Ako sa z legendy stala kreatúra: Opitý líder EXTREME NOISE TERROR znechutil bratislavský koncert

Britská legendárna crust/punková formácia EXTREME NOISE TERROR brázdila v septembri klubové pódiá. Jedna zo zastávok turné bola aj v Bratislave a naša redakcia tam nechýbala.

Agilná agentúra Rest of Noise Productions sa angažuje najmä v extrémnej muzike a to potvrdila aj teraz. Do bratislavského Randalu sa jej podarilo dotiahnuť jednu z najzásadnejších kapiel anglického crust/grind/punku, formáciu EXTREME NOISE TERROR, ktorá vlani oslávila neuveriteľných 30 rokov na scéne.

Ústrednými postavami tejto nespochybniteľnej legendy sú dvaja vokalisti, Dean Jones a Phil Vane. Žiaľ, Phil už od roku 2011 nie je medzi živými, no kapela sa po jeho smrti rozhodla pokračovať ďalej. V roku 2014 angažovala nemenej zdatného „krikľúňa“ Bena McCrowa, známeho z pôsobenia v kapele THE ROTTED. V novembri 2015 vydala skupina fantastický rovnomenný album a bolo priam povinnosťou navštíviť ich klubový koncert, ktorý sľuboval nevšedný zážitok. Hneď v úvode reportáže napíšem, že ten aj prišiel, ale žiaľ, nie po hudobnej stránke. Za všetko mohol jediný pôvodný člen EXTREME NOISE TERROR, dnes už 52-ročný Dean Jones.

ent-bratislava-2016-skoda120-5

ŠKODA 120

Ale poďme pekne poporiadku. Dátum koncertu pripadol na najlepší možný deň – piatok. Do hlavného mesta Slovenska sme dorazili včas, takže sme si v kľude ešte mohli vychutnať nápoje na terase pred klubom.


Samotný začiatok koncertu sa posunul približne o 20 minút, čo nebolo nič tragické. Ako prvá sa hŕstke fanúšikov predstavila česká powerviolence úderka ŠKODA 120.  Výber tejto predkapely nebol náhodný, pretože aj česká partička využíva vo svojej agresívnej hudbe dvoch vokalistov. Ja osobne som sa s nimi stretol po prvýkrát a ich powerviolence reznutý hardcorom ma veruže bavil. Zišiel by sa im pod pódiom istotne ale väčší kotol baviacich sa ľudí.

ent-bratislava-2016-bolesno-grinje-1

Angeri z BOLESNO GRINJE

Ako druhí prišli na radu Chorváti BOLESNO GRINJE. Táto death/grindová úderka funguje od roku 2000 a na svojom konte má už sedem dlhohrajúcich albumov. Od úvodu bolo vidieť, že si samotná skupina koncert užíva a to sa snažila preniesť aj na fanúšikov. Treba podotknúť, že sa im to aj podarilo.


Vokalista Angeri sa pomedzi skladby prihováral prítomným nielen v angličtine, ale aj v rodnej reči, čo sa stretlo s nadšením. Aj po hudobnej stránke títo Chorváti zaujali. Piesne stavajú najmä na zapamätateľných úderných a skákavých refrénoch. Približne hodinka v ich spoločne ubehla skutočne rýchlo, pretože ich koncert mal správny „ťah na bránu“.

ent-bratislava-2016-extreme-noise-terror-3

Dean Jones z EXTREME NOISE TERROR sa nepredviedol v najlepšom svetle

A konečne sa dostávame k headlinerovi večera – EXTREME NOISE TERROR. Skôr než prejdeme k bratislavskej zastávke, musíme spomenúť pražský koncert tejto kapely, ktorý sa uskutočnil o deň skôr. Na facebook sa dostalo video z Modrej Vopici, ktoré zachytáva časť koncert skupiny. Mimochodom, z videa sa stal virál. Jediný pôvodný člen Dean Jones to totiž v Prahe poriadne prehnal s alkoholom a koncert nebol schopný odspievať. Teda on nebol schopný ani poriadne stáť na nohách. Organizátori sa mu snažili všemožne pomôcť, keďže stále padal, dokonca podali mu „pomocnú“ stoličku. V závere videa ale vidieť, že sa Dean už iba bezducho váľal na pódiu a nie a nie sa zdvihnúť. Zvyšok kapely to však zobral normálne a Ben odspieval svoje party bravúrne.

ent-bratislava-2016-extreme-noise-terror-5

Aj keď sa Jones snažil spievať svoje party, veľmi mu to nešlo

Obával som sa, aby sa niečo podobné nezopakovalo aj v Randal Clube. Deana Jonesa som zočil v prestávkach medzi jednotlivými kapelami a opäť to s ním nevyzeralo vôbec ružovo. Už na pohľad bol opäť dosť opitý (a zrejme nielen to?!). Chvíle pred koncertom trávil pred klubom schúlený na zemi a  s pivom v ruke alebo pri bare. Vravím si dobre, veď stále dokáže stáť. Kapela sa pomaly dostala na pódium a bolo viditeľné, že legendárny frontman je opäť úplne mimo.

Od úvodu ho viac zaujímalo to, kde má pivo, ako všetko ostatné. Už pri prvom pohybe sa zamotal Benovi do šnúry od mikrofónu a mikropohľady medzi ostatnými členmi EXTREME NOISE TERROR, dávali tušiť, že toto bude istotne výnimočná „podívaná“.

ent-bratislava-2016-extreme-noise-terror-12

Aj keď mal Dean už poriadne „pod čapicou“, pivo na pódiu jednoducho „potreboval“

Od úvodu sa približne osemdesiatke až stovke fanúšikov prihováral najmä Ben. Pokusy mal aj Dean, ale nebolo mu takmer nič rozumieť. Samozrejme, nechýbali z Jonesovej strany opilecké výrazy tváre, ktoré žiaľ boli až nechutné a aj keď nerád, musím jednoducho napísať, že z Deana sa v ten večer stala kreatúra. Ku chvále mu slúži jedine to, že oproti pražskému koncertu dokázal aspoň stáť na nohách a mal aj pokusy ručať do mikrofónu. Tie síce nedopadli nijako slávne a keď to pochopil aj jeho spevácky kolega, ukázal zvukárovi, aby jeho mikrofón znížil. To si ale pán Jones všimol po niekoľkých minútach a kázal si ho dať opäť hlasnejšie.

Chtiac-nechtiac sa všetci prítomní sústredili práve na Deana Jonesa. Úprimne, pochybujem, že pri zvukoch, ktoré vydával boli nejaké slová. Vrcholom všetkého bolo, keď pred jednou zo skladieb sa spýtal nasratého fanúšika preveseného cez zábradlie v prvej rade, aký je jeho problém. Ten mu do mikrofónu zakričal, že on je jeho problém. Deana to však evidentne netrápilo a pokračovalo sa v hraní. Legendárny Jones sa mnohokrát vôbec netrafil do svojich častí, prípadne bol ticho, lebo mal potrebu robiť grimasy alebo piť pivo.

ent-bratislava-2016-extreme-noise-terror-6

Všetko sa snažil zachrániť Ben McCrow a zvyšok kapely

Aby som však len nehanil, všetko sa snažil zachrániť Ben McCrow. Osobne si myslím, že ani on a zvyšok kapely neboli nadšení z Deanovho stavu, ale v závere sa na tom už iba smiali aj ostatní členovia skupiny. McCrow dával svoje vokálne časti s prehľadom, pobehoval po celom pódiu (niekedy sa však skôr vyhýbal Jonesovi, aby do neho nenarazil) a snažil sa publikum hecovať. To sa však takmer vôbec (až na pár výnimiek) nechytalo a s údivom sledovali, ako sa Dean Jones dokázal „zriadiť“ a či náhodou neobgrcia ľudí stojacich vpredu. Smutné.

Čakal som poriadne peklo a moshpit na ich klubovom koncerte.  Zo skladieb odzneli napríklad „Religion Is Fear“ alebo „No One Is Innocent“. Mrzí ma to aj kvôli celej kapele, pretože všetko (až na to najhlavnejšie) fungovalo ako malo a mohol to byť naozaj veľký zážitok… EXTREME NOISE TERROR začali hrať tesne pred pod jedenástou a pôvodne mali hrať hodinku, ale to jednoducho nešlo. Chudák Phil Vane sa musel určite v hrobe obracať. Približne po 35 minútach zmizol Dean z pódia a kapela usúdila, že končí tiež.


Britská legenda má v popise svojej hudby aj punk a veruže toto vystúpenie bolo najmä punkové. Nie po hudobnej stránke, ale z prístupu samotného jediného pôvodného člena kapely. A to nemám na mysli jeho výzor. Priznám sa, bol som z celého koncertu sklamaný a rozčarovaný. S odstupom času sa už na to dívam trošku s nadhľadom a treba uznať, že bratislavský koncert bol jednoznačne nezabudnuteľným zážitkom. Smutné síce je, že po hudobnej stránke to za veľa nestálo. A na tú boli všetci návštevníci zvedaví prioritne. Dean by istotne mal začať niečo s touto svojou závislosťou robiť, pokým nebude neskoro. A hlavne sa zamyslieť, že fanúšikovia sú zvedaví na ich koncert, nie na jeho opilecké prejavy. Všetci vieme, že sa to nestalo po prvýkrát … Veľmi rýchlo sa totiž môže stať, že jediný pôvodný člen skupinu aj sám pochová…, snáď si to uvedomí, keď vytriezve. Možno to beriem až príliš vážne, ale jednoducho, toto sa fakt nerobí a najmä nebol to Jonesov prvý prešlap.

ent-bratislava-2016-fleshless-16

Vladimír Prokeš z FLESHLESS

Celý večer našťastie zachránili parádnym vystúpením české, dnes už tiež legendy, FLESHLESS. Death metal reznutý grindom, ktorému neomylne velil vokalista Vladimír Prokoš. Parádny growl striedal s grindovým jačaním, pomedzi to vtipne komunikoval s fanúšikmi. Nezaostával ani zvyšok kapely. Gitaristi Luděk Huzán a Michal Filipi sa striedali v riffoch a sólach. Všetko to spoza bicích hnal excelentnou hrou Vitys.

FLESHLESS dali v podstate taký „best off“ set. Došlo na skladby z celej diskografie, nechýbali zo staršej tvorby napríklad pieseň „Nice To Eat You“, ale samozrejme došlo aj na kvalitné fláky zo stále aktuálneho albumu „Devoured Beyond Recognition“. Ich koncert mal správne gule, death metalová tvrdosť sa striedalo s grindovými klepačkami. Dovolím si tvrdiť, že práve FLESHLESS predviedli najlepšie vystúpenie celého tohto zvláštneho večera v Bratislave.

Nemôžem si pomôcť, zmiešané pocity z koncertu EXTREME NOISE TERROR, teda najmä z „výkonu“ Deana Jonesa prevládajú stále. Koncertu by istotne neuškodila ani väčšia účasť, potešili vystúpenia FLESHLESS a BOLESNO GRINJE. Pevne verím, že Britov ešte naživo uvidím a najmä, že Dean Jones bude pri zmysloch …

PLUSY:
Zvuk, koncert FLESHLESS a BOLESNO GRINJE

MÍNUSY:
„Výkon“ a opitosť Deana Jonesa z EXTREME NOISE TERROR, slabšia divácka účasť