Evergrey – Glorious Collision

Všetko zlé je na niečo dobré.  Neveril som, že toto poviem práve v prípade švédskych Evergrey. Nie preto, že som ich tvorbu nikdy celkom neuchopil za ten správny koniec povrazu. Myslel som totiž, že personálnu búrku, po ktorej odišla väčšia polovica členov už nerozdýchajú.  Namiesto toho tu však máme obnovenú päticu a nový album.
Glorious Collision –  tak sa akože novinka volá. Kto vie anglicky, ten nech si užije „speakovanie“. Kto to nevie a nepatrí medzi ľudí s fetišom napaľovania hudby v kvalite nehodnej ani mobilu, ten nech si vytrhá obočie, keďže obal tohto čerstvo upečeného disku postráda nápad, ktorý by vyvolával autosugesciu aj po dvoch Red Bulloch. Poďme, ale k hudbe samotnej.

Už sme tu mali Evergrey temný, gitarový, šedý, oranžový, fialový, zelený, teraz tu máme…Nie, takto to asi nepôjde.  Skúsme to inak. Ostal spevák Tom Englund. To je základ. Bez neho by to bolo asi ako kapela Bon Jovi bez Bon Joviho. Nie, vážne. Tom k Evergrey jednoducho patrí. Ostal aj klávesák Rickard Zander, ktorý sa tu postaral o decentné dokreslenie atmosféry a lahodné zvuky piana, ktoré si užijete predovšetkým pri prvých troch skladbách. Ako gitarista sa prekvapujúco v kapele objavil Marcus Jidell, dvorný to muzikant Royal Hunt. V Royal Hunt vyzeral šťastne a je fakt, že tam mal so svojim nástrojom širšie pole pôsobnosti. Evergrey totiž postavili svoju novinku opäť na solídnom gitarovom základe, ktorý ma hrubý zvuk a je postavený skôr na jednoduchších základoch. Milovníci hitov si tu takisto zrovna nebudú vypiskovať kadejaké melódie. Kompozične je totiž album utopený v záplave emócii a nápadov, ktoré spočiatku pripomínajú štúdium kvantovej fyziky. Hlbší ponor do problematiky je preto žiadúci. Sám som si prešiel dlhú cestu, kým som to vzal za správny koniec. Možno je preto úvod v podobe Leave It Behind Us či Wrong ešte pomerne „listen – friendly“.  Ten zvyšok lezie do uší ako platňa do disketovej mechaniky. Chce to však 2 deci vína (alebo škótsku s ľadom, ak ste fajnšmeker), čistú hlavu a nový materiál si svoju cestičku v ušiach nájde.

Novodobý Bruce Willis sa volá Tom Englund. Ten zachránil svet okolo seba a dokázal Evergrey vrátiť okrem šedej farby aj trocha tých pestrejších. Album Glorious Collision síce patrí medzi pomerne tvrdé oriešky, ale pod škrupinou je obsah, ktorý stojí za tú námahu.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názory redakcie:

Skladby na albume Glorious Collision mi pripadajú trochu rozpačité – raz počujeme pomalé a ťahavé tóny, potom zas skladby s výbornými gitarovými časťami. Spevák Tom Englund vyniká hlavne v Leave It Behind Us a It Comes From Within. Na celom albume vyniká moderný, veľmi dobrý zvuk. K tomu lepšiemu na albume patrí ešte skladba Wrong, ktorá nie je klasickou baladou, no vyžaruje skutočný „feeling“ a mne takmer behali zimomriavky po chrbte. Pri tomto albume, to však bola skôr výnimka. Pesničky majú väčšinou výborný gitarový začiatok, ktorý sa snaží poslucháča strhnúť a navnadiť, čo sa už, ale nedá povedať o refrénoch. Tie mi akosi nič nehovoria a tempo akoby upadalo. Inštrumentálne časti sú zvládnuté na výbornú snáď v každej skladbe. Pomerne často sa vyskytuje aj zborový vokál, ktorý náladu albumu pozdvihuje, no časti, kde spieva Tom sám sú pre mňa všedné. Nechcem degradovať jeho spevácky výkon, to rozhodne nie, ale v tomto žánri je podobných spevákov veľa a tak by to chcelo niečo výnimočné, čo poslucháča upúta a čím sa kapela jednoznačne odlíši. To mi na albume Glorious Collision chýba.

Nechcem album Glorious Collision zavrhovať, má svoje kvality a svetlé chvíle v podobe rýchlejších skladieb, no v záplave toľkých albumov v tomto žánri sa poslucháčovi môže ľahko zunovať. Ťažko sa síce vymýšľa niečo nové a aj keď sa o to Evergrey zjavne snažili obávam sa, že Glorious Collision sa stratí v mori podobných nevýrazných albumov.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

Po personálnom zemetrasení,  kedy sa vymenili až traja členova skupiny na nás s  ďalším albumom vybehli švédi Evergrey. Tešil som sa svojim spôsobom z tohto zemetrasenia, nakoľko som čakal nejakú malú zmenu v prevedení skladieb. No, ôsma nahrávka v poradí neodbočila od trendu a pokračuje tak vo svojom klasickom dark-progresívnom metale,  ktorého opraty drží pevne rukách najmä spevák Tom. Viem že skupina sa volá Evergrey, a viem čo to znamená aj v doslovnom preklade, ale neviem či kapela ešte niekedy vystúpi z tieňa pochmúrnosti a smútku. Dúfam len, že všetko toto je iba ich hudobná stránka a prevedenie na albume nezobrazuje priamo nejakú momentálnu situáciu jedného z členov skupiny. Skladby sú na Glorious Collision veľmi emotívne, do popredia vystupujú hlavne piánové vyhrávky a vokálne zbory, ktoré sú ako obvykle na vysokej úrovni. Trošku som sa pousmial nad bookletom tohto nového CD. Neviem prečo kapela použila tento štýl kreslenia, prišlo mi to dosť amatérske.  Evergrey vydali ďalší album do zbierk. Ja sa k nemu ešte rád vrátim, ale dúfam, že budúci album bude lepší a kompozične trošku iný.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: progressive/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Steamhammer/SPV
Dátum vydania: 28.2.2011
Web: www.evergrey.net
Zostava:
Tom S. Englund – vokály, gitara
Rikard Zander – klávesy
Marcus Jidell – gitara
Johan Niemann – bagitara
Hannes Van Dahl – bicie
Diskografia:
The Dark Discovery – 1998
Solitude, Dominance, Tragedy – 1999
In Search of Truth – 2001
Recreation Day – 2003
The Inner Circle – 2004
Monday Morning Apocalypse – 2006
Torn – 2008
Glorious Collision – 2011
Tracklist:
Leave It Behind Us (5:10)
You (6:24)
Wrong (5:14)
Frozen (5:01)
Restoring The Loss (4:47)
To Fit The Mold (5:25)
Out Of Reach (3:43)
The Phantom Letters (5:32)
The Disease (4:13)
It Comes From Within (4:25)
Free (3:46)
Im Drowning Alone (4:17)
… And The Distance (3:48)
Definitíva:
Počúvať, či nepočúvať? To je otázka.
Novinka ponúka možno až príliš ťažkopádny obsah,
ktorý asi nebude pre masy.
Hľadanie pod povrchom však môže len príjemne prekvapiť.
1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla