EVERGREY – The Storm Within

Takmer presne po dvoch sezónach sa o slovo opäť hlásia reaktivovaní  EVERGREY, a to spolu s novučičkou nahrávkou „The Storm Within“. Tá len a len potvrdzuje vynikajúcu formu týchto škandinávskych melancholikov z posledných rokov.

A čože nám vlastne posmutnelí chalani zo studeného Gӧteborgu tentokrát nadelili? V podstate máme pred sebou znovu klasických EVERGREY, so všetkými atribútmi tak typickými pre túto veľmi šikovnú bandu, na čele s nezameniteľným vokalistom Tomom Englundom.

evergrey-the-storm-within

EVERGREY – The Storm Within

Prekrásne klavírne plochy, ktoré sú v silnom kontraste s tvrdými gitarovými riffmi (veru, nejako sa nám čoraz viac podlaďuje a podlaďuje), zapamätateľné melódie a najmä bezchybný hlas spomínaného frontmana. Že vám to znie povedome? Niet sa čo čudovať, kapela totiž už dávno našla svoj nezameniteľný tvar, a ten rokmi iba kozmeticky brúsi do výslednej podoby, samozrejme s patričným úspechom. Slovo úspech má však v tomto prípade tak trochu horkokyslú príchuť – EVERGREY totiž ešte stále platia za veľmi nedocenený artikel na poli power metalového diania.

Momentálne je na pätici ostrieľaných muzikantov citeľne poznať, aký blahodarný účinok mal opätovný príchod starých známych, gitaristu Henrika a bicmena Jonasa. Výsledok bol vskutku jednoznačný – fantastická doska „Hymns for the Broken“ poľahky zariadila návrat na výslnie a aktuálna placka „The Storm Within“ tento status iba potvrdzuje.

evergrey-2016

EVERGREY

Kým „hymny“ hýrili progresívnou prepracovanosťou a takpovediac sa nikam zbytočne nehnali, novinka je na prvý pohľad na ozaj silné nápady o niečo skúpejšia, avšak nechýba jej rezkosť, hravosť a ako celok je omnoho prístupnejšia. Aj napriek tomu nie sú úvodne počutia akousi prechádzkou ružovou záhradou a fanúšik sa jednoducho musí do nahrávky, hoc i menšou okľukou, postupnými krôčkami dostať.

Miesto v koncertom setliste si ale určite pýta zaujímavý úvod v podobe „Distance“ (všímate si ten spomínaný kontrast?), chytľavé hitovky „Passing Through“ a „In Orbit“ s hosťujúcou megastar Floor Jansen (NIGHTWISH), či prepracované záverečné duo „Disconnect“/„The Storm Within“.

Milovníkov jemnejších vecí a tradične skvostných balád z dielne týchto melancholikov musí bezpochyby potešiť krehká klipovka „The Paradox Of The Flame“, kde sa naopak mihne dnes už tradičný hosť, pani Carina Englund.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 9.9.2016
Web: www.evergrey.com
Zostava:
Tom Englund – gitara, vokál
Henrik Danhage – gitara
Johan Niemann – basgitara
Rikard Zander – klávesy
Jonas Ekdahl – bicie
Tracklist:
Distance (5:38)
Passing Through (5:01)
Someday (4:58)
Astray (5:22)
The Impossible (3:17)
My Allied Ocean (4:06)
In Orbit (feat. Floor Jansen) (5:38)
The Lonaly Monarch (5:28)
The Paradox of the Flame (feat. Carina Englund) (5:40)
Disconnect (6:59)
The Storm Within (6:15)
Diskografia:
The Dark Discovery  – 1998
Solitude Dominance Tragedy – 1999
In Search of Truth – 2001
Recreation Day – 2003
The Inner Circle – 2004
Monday Morning Apocalypse – 2006
Torn – 2008
Glorious Collision – 2011
Hymns For The Broken – 2014
The Storm Within – 2016
Definitíva:
EVERGERY sa rozhodli kuť železo pokiaľ horúce, čo je v ich terajšej situácii pomerne pochopiteľné. Čo do kvality nápadov novinka „The Storm Within“ na klasické dosky máličko stráca, no chalani to plne vynahrádzajú o niečo energickejším podaním a chytľavými hitovkami.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články