Jašterice Metal Fest 2016: Viac ako 2000 eur pre zvieratká, ľudia sa najviac bavili na CATASTROFY a ČAD

Počas poslednej augustovej soboty sa v Banskej Štiavnici zišlo okolo 300 fanúšikov a 10 kapiel, ktoré na akcii Jašterice Metal Fest 2016 podporili dobrú vec.

Vlani vznikla po prvýkrát ušľachtilá myšlienka spojiť metal s pomocou pre zvieratká.  Výťažok z celej akcie putoval aj teraz na pomoc psíkom a mačičkám, ktorú zastrešuje OZ Túlavá Labka. Počas 2. ročníka sa vyzbieralo viac ako 2000 eur. Okrem toho prebiehala počas celého dňa zbierka granúl, obojkov a vodítok pre psíky, či krabíc pre mačky. Kto chcel, mohol si zakúpiť aj pekné festivalové tričko.

jasterice-metal-fest-2016-atmo-1

Tieto milé tričká sa dali zakúpiť

Tento jednodňový festival sa koná priamo v nádhernom historickom centre Banskej Štiavnice. Aj preto je toto podujatie na Slovensku vskutku výnimočné. A netreba zabúdať ani na to, že skupiny vystúpili bez nároku na honorár.

jasterice-metal-fest-2016-pox-vobiscum-6

Bubeník Štiavničanov POX VOBISCUM

Keďže ide o  pamiatkovú rezerváciu, do 22:00 hod. museli kapely odohrať svoje sety. Preto sa začalo už pomerne skoro. Na pravé poludnie odštartovali druhý ročník „Jašteričiek“ VULTURES WAKE. Pokračovali Bratislavčania HYPNOTIC a domáci metalisti POX VOBISCUM.

Festival sa koná v jednom stredovekom nádvorí pred Café Jašterice, na ktorý zavítate priamo z najfrekventovanejšej ulice Banskej Štiavnice. Naše kroky smerovali na miesto činu až počas vystúpenia domácich Štiavničanov POX VOBISCUM. Ako na mediálneho partnera podujatia čakalo na nás milé prekvapenie. Jedno pivo, jedna kofola a jedna porcia guľášu zdarma. Ďakujeme. K dispozícii bol pre fanúšikov klasický guľáš, sójový guľáš i fazuľová polievka a večer aj domáce utopence.

jasterice-metal-fest-2016-empyrion-8

EMPYRION

Koncert Nitranov EMPYRION bol chtiac-nechtiac rozdelený na niekoľko častí. Dôvod bol celkom úsmevný. V neďalekej radnici sa konali dve svadby, počas ktorých bolo po dohode s vedením mesta nutné prerušiť koncert, predsa len metal je o niečo hlasnejší ako svadobčania. Mimochodom, dvojici pánov v saku sa asi viac páčilo na koncerte, ako na svadbe, pretože si z času na čas odskočili vypočuť hrajúce spolky.


Publikum už bolo počas koncertu EMPYRION celkom početné, no akoby sa hanbilo prísť bližšie pod pódium. Death/black v podaní tejto nitrianskej kapely je veľmi kvalitný a odkedy som ich videl naposledy sa poriadne zlepšili. Najviac sa moje oči upierali na bubenícku mašinu Mira Raučinu, ktorý poháňal celý ansábel menom EMPYRION vpred.

jasterice-metal-fest-2016-midnight-scream-8

Spevák MIDNIGHT SCREAM, Jaro Šajgalík

Po Nitranoch patrilo pódium v Banskej Štiavnici najmelodickejšej kapele festivalu, Veľkokrtíšanom MIDNIGHT SCREAM. Od úvodu ako odpálili svoj koncert, bolo vidieť, že sa v prvom rade bavia muzikou, ktorú hrajú a to je najpodstatnejšie. Aj počas ich vystúpenia sa ľudia ešte neosmelili, aby prišli bližšie k stage-u.


Chalanom to však nevadilo a rezali jednu skladbu za druhou. „Fuga Mortis“, „Honey Badger“, „Pirates Dream’s“ alebo „Voice of Deception“ z albumu „War Never Changes“. Pomedzi skladby bavil ľudí vtipnými vsuvkami spevák Jaro Šajgalík. Podobne ako na nedávnom More Than Feste odznela aj zbrusu nová pieseň „Maát“, ktorá na prvé počutie zaujala najmä svojou kompozíciou a gitarami. Hudobníci čerpali námet v egyptskej mytológii.

jasterice-metal-fest-2016-catastrofy-2

Boris z CATASTROFY

Vlaňajší album „Zbojnícky tanec“ spôsobil na slovenskej metalovej scéne poriadny poprask a to sa potvrdilo aj na Jašterice Metal Fest. Bratislavčania CATASTROFY hrali okolo pol šiestej večer, no myslím, že mali aj najväčšiu divácku podporu. Fanúšikovia sa už osmelili a doslova sa natlačili dopredu. Spievalo sa, tancovalo sa, pogovalo sa.

jasterice-metal-fest-2016-catastrofy-8

Fanúšikovia sa bavili a spievali s CATASTROFY každú pieseň

Skupina hrala skladby najmä zo spomínaného vydareného albumu. Odzneli napríklad songy „Zbojníci apokalypsy“, „Bastardi spoločnosti“, „Ančine cecky“ alebo „Žabomyšie vojny“. Odkedy som videl naposledy naživo CATASTROFY tak už ubehol nejaký čas, no je vidieť, ako sa kapela výrazne zlepšila a dnes už jednoznačne patrí medzi slovenskú metalovú špičku.


Spevák Boris zaujal nielen svojim vzhľadom, ale aj uvádzaním jednotlivých piesní. Aj keď treba otvorene napísať, že je jasné, kde čerpá inšpiráciu pri preslovoch, priamo u najpovolanejšieho, Pištu zo skupiny ČAD. A tu je v mojom prípade tak trochu aj menší kameň úrazu. Celkovo hudba CATASTROFY, počnúc textami, končiac skladbou je až príliš „Čadovská“. Samozrejme, Bratislavčania kladú väčší dôraz na inštrumentálnu časť, ale najmä týmto však nezhadzujem kvality tejto skupiny. Koncert v Štiavnici bavil nielen členov samotných, ale aj fanúšikov. Dôkazom toho bolo, že aj napriek časovému sklzu, boli ľudia neodbytní a vypýtali si prídavok v podobe piesne „Sedlák“. Jednoducho vrchol večera na Jaštericiach prišiel už s výkonom CATASTROFY.

jasterice-metal-fest-2016-stercore-1

Matúš zo STERCORE

Spomínané nútené pauzy EMPYRION spôsobili dosť veľký časový sklz, ktorý bolo treba dohnať, aby sa akcia skončila aj do povolenej „večierky“. Mám taký pocit, že najviac si to odniesli deathcoroví STERCORE, respektíve od tejto skupiny už všetky formácie museli skracovať svoje sety.


Deathcore reznutý grindom ma v podaní tejto skupiny baví. Trošku dlhšia pauza bez koncertovania sa podpísala na chalanoch, ale aj tak do ľudí nasypali poriadnu dávku kvalitnej muziky. Nad všetkým vyčnieval, vlastne ako vždy, výkon speváka Matúša.

Keďže časový sklz už bol celkom veľký, pokračovalo sa v rýchlom slede ďalej, čo robiť istotne mal aj zvukár Miro Spevák, ktorého ale treba pochváliť za odvedenú prácu, zvuk všetkých kapiel bol nadštandardný.

jasterice-metal-fest-2016-majster-kat-6

MAJSTER KAT

Na pódiu už bolo všetko pripravené, na dnes už legendárnu bratislavskú thrashovú formáciu MAJSTER KAT. Pri ich sete sme sa razom preniesli do 80. rokov, Bratislavčania do nás naliali poriadnu oldschoolovú jazdu. Spevákovi Slymákovi bolo pódium veruže malé, no jeho výkon to neovplyvnilo a prispôsobil sa podmienkam.


„Kati“ mali slušnú divácku odozvu a vidieť, že sú obľúbenou a rešpektovanou skupinou, úplne právom. Jedným z najväčších zážitkov bola titulná skladba z predošlého albumu „Zapáľte ohne“.

jasterice-metal-fest-2016-beton-6

BETON

Na pódiu už vyšli grind/crust/punkoví Bratislavčania BETON. Pri ich „špinavom“ sete sa na Jaštericiach rozpútalo poriadne peklo. Pogovalo sa, skákalo sa, niektorí sa pokúšali dostať aj na pódium, no to už radšej zasiahli sbsskári.


Energiou nabité a nespútané vystúpenie patrilo k tomu lepšiemu čo ponúkol sobotňajší večer. Nechýbali ani piesne ako „Satanove rifle“, „Metalový plecniak“ alebo „Konský kokot“.

jasterice-metal-fest-2016-cad-6

Pišta v plnom nasadení

Historická Banská Štiavnica sa medzitým už zahalila do tmy a pódium ovládli Pišta Vandal a Valér Tornád zo skupiny ČAD. Basáčka Báška má stále materské povinnosti, takže táto formácia stále koncertuje ako duo. Aj keď Báškina basgitara chýba, aj vo dvojici sa dá urobiť poriadny „rámus“ a to nám predviedli ČAD aj teraz.

jasterice-metal-fest-2016-cad-2

Valér predviedol opäť skvelý výkon

Koncert odštartovali piesňou „V krku krv“ a keďže aj ČAD museli skracovať svoj set, Pišta sa snažil príliš nerečniť a radšej hrať. Obaja hudobníci podali už tradične skvelý výkon a Valér (aj keď to už nikomu nemusí a najmä nepotrebuje dokazovať) potvrdil, že patrí medzi slovenskú bubenícku špičku. ČAD mali spoločne s CATASTROFY najpočetnejšie publikum, aj počas tohto koncertu, sa pogovalo, skákalo, tancovalo, circle-pitovalo.


Aj pri tomto „zrýchlenom“ koncerte sa potvrdilo, že čo skladba, to hit. Piesne doslova zľudoveli a fanúšikovia si spievali každú, ktorá odznela. Námatkovo spomenieme „Vyvrheľ“, „Varič pyka“, „Ťažký kov“ a úplný záver koncertu obstaral song „Sekery a budzogáne“. Ľudia si samozrejme pýtali viac , no čas jednoducho nepustil. Mimochodom, bol to po dlhom čase koncert, na ktorom neodznela pieseň „Konflikty“.

jasterice-metal-fest-2016-bajonet-5

BAJONET

ČAD skončili koncert tesne pred desiatou, ale koncert mali odohrať ešte BAJONET z Čiech. Našťastie sa organizátorom podarilo dohodnúť s mestskou políciou a BAJONET mohli odohrať taktiež svoj skrátený set. S touto českou formáciou som sa naživo stretol po prvýkrát, efektné červené svetlo pôsobilo v tme veľmi dobre.


Trio hudobníkov sa síce označuje za thrash metal, no ten bol silno nasiaknutý hnilobným blackom. Celé to pripomínalo rannú tvorbu legendárnych VENOM. Mierne problémy mal bubeník so svojou súpravou, čo trochu narušilo koncepciu celého koncertu, ale aj takéto veci sa stávajú. BAJONET boli dobrou bodkou za výnimočnou akciou.


Netreba zabúdať ani na priateľskú atmosféru, ktorá vládla na Jaštericiach počas poslednej augustovej soboty. Ľudia sa bavili nielen na kapelách, ale aj pri mnohých debatách. Samozrejme, našlo sa pár jedincov, ktorí to prehnali s alkoholom, ale nebolo to nič tragické. Veľmi potešil aj pohľad na niekoľko deťúreniec na akcii. Od najmenších (deti hudobníkov) až po o niečo staršie. Vieme, že nám vyrastá ďalšia generácia fanúšikov, čo je len a len dobre.

Vďaka patrí za celý organizátorský tím najmä Mironovi Breznoščákovi, myšlienka tejto akcie je skvelá, takže veríme, že sa opäť všetci stretneme o rok na 3. ročníku Jašterice Metal Festu.

PLUSY:
Prostredie, myšlienka podujatia, priateľská atmosféra, zvuk, kapely, ČAD, CATASTROFY

MÍNUSY:
Časový sklz spôsobený núteným prerušením koncertu

Foto: Luss