SODOM – Decision Day

Trio vojnových veteránov zo SODOM to pred sebou „polieva“ nábojmi už neuveriteľných tridsaťpäť rokov, a to je veľmi pekná príležitosť na vydanie jubilejného, v poradí pätnásteho štúdiového albumu, príznačne nazvaného „Decision Day“.

Je deň D, skoré ráno, napätie stúpa priam neuveriteľným spôsobom. Píše sa 6. jún 1944 a vyše 150 000 spojeneckých vojakov sa chystá na historický krok, ktorý môže dopomôcť ku konečnej kapitulácií nacistického Nemecka. Francúzsko, konkrétne severné územie pobrežia v Normandii, je svedkom nekompromisného boja, rinčania zbraní, úplnej beznádeje a bohapustého krviprelievania. Smrtka kosí na obidvoch stranách barikád len tak ako si zmyslí, necháva po sebe tisíce mŕtvych a práve tejto udalosti sa rozhodla venovať aj old school legenda SODOM na svojej novučičkej doske.

sodom-decision-day

SODOM – Decision Day

Tá na posledných troch albumoch akosi chytila druhý dych a pôsobí čoraz sebavedomejším dojmom, čo je skutočne potešiteľný fakt pre milovníkov kultovky z Gelsenkirchenu. Najmä predchádzajúci výlisok „Epitome of Torture“ zachytil Toma Angelrippera a spol. vo výbornej skladateľskej forme, kde to banda starých psov drví hlava-nehlava a kvalitné nápady sa len tak krásne sypú z rukáva.

Nasledujúce predlhé tri sezóny sú väčšinou vyhradené masívnemu koncertovaniu, no nakoniec i prípravám aktuálnej zbierky, ktorá pokračuje v dobre nastolenom trende. Placka „Decision Day“ totiž  prináša vskutku výživnú porciu toho najrýdzejšieho thrash metalového výplachu aj s nejakým  malým prekvapením navrch.

sodom-live-2016-1024x683

SODOM

Najmarkantnejšie prekvapenie prichádza asi práve s vždy excelentným vokálom spomínaného frontmana, keďže takto nesmierne špinavý a hrubozrnný pevecký prejav si u „Nemčúrov“ zo SODOM úprimne ani nepamätám. Tom s radosťou pľuje jed na všetky svetové strany, ale pomimo nezaostáva ani zvyšok osadenstva. Prešedivený strunobíjec Bernemann, dnes už známy gitarový nezmar, zaobstaráva nezastaviteľný guľomet, a vyhladzovacie ríffy „made in 2016“ mu jednoducho svedčia! Ak sa bavíme o vojenskej tematike, opomenúť nesmieme  delostreleckú jednotku, svedomito obstarávanú bubeníckym špílmachrom Markusom z niekdajších VOODOO CULT. Za posledné roky sa s kapelou mimoriadne zohral a na novinke je to rozhodne cítiť.

Inou zaujímavosťou môže byť silný groove vyžarujúci z tu prítomných skladieb. Tie sú neraz svedomito prepracované, v rámci žánru aj dostatočne pestré a trio muzikantov umne strieda rôzne polohy, čo je najmä prípad čísel ako „Rolling Thunder“, „Refused To Die“ či „Vaginal Born Evil“.

Jedenásť obsiahnutých peciek preto tvorí skutočne veľmi výbušnú zmes, ktorej detonácia a jej následný rádius musia zasiahnuť každého vyznávača starej školy od 0 do 99 rokov. Úvodná jazda „In Retribution“ alebo rýchle inferná „Belligerence“/“Blood Lions“, to je čistá esencia thrash metalovej nespútanosti. Keď sa Tom vyčítavým pohľadom díva k nebesám a zlomeným hlasom pýta „Who Is God?“, presne tam je spolu s hitovkou „Strange Lost World“ ďalší monumentálny vrchol aktuálnej nahrávky „Decision Day“. Vitajte späť SODOM!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Steamhammer
Dátum vydania: 26.8.2016
Web: www.sodomized.info
Zostava:
Tom Angelripper – vokál, basgitara
Bernd „Bernemann“ Kost – gitara
Markus „Makka“ Freiwald – bicie
Tracklist:
In Retribution (6:14)
Rolling Thunder (4:22)
Decision Day (4:03)
Caligula  (4:01)
Who Is God? (4:35)
Strange Lost World (4:59)
Vaginal Born Evil (5:15)
Belligerence (4:00)
Blood Lions (3:16)
Sacred Warpath (5:34)
Refused To Die (4:27)
Diskografia:
Obsessed By Cruelty – 1986
Persecution Mania – 1987
Agent Orange – 1989
Better of Dead – 1990
Tapping The Vein – 1992
Get What You Deserve – 1994
Masquerade In Blood – 1995
´Til Death Do Us Unite – 1997
Code Red – 1999
M-16 – 2001
Sodom – 2006
The Final Sign of Evil – 2007
In War and Pieces – 2010
Epitome of Torture – 2013
Decision Day – 2016
Definitíva:
SODOM definitívne vstali z mŕtvych. Na novinke „Decision Day“ majú nádherný obal, zabijácky zvuk, vyšvihli sa k  vynikajúcim výkonom a dokonca disponujú ultrakvalitnou náplňou, ktorá s ďalšími počutiami iba rastie a rastie.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla