DEATH ANGEL – The Evil Divide

DEATH ANGEL sú od svojho slávneho comebacku v roku 2001, akoby poliati živou vodou, a od tohto momentu vydávajú jeden kvalitný album za druhým. Pokračuje azda horúca novinka v dobre nastolenom trende?

Túto dôležitú otázku si ale nechajme máličko na neskôr a poďme sa najprv radšej pozrieť na to, ako sa vlastne dnes majú veci u týchto thrasherov zo slnkom zaliatej Kalifornie. Chalanom zo slávnej oblasti Bay Area sa konečne stabilizovala mierne rozdrobená zostava, takže jednoducho už iba stačilo nahromadiť dostatočné množstvo kvalitného materiálu (ten má samozrejme opäť na svedomí výhradný songwriter Rob Cavestany), brnknúť na telefónne číslo dvorného producenta Jasona Suecofa (CHIMAIRA, TRIVIUM, DROWNING POOL atď.) a hor sa na novú, zadok nakopávajúcu nahrávku. Tá vychádza po štandardných troch rokoch od poslednej placky a do vienka dostala názov „The Evil Divide“.

death-angel-the-evil-divide

DEATH ANGEL – The Evil Divide

Čo sa teda skrýva za nádherne jednoduchým obalom z dielne známeho tetovacieho majstra – umelca Boba Tyrrellsa? Presne štyridsaťpäťminútová nálož, ktorej nechýba určité moderné poňatie (najmä čo sa týka produkcie a zvuku), lenže od progresívnych klenotov typu „Killing Season“ či „Act III“, má ešte stále poriadne ďaleko.

Pätica muzikantov má chuť na prostý a poriadne krvavý old school, no a na novinke to aj poriadne preukazuje. Nejde však iba o prach biedne a samoľúbe hobľovanie, to by DEATH ANGEL potom neboli sami sebou, a preto je na „The Evil Divide“ aj viacero iných zaujímavých prvkov – od punkového feelingu v „Cause for Alarm“, cez progresívne vyhrávky v „Father of Lies“, groovy rytmy „I Can´t Be This“, až po švédsku školu „Lost“.

death-angel-2016

DEATH ANGEL

Pri nej tak trochu ostaneme, keďže bez okolkov ide o najcitlivejšiu štýlovú odbočku na novom kotúčiku a zároveň aj suverénne najväčší hit kapely za viacero sezón. Američania sa tu dostávajú do teritória takých škandinávskych velikánov ako IN FLAMES či DARK TRANQUILITY, a vypúšťajú medzi davy natešených fanúšikov výbornú uvoľnenú pecku, ktorá by sa bez väčších problémov mala uchytiť v setliste na nasledujúcom turné. Aby toho nebolo málo, všimnite si vokál ináč suverénneho frontmana Marka Osegueda – nepripomína vám istú, dnes už žiaľ nebohú heavy metalovú legendu s prezývkou „malý muž s veľkým hlasom“?

Ortodoxných thrasherov musia rozhodne potešiť skvelé apokalyptické nájazdy, ako úvodná „Moth“, vrstevnatá „Hatred United/United Hate“ s hosťujúcim gitarovým mágom, Andreasom Kisserom z brazílskych SEPULTURA (schizofrenické sólo uprostred skladby nemá na svedomí nik iný než on),  alebo skutočný rýchlik v podobe „Breakaway“. Milovníci tohto nekompromisného štýlu preto musia skákať nadšením do vzduchu, keďže aj vďaka DEATH ANGEL môžeme rok 2016 pokojne nazvať rokom thrashu, a to sme zatiaľ iba v jeho prvej polovici!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 27.5.2016
Web: www.deathangel.us
Zostava:
Mark Osegueda – vokály
Rob Cavestany – gitara
Ted Aguilar – gitara
Damien Sisson – basgitara
Will Carroll – bicie
Tracklist:
The Moth (4:38)
Cause for Alarm (3:22)
Lost (4:57)
Father of Lies (5:05)
Hell To Pay (3:13)
It Can´t Be This (4:16)
Hatred United, United Hate (5:17)
Breakaway (4:01)
The Electric Cell (4:48)
Let the Pieces Fall (5:47)
Diskografia:
The Ultra-Violence  – 1987
Frolic Through the Park – 1988
Act III – 1990
The Art of Dying – 2004
Killing Season – 2008
Relentless Retribution – 2010
The Dream Calls for Blood – 2013
The Evil Divide – 2016
Definitíva:
DEATH ANGEL na novinke „The Evil Divide“ zúročujú všetky svoje nadobudnuté skúsenosti a prichádzajú s materiálom, ktorý sa o niečo viac obzerá do „osemdesiatok“ minulého storočia. Kladie teda silnejší dôraz na rýchly nárez. Fanúšikovia by mali byť určite spokojní.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla