TARJA – The Shadow Self

A je to konečne tu! Očakávaný siedmy štúdiový album „The Shadow Self“ vydala fínska sopranistka, Tarja Turunen.

Album „The Shadow Self“ mal trochu netradične aj svojho predskokana v podobe nahrávky „The Brightest Void“, o ktorom sme tiež nedávno písali na našom webe. Albumová novinka je zmes symfonického metalu s popovými prvkami, ktoré majú ambíciu osloviť širšie masy, nielen verných poslucháčov. Tarja Turunen tentokrát skúsila aj iné vody a vokálne upustila od silných operných orgií.

tarja-the-shadow-self

TARJA – The Shadow Self

Nový opus je zaujímavý hneď z viacerých dôvodov. Tarja je hlasový perfekcionista, ktorý rád experimentuje a robí veci po svojom. Aj aktuálne síce ponúka širokú paletu vokálov, ale ani zďaleka to už nie je typický metalový album opernej divy a lá „My Winter Storm“ alebo „What Lies Beneath“.

Na „The Shadow Self“ nájdeme vplyvy popového, rockového, či priam až death/thrash metalového (brať s rezervou) sveta, viď skladba „Demons in You“, v ktorej si zahosťovala aj božská Alissa White-Gluz z ARCH ENEMY. Alissa typicky reprezentuje growlové vokály, no v refréne predvádza aj svoju „civilnú“ tvár, ktorá má tiež svoje kvality.

tarja_turunen2016_1

Tarja Turunen

Keď sme už pri tých hosťoch, hlasovo sa predviedol aj Tarjin brat Toni v dojemnej „Eagle Eye“. Ďalšou silnou piesňou albumu je úvodná „Innocence“, ktorá nesie správu o domácom násilí, ktoré zažíva v dnešnej dobe stále veľa žien. Navyše táto skladba ukrýva v sebe aj skúsenosti samotnej speváčky, ktorá v rannom veku zažila rôzne formy mobbingu a práve hudba jej bola vždy oporou v každej životnej situácii. Napríklad aj v roku 2003, keď jej vzala rakovina jej milovanú mamu….

tarja_turunen_2016_2

Tarja

S tempom nepovolí ani „No Bitter End“,  na ktorú bol tiež natočený videoklip. Celkom pôsobivo sa Tarja pohrala aj so skladbou „Supremacy“ od MUSE a svoje textárske umenie ukázala aj v smutnej a melancholickej balade „Too Many“, ktorá mi zapadá do aktuálnej situácie na svete…

Many too many,
Living their fears,
Only few won’t fade away.

V samom závere songu došlo aj na zvláštny štúdiový prídavok, ktorý mal dať veselšiu bodku po toľkej melanchólii.

Zvukovo nie je albumu v podstate čo vyčítať. Solídna produkcia, aj mix, dodávajú celej nahrávke dostatočnú razanciu a optimálne nechávajú vyniknúť podstatné výrazové prostriedky. Menej poteší akurát fakt, že tri skladby sme už poznali z nedávneho bonusu „The Brightest Void“, nuž ale tak sa v dnešnej dobe robí mocný marketing.

Medzi najlepšie skladby radím „Demons in You“, „Innocence“, „Undertaker“ a „Diva“.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: symphonic metal/opera
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: earMusic
Dátum vydania: 5.8.2016
Web: www.tarja-turunen.com
Zostava:
Tarja Turunen – spev
Alex Scholpp – gitara
Doug Wimbish – basgitara
Kevin Chown – basgitara
Christian Kretschmar – klávesy
Max Lilja – čelo
Julian Barrett
Peter Barrett
Tracklist:
Innocence (6:03)
Demons in You (4:44)
No Bitter End (4:26)
Love to Hate (5:57)
Supremacy (5:03)
The Living End (4:41)
Diva (5:45)
Eagle Eye (4:36)
Undertaker (6:41)
Calling from the Wild (5:13)
Too Many (7:48)
Diskografia:
Henkäys ikuissudesta – 2006
My Winter Storm – 2007
What Lies Beneath – 2010
Colours in the Dark – 2013
Ave Maria – En Plein Air – 2015
The Brighest Void – 2016
The Shadow Self – 2016
Definitíva:
Tarja Turunen sa na novinke „The Shadow Self“  posunula do nových sfér a oproti slabšiemu predchodcovi „Colours In The Dark“ je to vítaný posun. Tobôž, keď jej v tom dopomohla malým dielom aj modrovlasá amazonka Alissa White-Gluz a jej brat. Rôznorodosť skladieb, solídne riffy a Tarjin svojský hlas, ktorý doplnila aj hrou na klavíri, robia z aktuálneho opusu príjemného spoločníka, ktorý síce nezhodí zo stoličky, ale bude snáď odrazovým mostíkom k jej ďalšiemu posunu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla