť nevybočuje zo zavedenej produkcie posledných rokov, a to je spolu s absenciou ozaj kvalitných skladieb, jeho suverénne najväčší problém. Čo na tom, že frontmanovo hrdlo pripomína žiletku, gitara Mikea Sifringera reže ako motorová píla a Vaaver do toho tlčie sťa Muhamad Ali v ringu vo svojich najlepších rokoch.

Generický zvuk jednoducho nedá vyniknúť ani tým originálnejším nápadom (a pritom stačí málo, viď. šepotajúci Schmier v „Elegant Pigs“), nech sa snažia chalani akokoľvek. Za pozornosť preto stojí iba klipom zvečnená titulka, hutným groove metalom nasiaknutá „Getting Used to the Evil“, či výborný nárez „Pathogenic“.

Ani prinajmenšom nepochybujem, že DESTRUCTION nestratili nič zo svojej povestnej koncertnej sily, no štúdiovo je to opäť slabšie, čo je pri zoskupení, ktoré ma na svojom konte skvosty typu „Release With Agony“ alebo „Infernal Overkill“, tak trochu bieda…

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 13.5.2016
Web: www.destruction.de
Zostava:
Marcel „Schmier“ Schirmer – basgitara, vokál
Michael „Mike“ Sifringer – gitara
Wawrzyniec „Vaaver“ Dramowicz – bicie
Tracklist:
Under Attack (6:13)
Generation Nevermore (4:04)
Dethroned (4:50)
Getting Used to the Evil (6:08)
Pathogenic (4:27)
Elegant Pigs (3:40)
Second To None (5:11)
Stand Up For What You Deliver (4:20)
Conductor of the Void (4:33)
Stigmatized (4:12)
Diskografia:
Infernal Overkill – 1985
Eternal Devastation – 1986
Release From Agony – 1987
Cracked Brain – 1990
The Least Successful Human Cannonball – 1998
All Hell Breaks Loose – 2000
The Antichrist – 2001
Metal Discharge – 2003
Inventor of Evil – 2005
Thrash Anthems – 2007
D.E.V.O.L.U.T.I.O.N. – 2008
Day of Reckoning – 2011
Spiritual Genocide – 2012
Under Attack – 2016
Definitíva:
Nemeckí thrashoví veteráni DESTRUCTION na posledných albumoch nepredvádzajú žiadne veľkolepé divadlo a „Under Attack“ žiaľ nie je výnimkou. Je ťažké to vysloviť, ale je to zväčša nuda bez akéhokoľvek záchytného bodu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články