0N0: VYHĽADÁVAM ORIGINALITU, ÚCHYLNOSŤ, EXTRÉM A ATMOSFÉRU

Slovenský, ťažko uchopiteľný one man projekt 0N0 je na Slovensku naozaj neobvyklým javom. Koncom marca vyšiel 0N0 debutový album Path. Jeho brány sme vám pootvorili v našej minirecenzii. V hudbe 0N0 prevláda psychedelický industriál zmiešaný s deathom, doomom a ambientom. Na slovenské pomery ide o naozaj neobvyklú nahrávku a bolo by hriechom sa jej bližšie nevenovať. Slovo sme preto dali samotnému hlavnému mozgu tohto projektu Mirovi Szabóvi alias Twistedovi, ktorý sa prezentoval ako pohodový človek s nadhľadom. Takže, nech sa páči, vstúpte do sveta 0N0…
Prednedávnom vyšiel tvoj debutový album Path. Ako dlho si na ňom pracoval a ako sa vôbec pracuje na albume v našej krajine?
Pracoval som na ňom priebežne v rokoch 2009 a 2010. Vždy som určitú dobu pracoval na nejakej piesni, niekedy dajme tomu aj mesiac. Nevznikali v takom poradí ako sú na albume. Ako prvú som napríklad zložil a nahral poslednú Path. Vlastne som neskladal album, ale jednotlivé songy a potom som sa zrazu rozhodol, že by som ich mohol vydať ako celok. Neviem ako pracujú ostatní v tejto krajine, ale ja som si tento album nahral a produkoval doma na svojom PC. Bicie, sample a basa su naprogramované, gitary a spevy som nahrával. Pieseň Feed the Flame mi okorenil sólami Kamil Adamík, kamoš s ktorým pôsobím v kapele Nonprolific a taktiež ho môžete poznať ako redaktora slovenského Rock Hardu a gitaristu kapely Dyschromatopsy.

To znie zaujímavo, takže pôvodný zámer ani nebol vydať album, alebo ako to máme chápať?
Zo začiatku ani nie. 0N0 v podstate vzniklo ako taký bočný projekt. Prispieval som pesničkami na kompiláciu Noize Konspiracy http://www.noize.psychoindustrial.sk/, ktorú si robíme viacmenej pre seba s pár kamošmi. Raz za čas sa dohodneme, že každý spraví zopár songov, spravíme si žúr a na ňom si tú kompilačku „pokrstíme“. Keď už som mal asi 2-3 songy z tohto albumu hotové, začal som rozmýšľať, že by nebolo od veci, kebyže spravím niečo ako full length, kedže dovtedy som tvoril iba EPčka.

Hudba 0N0 sa dá len veľmi ťažko definovať. Prevláda jej psychedelický industriál zmiešaný s deathom, doomom alebo ambientom…To je vskutku neobvyklá kombinácia a zvlášť v našej krajine. Kde sa rodia nápady na takúto „ťažko“ stráviteľnú hudbu?
Nápady na hudbu 0N0 sa nerodia nikde inde ako v mojej hlave (smiech). Som ovplyvnený obrovským množstvom kapiel, rôznych žánrov a tento môj hudobný vkus pretavujem aj do hudby 0N0. Okrem toho však chcem zámerne robiť hudbu, ktorá by sa odlišovala od tých bežných, ľahko zaškatuľkovateľných foriem. Originalita, úchylnosť, extrém, atmosféra, atď. To sú atribúty, ktoré vyhľadávam v hudbe ako poslucháč a zároveň sa snažím s nimi pracovať aj ako tvorca. Okrem tohto zámeru samozrejme na proces tvorby vo veľkej miere pôsobia aj ďalšie faktory, ako moje pocity, zážitky a v neposlednej rade určite podvedomie. Často sa mi stáva, že výsledná forma piesne sa dosť odlišuje od môjho prvotného zámeru, takže tieto nevedomé faktory pravdepodobne ovplyvňujú formu 0N0 podstatnejšie, ako tie vedomé.

Hm.., zaujímavé. Je viac ako jasné, že ti nejde o počet predaných kusov, ale nech sa hudba dostane ku hudobným fajnšmekrom. Plánuješ album Path prezentovať aj v zahraničí? Ak áno, tak ako?
Áno, hudba 0N0 je spôsob ako si robiť veci po svojom, pre ľudí s otvorenou hlavou. Čo sa týka druhej časti otázky, samozrejme že by som chcel prezentovať 0N0 aj v zahraničí. V súčasnosti sa nachádzam vo fáze, keď vyhľadávam rôzne UG vydavateľstvá zo zahraničia, ktoré sa zaoberajú rôznymi netradičnými metalovými odnožami a posielam im promá. Je otázne, či sa mi nejaký ozve, každopádne beriem to ako príležitosť oboznámiť ľudí v týchto vydavateľstvách so svojou hudobnou produkciou. Tým chcem povedať, že aj keď mi to nevydajú, tak verím že aspoň niekto si to vypočuje a neodhodí hneď do koša (smiech). Inak, výborná vec na vyhľadávanie vydavateľstiev je Metal-archives. Je tam abecedný zoznam a info o obrovskom množstve vydavateľstiev. Ja sa zatiaľ nachádzam na písmene C (smiech), ale našiel som už dosť veľa zaujímavých.

Áno, Metal-archives je veľmi vydarený web. Už sa ti niekto ozval?
Zatiaľ nie. Prvé promá som rozposlal iba pár dní dozadu.

Čo vlastne znamená 0N0?
0N0 je osobné zámeno v slovenskom jazyku. Ale zároveň je to aj kombinácia dvoch núl a jedničiek, ktoré tvoria písmeno N. Čiže binarný kód, ktorý predstavuje industriálnu stránku 0N0. Nuly zároveň tvoria dokopy nekonečno prekrížené číslom 11, ktoré symbolizuje invenciu, inšpiráciu, kreativitu. No a nakoniec to znamená aj povzdychnutie, keď sa ti 0N0 nepáči. "Oh no!" (smiech).

Rozmýšľal si aj nad živím hraním týchto skladieb?
Rozmýšľal, ale to má svoj čas. Okrem spomínanej kapely Nonprolific, hrám ešte v ďalšej, Drifted Shadows. Tieto kapely, plus samozrejme pracovné povinnosti mi zaberajú dosť času. Tiež by to chcelo aj ľudí, ktorí by šli so mnou do toho. V podstate by stačil jeden ďalší gitarista a spevák, ktorý by mi to „odručal“, zvyšok by bol naprogramovaný, tak ako na nahrávke. Ľudia by asi aj boli, ale ako som hovoril, má to ešte svoj čas.

Myslím si, že k tvojej hudbe by sa hodila aj video projekcia, povedzme ako majú Ulver. Chcem sa ťa spýtať, či máš k nejakej skladbe na debute Path špeciálny vzťah, respektíve, či máš nejakú najradšej…
Jasné video projekcia, fireshow a gogo tanečnice (smiech). Ale nie, video projekcia, by bola fajn, len všetko to zorganizovať a poriešiť, by vyžadovalo naozaj veľa času a úsilia. Zo začiatku by mi v prvom rade určite stačilo zohnať ľudí, s ktorými by sme to dali dokopy a naživo vystúpili. Čo sa týka obľúbenosti songov, mám rád všetky, sú to také moje detičky. Ak by som mal nejaké vyzdvihnúť, tak by to boli asi Sleepless Slumber a Path. Ani nie preto, že by práve tieto dve piesne boli moje najobľúbenejšie, ale skôr preto, že som im venoval najviac času, kedže ide o dva najdlhšie songy z albumu. S týmito dvoma som sa „piplal“ naozaj dlho a strávil pri nich veľa romantických večerov (smiech). Inak, pravdupovediac proces skladania songov je pre mňa asi tá najobľúbenejšia činnosť. Samozrejme, že mám rád aj ten výsledok, keď je skladanie a nahrávanie zavŕšené a človek si to konečne vypočuje ako celok. Takisto vystupovanie naživo je super zážitok, ale proces tvorby ma baví asi najviac. To je asi ten hlavný dôvod prečo sa venujem hudbe.

Čiže rozmýšľaš už aj nad novými skladbami pre 0N0 alebo sa teraz budeš venovať kapelám Nonprolific a Drifted Shadows?
Jedna nová skladba je už nahratá. Volá sa A Rite to Rise a dá sa vypočuť a stiahnuť na mojom bandzone, myspace aj facebooku. Na určitú dobu si dám ale od 0N0 pauzu a budem sa viac venovať obom spomínaným kapelám, s DS nás čaká 5. júla koncert s americkou Rosettou. S Nonprolific by sme sa tiež radi trošku koncertne rozbehli, poriešili nejaké nové songy atď. Nové 0N0 bude vznikať pozvoľna, tak ako to predošlé.

Neuvažuješ do budúcnosti spraviť z 0N0 regulérnu kapelu, alebo potom by už 0N0 stratilo svoje čaro?
0N0 je viac-menej projekt, kde si chcem robiť všetko podľa vlastných predstáv, ale ak by sa našli ľudia, ktorí by pokladali za zmysluplné realizovať moje vízie, tak prečo nie… Netvrdím, že by som chcel byť nejaký despota, som schopný oceniť nápady alebo príspevky iných, veď som hudobný fanúšik a pôsobím v dvoch kapelách. Ale v rámci 0N0 by museli byť v súlade s mojimi predstavami.

Tomu rozumiem, je to tvoje vlastné dieťa. Aké máš zatiaľ ohlasy na Path?
Ohlasy su zatiaľ viac-menej iba pozitívne. Pravdupovediac „najhoršie“ ohodnotenie som dostal práve tu vo Valhalle (6/10 pozn. autora). To bude asi tým, že som zanedbával vzývanie Odina (smiech). Ale ja tvoj názor samozrejme rešpektujem a okrem toho, pre mňa nieje až tak podstatné bodové hodnotenie, ako obsah recenzie. Som rád, že napriek tomu, že ťa to nie celkom oslovilo, dokázal si tú nahrávku oceniť ako niečo nie celkom bežné.

Hmm, body sú vždy subjektívny názor. Aj keď je nahrávka (myslím, že nielen pre mňa) dosť ťažko stráviteľná, vnímam ju na Slovenské pomery, ako naozaj vydarenú a plusom je aj to, že si sa pustil do neprebádaných a originálnych vôd. Odo mňa máš plnú podporu… Teraz trošku odbočím. Aký je Miro Szabó v súkromí? S nadsázkou – si taký tajomný a „tajuplný“ človek ako ťa prezentuje projekt 0N0? 
Fíha no toto nieje moja obľúbená parketa (smiech). Najlepšie by to vedeli asi skôr vyjadriť ľudia, ktorí ma poznajú. Moja frajerka by ti určite povedala, že som riadna trubka (smiech). Nemyslím si, že pre ľudí v mojom okolí som až taký tajomný, i keď určite som skôr človek uzavretý ako spoločenský a mám rád svoje súkromie. Ale keď ti tak pripadám z pohľadu 0N0, tak môžeme živiť tento môj image – venujem sa čiernej mágii a tajným vedám, spriahol som sa s dávno zabudnutými, temnými božstvami a zapredal im svoju dušu. Oni ma za to obdarovali neobvyklou inšpiráciou a spravili zo mňa médium, cez ktoré sa vracajú späť do tohto sveta.
Inak vo svojom voľnom čase sa venujem najmä hudbe, hraniu na gitare, čítaniu a v neposlednom rade svojej frajerke, s ktorou okrem iného radi pozeráme filmy. Taktiež rád chodím žúrovať so svojim známymi.

Zaujímavá definícia. Ešte by som sa ťa rád pýtal na Tvoj animovaný klip. Ako vznikal a prečo je práve na skladbu Sleepless Slumber?
Vznikol tak, že môj kamoš Stano Kostka, ktorý sa okrem iného venuje animovanej tvorbe a výtvarnému umeniu, mi navrhoô, aby mi spravil videoklip k niektorému songu. Páčia sa mu veci, ktoré robím a keďže ide o šikovného človeka, hneď som bez váhania súhlasil. Sleepless Slumber bol v tom čase môj najčerstvejší song, tak som mu navrhol nech spraví klip k nemu. Nebol príliš nadšený tým, že ide o takmer 9 minútovú skladbu, čo znamená veľa práce, ale prehovoril som ho. Nechal som mu absolútne voľné ruky, pracoval na ňom niekoľko mesiacov a myslím, že výsledok je veľmi podarený.

Veru. Podľa mňa sa mu klip ozaj vydaril. Podobne ladené spolky svoju identitu zvyknú tajiť. V tejto chvíli ma napadajú napríklad francúzske kapely Deathspell Omega alebo Blut aus Nord. Myslím, že to tvoj prípad nebude, keďže pôsobíš aj v dvoch iných kapelách. Alebo sa mýlim?
Svoju identitu tajiť nebudem, napriek tomu nebudem pchať svoje fotografie všade kde sa dá. Používam síce nick Twisted, ale určite sa nebudem zubami nechtami snažiť utajiť svoju totožnosť. Nejako extra mi na tom nezáleží.

No a na záver ti položím moju obľúbenú otázku. V dnešnej dobe vychádza množstvo hudby a určite je ešte veľa fanúšikov, ktorí hudbu 0N0 nepoznajú. Prečo by si im z množstva muziky odporučil práve tvoju tvorbu?
0N0 je hudba pre ľudí, ktorí sú otvorení rôznorodosti. V hudbe, ktorú produkujem sa dá vystopovať množstvo rôznych štýlov od industriálu, death metalu, doomu – toho pravého pohrebného, žiadne goticko-patetické melodrámy (smiech), ambientu a psychedélie. 0N0 je hudba mnohovrstevná, podladená, založená na atmosfére. Je to hudba čo vyviera prirodzene zo mňa, čiže je to niečo skutočné, nesnažiace sa niekam zaradiť alebo niečo nasledovať. To je asi všetko, myslím, že najlepšie bude keď si na to každý spraví názor sám.

Autor: Stillborn