TARJA – The Brightest Void

Tarja Turunen vydala v uplynulých dňoch špeciálny album „The Brightest Void“, ktorý má byť predzvesťou prichádzajúceho titulu s názvom „The Shadow Self“. Táto špecialitka obsahuje 9 piesní, ktoré sčasti fanúšikovia už poznajú a má byť lákadlom pre nový album.

Tarjin manažment v poslednej dobe špekuluje viac a viac. Mali sme tu DVD „Act 1“ a „Luna Park Ride“, v  ktorých sa materiál čiastočne opakoval. Posledný poriadny album bol „Colours of the Dark“ z roku 2013. Potom prišlo na svet spomínané DVD „Luna Park Ride“ a vianočný album „Ave Maria – En Plain Air“. Z nich som skôr mala pocit, akoby ich vydali z dôvodu vyplniť prázdnu dieru a udržať komerčné čísla nad vodou.

Tarja_turunen_--_the_brightest_void

TARJA – The Brightest Void

Aktuálny počin „The Brightest Void“ (v preklade najjasnejšia prázdnota) je predkrmom pred očakávanou novinkou „The Shadow Self“, ktorá vyjde začiatkom augusta. Dôvod vydania je jednoduchý, podľa Tarjiných slov si tieto skladby zaslúžili byť vydané samostatne.

Začíname piesňou „No Bitter End“, presnejšie jej verziou, ako ju poznáme z videoklipu. Táto skladba má typický rukopis Tarji. Dovolím si však tvrdiť, že aj napriek zaujímavej dynamike, spevom tu táto sympatická vokalistka kvalitatívne neohúrila. Ktovie, možno naživo to bude znieť zaujímavejšie.

Pokračuje sa skladbou „Your Heaven and Hell“, ktorá je špecifická, že ju spieva spolu s Michelom Monroeom, kde vynikne jeho rockový hlas. Pieseň je bláznivá, rýchla a ako stvorená na poskakovanie a besnenie. Vo Fínsku je Michael relatívne známym hudobníkom, a to aj vďaka jeho výraznému make-upu a účesu. Ťažké echo, silný elektronicky podtón a charakterom dosť ďaleko od metalu je skladba „Witch Hunt“, ktorá má veľký potenciál, ale chýba mi tam vyvrcholenie piesne.

tarja-turunen-2016

Tarja Turunen

Na tomto albume je aj nová verzia skladby „Paradise (What About Us)“, ktorú spieva spolu so známou Sharon den Adel z WITHIN TEMPTATION. A aj táto verzia má niečo do seba. Aktuálna má silnejší zvuk bicích a oba hlasy sú jemnejšie v porovnaní s  pôvodnou verziou. Originál však ostáva neprekonaný.

V „Eagle Eye“ sa nám predvedie ďalší hosť. Bubeník Chad Smith z megaúspešných RED HOT CHILLI PEPPERS. Pieseň je poriadnou rockovou bombou s nádychom popu a dosť sa líši od Tarjinej tvorby. Jednoducho poznať, že tu Smith zanechal svoj vplyv. „Goldfinger“ je zas vydarený cover hlavného songu k filmu „James Bond“.

Vyzerá to tak, že fínska porotkyňa známej šou „The Voice of Finland“ stavila na hlboké tóny a vysoké oktávy nielen na tomto predkrme, ale vyzerá to tak, že to tak bude aj na augustovej novinke. Svedčí o tom ochutnávka v podobe klipu k piesni „Innocence“.

„The Brightest Void“ zanecháva pocit, že prichádzajúci album bude natlačený gitarovými chuťovkami, vbýraznými bicími, množstvom hostí, ktorí dúfajme kvalitne obohatia celý album. Fínska sopranistka Tarja Turunen, ktorá rada experimentuje s hlasom a rôznymi hudobnými nástrojmi, sa opäť kariérne posúva na nový level. Aspoň taký dojem u mňa zanechal tento počin.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Názor redakcie:
Tarja si pre svojich fanúšikov pripravila predkrm v podobe albumu „The Brightest Void“, na ktorom sa nachádzajú skladby, ktoré sa nevošli na jej siedmu sólovú štúdiovku, ktorá vychádza už 5. augusta. Kto by ale čakal druhotriedny materiál, je na obrovskom omyle.

A mýlil som sa aj ja, keď som si robil zálusk na posluch symfonických hymien v podaní ľadovej kráľovnej. Namiesto toho sa na mňa vyvalilo niečo, čo sa miestami blíži až ku garážovému rocku a to tento album stavia do starej známej polohy „hate it or love it“.

Aj keď ide len o predkrm, tento album obsahuje všetko. Gitarové pecky a skvelé duetá, kde hlavne „Your Heaven and Your Hell“ s fínskym rockerom Michaelom Monroeom je zmesou poriadneho rocku, silných gitarových riffov a zamatového Tarjinho hlasu. Po tomto úvodnom šoku, ktorý sa po pár vypočutiach zmenil na radosť, prišli na rad predsa len aj symfonickejšie a hymnickejšie veci, ktorých reprezentantmi sú hlavne „Witch Hunt“ a  „House of Wax“.

Spočiatku sa do tejto kategórie snaží zaradiť aj nahrávka „Shameless“, keď už vás Tarja navnadí na tú správnu symfonickú a melancholickú vlnu, tak do skladby opäť vtrhnú ťažké gitary a mužsky chraplák a vaše ilúzie o pokojnej skladbe roztrhá na kusy.

Bonusom pre fanúšikov je cover verzia skladby „Goldfinger“, teda úvodnej skladby filmu o agentovi 007 z roku 1976 a na záver si poslucháči môžu pripomenúť úspešný hit so Sharon den Adel, „Paradise (What About Us)“.

Po vypočutí albumu „The Brightest Void“ ma však trápi jedna vec. Ak je toto len predkrm toho, tak mám vážne obavy, že nabudúce mi desaťbodová stupnica nebude stačiť. Uvidíme …

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: symphonic metal/rock
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: EarMusic
Dátum vydania: 3.6.2016
Web: www.tarjaturunen.com
Zostava:
Tarja Turunen – vokály, piáno
Michael Monroe – vokály
Chad Smith – bicie
Mike Terrana – bicie
Tracklist:
No Bitter End /clip version/ (5:28)
Your Heaven and Your Hell (5:34)
Eagle Eye (5:01)
An Empty Drea (5:02)
Witch Hunt (5:16)
Shameless (3:42)
House of Wax /Paul McCartney cover/ (5:50)
Goldfinger /James Bond maintheme/ (4:15)
Paradise (What About Us?) /new mix/ (5:18)
Diskografia:
Henkäys ikuisuudesta – 2006
My Winter Storm – 2007
What Lies Beneath – 2010
Colours in the Dark – 2013
Ave Maria – En Plein Air – 2015
The Brightest Void – 2016
Definitíva:
O Tarji a jej profesionalite niet pochýb. Veľmi dobre vie, čo robí a jej špičkový a jedinečný hlas je známy na celom svete. „The Brightest Void“ vás správne naladí na august, kedy vyjde očakávaná novinka „The Shadow Self“. Zatiaľ sa nechajte unášať tónmi pár zaujímavých skladieb, dvoch coverov a dvoch iných verzií jej známejších piesní.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla