Moonsorrow – Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa

Fínskych pohanov Moonsorrow mám naozaj veľmi rád a od ich prvého albumu Suden Uni som si ich hudbu zamiloval. Doteraz mám najradšej ich druhý počin Voimasta Ja Kunniasta, ktorý snáď poznám už naspamäť. Naposledy vydali Moonsorrow ablum V: Hävitetty v roku 2007 a o rok neskôr im vyšlo ešte EP Tulimirsky, na ktorom bola okrem coverov iba jedna, takmer 30 minútová skladba. Preto bolo načase vydať už nový album. A to sa im podarilo v posledný februárový deň. Hneď na úvod však netreba zabudnúť, že Moonsorrow sú jednými z priekopníkov tohto žánru.
Novinka dostala krkolomný názov Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa, čo sa dá voľne preložiť do angličtiny ako As Shadows We Walk in the Land of the Dead. Od posledného radového albumu veruže už prešli štyri roky, tak som veľmi nevedel, čo od novinky očakávať. Počas prác na albume kapela informovala, že pôjde o koncepčný a azda nazložitejší album v histórii kapely.

Myslím si, že opísať hudbu Moonsorrow pre recenzenta je naozaj ťažký oriešok. V ich hudbe dominujú prvky black metalu, pagan metalu, ale v ich tvorbe nájdeme aj prvky folk metalu. Ako to býva u Moonsorrow zvykom album tvoria vo svojej podstate štyri dlhšie skladby, doplnené o tri nehudobné vsuvky, ktoré však vhodne pasujú do príbehu a konceptu celej nahrávky. Príbeh odštartuje skladba Tähdetön, ktorá sa poväčšine nesie v strednom tempe. Skladbe dominuje najmä Villeho dobrý vokál. Tähdetön je v rámci žánru pohodovejšia a oproti ostatným na albume viac počúvateľnejšia aj pre širšie masy poslucháčov. Po úvodnej skladbe prichádza jedna z troch vsuviek. Vlastne vo všetkých troch počujeme kroky v snehu, vietor, kašeľ a ťažké chlapské vzdychy. Z okolia sa ozýva detský plač. Nemám k dispozícii obsah príbehu tohto albumu, no nielen vďaka týmto „intrám“, ale aj po hudobnej stránke mi príde, že niekto putuje krajinou za vytúženým cieľom a prekonáva na tejto ceste nástrahy prírody. Možno sa však mýlim. Poďme, ale späť k hudbe samotnej. Moonsorrow na novom albume ubrali z folkových prvkov, tie počuť najmä v Tähdetön a Huuto. V podstate aj v týchto skladbách už, ale nehrajú hlavnú úlohu a vo zvyšných dvoch sú úplne v ústraní. Prím hrajú pagan blackové prvky a celková atmosféra albumu, ale to pri tejto kapele hralo dôležitú úlohu vždy. Krátke vsuvky medzi skladbami akoby určovali aj cestu človeka a tým pádom aj tempo skladieb. Od prvej Tähdetön, zrejme najpohodovejšej, sa tempo skladieb stupňuje a priostruje. Samozrejme, že nejde len o pagan blackové šialenstvo, ale skladby sú neuveriteľne pestré a stále sa v nich niečo deje. Za navydarenejšiu považujem záverečnú Kuolleiden Maa, ktorej predchádza vynikajúca vsuvka Kuolleille, kde dotyčná osoba z príbehu dojde do cieľa, ktoré je v tomto prípade more. Do cieľa sa chlap dostane vyčerpaný a zničený, ale o to radostnejší a úprimnejší je jeho výkrik. Atmosferická vlna gitár potom rozbehne záverečnú skladbu, ktorá je najpestrejšou na celom albume. Kuolleiden Maa dominuje výrazný blackový škrek, atmosféra a zmeny tempa. To, že ma oslovila táto skladba, však neznamená, že ostatné sú zlé alebo slabšie. V prvom rade treba brať album ako celok a tak ho treba aj vnímať.

Slová kapely počas nahrávacieho procesu tohto albumu sa potvrdili. Oproti predošlým nahrávkam je ozaj album oveľa zložitejší a myslím, že svoju tvorbu na Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa posunuli zas o niečo ďalej. Avšak výrazné odklonenie od žánru nečakajte. Jasné, že na novinky nájdeme aj ich typické folk/black, ale najmä pagan prvky. Novinka má dobrý zvuk a skvele zachytáva atmosféru starých a ťažkých časov. Album však nie je určite na jedno vypočutie, aj keď hneď po prvom počutí by ste mali započuť kvalitu. Pod kožu sa album dostáva však ťažšie a treba mu venovať naozaj dostatok času, no potom výsledný efekt zato stojí.

Žáner: folk/pagan/black metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 28.2.2011
Web: www.moonsorrow.com
Zostava:
Ville Sorvali – vokály, basgitara, zbory
Henri Sorvali – hlavná/rytmická/akustická gitara, sprievodné vokály, zbory, klávesy, akordeón, harfa, píšťalka
Mitja Harvilahti – gitara, sprievodné vokály, zbory
Marko Tarvonen – bicie, perkusie, akustická gitara, sprievodné vokály, zbory
Markus Eurén – klávesy, zbory
Diskografia:
Suden Uni – 2001
Voimasta Ja Kunniasta – 2002
Kivenkantaja – 2003
Verisäkeet – 2005
V: Hävitetty – 2007
Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa – 2011
Tracklist:
Tähdetön (12:44)
Hävitetty (1:34)
Muinaiset (11:34)
Nälkä, Väsymys Ja Epätoivo (1:12)
Huuto (15:58)
Kuolleille (1:35)
Kuolleiden Maa (16:23)

Definitíva:
Novým albumom sa Moonsorrow posúvajú
 trošku ďalej. Okrem typických prvkov ich tvorby
nás prekvapia vynikajúcim príbehom a zvukom. Album treba rozhodne vnímať ako celok. Myslím, že Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa sa kapele podaril.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla