Ajattara – Murhat

Fínska kapela Ajattara zrejme nie je v našich končinách až takým známym pojmom. Kapelu založil ešte v roku 1996 vtedajší spevák Amorphisu Pasi Koskinen. Pravda, v čase úspechu albumu Elegy, nemal Koskinen až toľko času na svoj bočný projekt. Ten si našiel v roku 1998, teda rok pred vydaním ďalšieho úspešného albumu (Tuonela) svojej vtedajšej domovskej kapely Amorphis. Ajattara vtedy vydala 6 skladbové demo Helvetissä On Sytisen Taivas. Amorphis v tom čase hrali čoraz prístupnejšiu hudbu pre širšie masy poslucháčov. Už z tohto dema bolo jasné, že Koskinen si bude v Ajattare ukájať svoje temnejšie chúťky…
Prvý album vyšiel Ajattare až o tri roky neskôr ako demo, teda v roku 2001. Keďže Pasi Koskinen bol mojím obľúbeným spevákom, sledujem Ajattaru už od ich debutu Itse. Oproti vtedajšej tvorbe Amorphisu bola Ajattara tvrdšia, temnejšia, ale hlavný rozdiel bol v Pasiho vokále. Jeho spev bol viac tvrdší a blackovejší, no a navyše skladby Ajattary sú výlučne vo fínčine. Po Koskinenovom poslednom albume s Amorphisom Far From the Sun sa začal naplno venovať Ajattare. Novinka Murhat je už ich 7. štúdiovým albumom.

Na predchádzajúcom albume Noitumaa kapela zaexperimentzovala a skladby dostali akustický šat. Názory fanúšikov sa na tento album delili. Ja osobne som bol s tým dielom spokojný. Okrem akustických nástrojov vynikol najmä Pasiho vokál. Poriadny metalový rámus teda kapela narobila až pred štyrmi rokmi s albumom Kalmanto.

Je viac ako jasné, že nielen fanúšikovia, ale aj samotní členovia Ajattary boli už hladní po poriadnych riffov, tvrdom tempe a poriadnom metalovom zvuku. To potvrdili hneď úvodnou Kunnes taivas meidät erottaa, kde od úvodu skladbe dominujú ťažké, hutné riffy a Pasiho škrekot, no kapela v tejto skladbe zabrdla aj do blackových vôd. V skladbe započujete aj rýchlu a zbesilú blackovú jazdu, v refréne sa Pasiho škrek strieda s melodickejším vokálom. Tomu sa hovorí úvod ako hrom! V takto nastolenom trende sa nesie celý album Murhat. Pravda, blacková rýchlosť a zbesilosť sa už trošku vytratí a atmosféra je viac dark metalová. Ale nie tak, ako na predchádzajúcich albumoch. Novinke dominujú tvrdé, hutné a sekavé giitarové riffy a všadeprítomná fínčina, ktorá z Pasiho úst znie naozaj famózne. Nahrávka má poväčšine stredné valiace tempo a pochmúrnu atmosféru. Ťažko je vyzdvihnúť jednu skladbu, pretože Murhat treba brať ako celok. Zbystriť pozornosť by ste však mali najmä pri H.A.I., Sokea liha  a Routalempi. Niekomu bude možno tento album pripomínať svojou atmosférou a ťažkými riffmy album Eparistera Daimones od Triptykonu. To pravda síce je, no, ten kto pozná tvorbu týchto Fínov, bude vedieť, že zámer podobať sa na maestra Toma G. Fischera určite nebol. Samozrejme v úvode ich tvorby bolo cítiť inšpiráciu takým veľkým menom akým boli Celtic Frost. Na novinke dokonca cítiť posun oproti predošlým nahrávkam. Dôraz sa kladie na celkovú atmosféru a prácu s nástrojmi. Miestami vám možno príde fínčina otravná, alebo komická. Tak som to chvíľu bral aj ja, ale to bolo ešte pri debute Itse. Odvtedy si neviem predstaviť Ajattaru s anglickými textami. Možno by ich to dostalo do širšieho povedomia ľudí, no na druhej strane, fínske texty sú ich symbolom, ktorý si vytvorili za celú dobu svojej existencie. Nielen fínčina, ale celkovo Ajattara ako kapela si vytvorila osobitý prejav, v podstate originálny a nezameniteľný štýl.

Novinka Murhat je azda najlepším a najvyspelejším dielom kapely. Krátke, tvrdé a atmosferické skladby vás za niečo viac ako polhodinku doslova zničia. Fínske texty sa vám vryjú do pamäti a len tak ľahko sa ich nezbavíte. Nielen ústredná postava kapely Pasi Koskinen, ale celá Ajattara sa posunula ďalej a všetci muzikanti dokazujú, že sú vo vynikajúcej forme. Len tak ďalej!

Žáner: dark/black metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Osasto-A
Dátum vydania: 2.2.2011
Web: http://www.ajattara.fi/, http://www.myspace.com/ajattara
Zostava:
Pasi Koskinen (Ruoja) – vokály, gitara, klávesy
Vesa Wahlroos (Kalmos) – gitara, doprovodné vokály
Mynni Luukkainen (Tartunta) – gitara
Juha Harju (Tohtori Kuolio) – basgitara, doprovodné vokály
Janne Immonen (Raajat) – klávesy
Tommi Lillman (Malakias IV) – bicie
Diskografia:
Itse – 2001
Kuolema – 2003
Tyhjyys – 2004
Apäre – 2006
Kalmanto – 2007
Noitumaa – 2009
Murhat – 2011
Tracklist:
Kunnes taivas meidät erottaa (3:02)
Ihmisen luku (3:34)
H.A.I. (4:02)
Aura (2:58)
Sokea liha (3:20)
Routalempi (3:23)
Murheiden kilta (3:26)
Apilas (3:16)
Veljet (4:46)
Definitíva:
Pri počúvaní albumu Murhat
zažijete pochmúrnu atmosféru, rôzne zvraty,
black metalovú jazdu, poriadne dark tempo,
ťažké riffy a vynikajúci „šialený“ vokál Pasiho Koskinena. Naozaj viac ako výborný album!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla