Anaal Nathrakh – Passion

Birminghamské duo Anaal Nathrakh vtrhlo do sveta extrémnej hudby v roku 1999 naozaj veľkým spôsobom. Mick Kenney a Dave Hunt vydali dve demá. Jedno rovnomenné Anaal Nathrakh a druhé Total Fucking Necro. Debutový album The Codex Necro vydali v roku 2001. Dovolím si tvrdiť, že Anaal Nathrakh sa ako prvý pokúsili zlúčiť dva zdanlivo nezlúčiteľné extrémne štýly, black metal a grindcore. Pravdou však je, že v tej dobe toto duo iba prerážalo. Väčší záujem o prepukol až v roku 2006 vďaka albumu Eschaton. Prednedávnom došlo aj na znovu vydanie oboch demáčov a debutového albumu. V polovici mája Anaal Nathrakh vydali pod hlavičkou Candlelight Records nový album Passion.
Ja som sa dostal ku tejto dvojici práve vďaka albumu Eschaton, no odvtedy nedám na Anaal Nathrakh dopustiť. Všetky doterajšie albumy majú svoje osobité čaro. Ich neuveriteľnú grindovú agresiú s melodickými refrénmi a údernými riffmi a samozrejme aj zvrátenými pazvukmi zbožňujem. Pri živých vystúpeniach k tomu všetkému ešte dodávajú obrovskú nespútanú živelnosť a ich obrovským plusom je, že sú to úplne pohodoví a skromní ľudia.

Mick Kenney a Dave Hunt vás na novinke najprv opäť ohúria vkusným artworkom a keď vložíte CD do prehrávača, nebudete sa stačiť čudovať, čo to táto dvojica opäť predvádza. Od úvodnej Volenti Non Fit Iniuria vám bude jasné, že počúvate Anaal Nathrakh. Ich stvárnenie chorobnosti black metalu spojené s razanciou grindu ostalo zachované. Tým však nemožno kapelu osočiť, že by hrala stále to isté. Na Passion mám pocit, akoby oproti predchodcovi In the Constellation of the Black Widow dokázali melodické pasáže spraviť ešte melodickejšími a tie úderné a tvrdé, ešte tvrdšími a ešte chorobnejšími. Anaal Nathrakh by sa dali nazvať ako priekopníkmi spojenia dvoch zdanlivo nespojiteľných štýlov, nikto iný ich nedokáže napodobiť. Anaal Nathrakh sú proste originálnou kapelou.

Novinka sa hemží novými a stále neokukanými hudobnými nápadmi Micka Kenneya a aj vďaka tomu sa dá Passion nazvať ako úplne prepracované dielo. Chorobný až psychotický rev Davea Hunta je doslova až neľudský. Extrémne pasáže sú robené s obrovskou vášňou, ktorá sprevádza Anaal Nathrakh celou kariérou. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že novinka má ešte o niečo viac razancie ako predošlé albumy. Dve najkratšie skladby Post Traumatic Stress Euphoria a Locus of Damnation patria medzi najagresívnejšie a najzvrátenejšie na tomto albume. Ja som si ich musel púšťať dookola. Skladby ma doslova rozkúskovali a aj keď píšem tieto riadky, opäť mám veľkú chuť si pustiť nielen tieto dve skladby, ale celý album. Medzi skvosty určite chcem zaradiť aj Paragon Pariah. Táto skladba spoločne s už spomínanými Traumatic Stress Euphoria a Locus of Damnation na mňa najviac zapôsobili. Určite si však treba pustiť celý album, pretože toto svojské spojenie blacku a grindu si vychutnáte najlepšie iba pri počúvaní celého albumu. Nový album uzatvára inštrumentálna a „kľudná“ skladba Portrait of the Artist, pri ktorej si vydýchnete, ale zároveň pôsobí ako taká pauza, pred opakovaným pustením celého albumu.

Zvláštne chorobné čaro Anaal Nathrakh si vás podmaní. Nielen pri albume Passion, ale aj pri predošlých, máte pocit totálnej deštrukcie. Neviem, však ako to Anaal Nathrakh robia, no tú deštrukciu chcete prežívať znova a znova.

Žáner: black metal/grindcore
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Candlelight Records
Dátum vydania: 17.5.2011
Web: www.myspace.com/anaalnathrakh
Zostava:
Mick Kenney (Irrumator) – basgitara, gitara, bicie, programovanie
Dave Hunt (V.I.T.R.I.O.L.) – vokály
Diskografia:
The Codex Necro – 2001
Domine Non Es Dignus – 2004
Eschaton – 2006
Hell Is Empty, and All the Devils Are Here – 2007
In the Constellation of the Black Widow – 2009
Passion – 2011
Tracklist:
Volenti Non Fit Iniuria (4:58)
Drug-Fucking Abomination (7:27)
Post Traumatic Stress Euphoria (1:41)
Le Diabolique Est L ami Du Simplement Mal (3:42)
Locus of Damnation (1:01)
Tod Huetet Uebel (4:14)
Paragon Pariah (3:46)
Who Thinks of the Executioner? (3:58)
Ashes Screaming Silence (3:58)
Portrait of the Artist (1:20)
Definitíva:
Passion je v agresívnych polohách
 ešte agresívnejší a chorobnejší a v melodických
refrénoch je ešte melodickejší ako
 kedykoľvek predtým. Passion je robený
 s obrovskou vášňou a tak treba k nemu aj pristupovať. Ich umenie mám ozaj veľmi rád.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla