POPPY SEED GRINDER – Bleeding Civilization

Ani som už nedúfal, že sa Yardovi  podarí polepiť stabilnú zostavu súcu na vypľutie ďalšieho diela. Novinka „Bleeding Civilization“ však predsa len vychádza po dlhých 8. rokoch od vydania posledného makového koláča od týchto pekárov zo stovežatej, ktorí si hovoria POPPY SEED GRINDER.

Trnava, 20. máj 2006. V Art Klube prebieha tretie pokračovanie série metalových koncertov „Apocalypse Fest“, mám to šťastie byť účastníkom a po prvýkrát vidím a počujem POPPY SEED GRINDER naživo. Znejú skladby z debutu „Oppressed Reality“ a moje sluchovody tancujú nadšením. Death metal mixnutý s hardcorom vo vynikajúcom pomere vo mne zanecháva obrovský dojem a placka u mňa ešte niekoľko mesiacov hrá dokolečka.

poppy_seed_grinder_bleedingcivilization

POPPY SEED GRINDER – Bleeding Civilization

O dva roky neskôr pod labelom Nice To Eat You Records vychádza „Humanophobia“. Oproti debutu mi album príde viac technickejší a rozmanitejší, no kvalitatívne rozhodne nezaostáva za prvotinou. Naopak, kapela posúva latku ešte o úroveň vyššie a ja tlieskam nadšením.

Žiaľ, nasledovné neustále personálne zmeny už časom veľmi neregistrujem a o pražskom zoskupení mám iba hmlisté informácie. Radostná to bola teda správa, že kapele sa podarilo vypustiť do sveta ďaľší dlhotrvajúci počin, ktorý nesie názov „Bleeding Civilization“.

Už počas počúvania úvodnej skladby „Dominant Class of Animals“ mi je zrejmé, že novinka spomedzi všetkých albumov od POPPY SEED GRINDER nesie najlepší zvuk. Doska sa vraj varila v troch štúdiách, vrátane domáceho. Klobúk dole, tu fakt výhrady nie sú.

poppy-seed-grinder-promo

POPPY SEED GRINDER

Neustále obmieňanie zostáv, ktoré kapela podstúpila sa ustálilo a aktuálne zloženie pozostáva iba z jednej gitary. Osobne si myslím, že tento fakt sa pod hudobné smerovanie bandy podpísal. Je síce počuť, že POPPY SEED GRINDER ostali verní brutal death metalu mixnutému s hardcorom, pričom cudzie nie sú ani grindcorové prvky, no kapela mi znie oveľa priamočiarejšie, ako na predošlých výtvoroch.

Jednotlivé songy majú silný drive,  Eddie (tiež DESIGNED BY DEATH) za mikrofónom strieda viacero polôh, bicie šlapú na jedničku, ale v skladbách mi chýba akýsi dôraz na silný nápad a tak ma album aj po desiatom vypočutí síce nasýti, no žiadny zo songov vo mne nezanechá až taký silný dojem, ako to bolo na predošlých nahrávkach („Talk Evolution“, „Elimination of Evil“, „Concrete World“, „Fetus of Hatred“….).

Možno zo mňa hovorí nostalgia z dávnejších dôb, možno sa len POPPY SEED GRINDER na prvých dvoch počinoch po hudobnej stránke trafili tak dobre do čierneho, že už ťažšie udržia moju pozornosť. A možno len skrátka budem musieť počuť „Bleeding Civilization“ naživo, ťažko povedať.

Kapele však nie je čo vytknúť. Na celkovej stopáži tridsiatich minút nie je priestor na nudu, každá jedna skladba je osobitá a počas počúvania spokojne kývem hlavou. Pánom to hrá výborné, zvukovo si na novinke dali záležať a som veľmi rád, že sa POPPY SEED GRINDER podarilo udržať pri živote, aj keď prednosť budú mať u mňa predsa len staršie nahrávky.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: brutal death metal/hardcore
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Amputated Vein Records
Dátum vydania: 12.8.2016
Web: http://www.poppyseedgrinder.cz/
Zostava:
Eddie – vokály
Yarda – gitara
Klabi – basgitara
Štepán – bicie
Tracklist:
Dominant Class of Animals (4:17)
Humans Are Dead (2:15)
Variety X (3:25)
Cesspit of Demagoguery (2:38)
Going Through (2:42)
Blindead (2:54)
Disfigured Face of the Earth (2:50)
Reign of Fear (2:52)
Bleeding Civilization (3:30)
Oppressed Reality  (2:40)
Diskografia:
Oppressed Reality- 2004
Humanophobia – 2008
Bleeding Civilization – 2016
Definitíva:
„Bleeding Civilization“ je veľmi kvalitným náklepom, ktorý rozhodne nenudí a má čo povedať každému fanúšikovi brutal death metalu. Kapele to na novinke  v novej zostave hrá na jednotku. Po zvukovej stránke dosiahli svoj vrchol, no kompozične ma staršia tvorba POPPY SEED GRINDER berie predsa len viac.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla