EPICA – The Holographic Principle

Holanďania EPICA sú už v súčasnosti veľkou kapelou. Albumy vydávajú v pomerne pravidelných intervaloch. Po dvoch rokoch teda prichádza novinka, s názvom „The Holographic Principle“.

Predošlá nahrávka „The Quantum Enigma“ bola mimoriadne úspešná aj na pomery metalovej kapely symfonického subžánru. Pre mňa, i pre iných, bol na vrchole známy trojuholník – NIGHTWISH, EPICA, WITHIN TEMPTATION.

epicaholographiccdofficial

EPICA – The Holographic Principle

Dvojročná kompozičná práca a námaha v štúdiu priniesla na konci septembra nový počin „The Holographic Principle“. Otvorene musím napísať, že výsledok ich práce ťahá sánky dolu, otvára dvere do doposiaľ nepoznaných sfér a rozbíja vyššie uvedený trojuholník. EPICA po poslednom albume totiž zanecháva priamu konkurenciu za sebou.

Masívna porcia hudby na „The Holographic Principle“ (72 minút v regulárnej verzii) otvára intro s názvom „Eidola“. Opäť sa takmer približujeme ku filmovej hudbe a náladám, ktoré vytvára. A vôbec, EPICA sa síce pohybuje medzi mantinelmi danými žánrom – efektné zbory, zabijácke riffy, drvivá rytmika, snové melódie – všetko sa dá ale uchopiť inak a naservírovať odlišným spôsobom. Taká je sila hudby!

Dvojka na albume, „Edge of the Blade“, je prvým singlom a pravdu povediac aj piesňou, kde najviac počuť hitové ambície. Na ďalších trackoch niečo také ale budete hľadať márne. EPICA po prvýkrát používa počas nahrávania živý symfonický orchester, ktorý je dávkovaný na presne určenom mieste počas skladby. Vytvára nielen podvedomú náladu, ale je často nositeľom hlavnej melódie.  Nič nie je prvoplánové a samoúčelné. Melódia sa zvykne pomaly rozvíjať, aby hneď na to zaútočila plnou silou a intenzitou.

epicaband2016newcolo_638

EPICA

Celému albumu samozrejme vládne Simone Simons. Veľmi osobitý prejav tejto speváčky, taký nežný ale zároveň neskutočne emotívny, rozdeľuje, prikazuje a vedie. Dovoľte jednu vyslovene subjektívnu poznámku. Ak by Simone dokázala miestami pritlačiť na pílu, bolo by to dokonalé. Ale to je naozaj len vec preferencií. Zdatným sekundantom je opäť Mark Jansen a jeho výživný growling. Muzikant, ktorý sa s prehľadom vyrovná Holopainenovi. A po tomto albume s určitou dávkou rešpektu môžem tvrdiť, že ho aj predčil.

Áno, miestami tam počujem NIGHTWISH, niekde v období albumu „Oceanborn“, ale to prisudzujem určitým nevyhnutným stereotypom daného žánru. Čo sa mi ale oveľa viac pozdáva, hudba na „The Holographic Principle“ sa dostáva v určitých pasážach až kdesi ku progresívnemu metalu typu DREAM THEATRE. Dá sa uviesť ešte väčší kompliment?

Tempá na nahrávke sa neustále striedajú, monotónnosť nehrozí. Neskutočné množstvo hudobných nápadov nevstrebete po prvých vypočutiach. Dajte albumu čas, bude sa pred vami otvárať neustále niečo nové.  Vrcholom albumu sú pre mňa piesne „Once Upon A Nightmare“ a jedenásť minútová „The Holographic Principle“. Nádherná elegancia, ukážka snáď ani nekončiaceho talentu a kompozičnej prepracovanosti.

Textovo nám novinka ponúka veľmi zaujímavý filozofický koncept, zaoberajúci sa podstatou existencie, našej úlohy vo vesmíre a inteligentnej formy života, ktorú vytvoril človek. Myšlienka čoraz viac aktuálna a naliehavá. Spolu s artworkom predstavuje tento album dokonalý celok, kedy, nebojím sa povedať, oplatí opatriť si ho na fyzickom nosiči a vychutnať na kvalitnej audio súprave, pre skvelý zážitok, odhaľovanie životnej pravdy a otváranie zatiaľ zavretých komnát v našej mysli.

Hodnotenie autora: 10 / 10

Žáner: sypmhonic metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 30.9.2016
Web: www.epica.nl
Zostava:
Simone Simons – vokály
Mark Jansen – gitara, vokály
Isaac Delahaye – gitara
Coen Jansen – klávesy
Rob van der Loo – basgitara
Arien Van Weesenbeek – bicie
Tracklist:
Eidola (2:39)
Edge of the Blade (4:34)
A Phantasmic Parade (4:36)
Universal Death Squad (6:38)
Divide and Conquer (7:48)
Beyond the Matrix (6:26)
Once Upon A Nightmare (7:08)
The Cosmic Algorithm (4:54)
Ascension (Dream State Armageddon) (5:16)
Dancing In A Hurricane (5:26)
Tear Down Your Walls (5:03)
The Holographic Principle (A Profound Understanding of Reality) (11:35)
Diskografia:
The Phantom Agony – 2003
Consign To Oblivion – 2005
The Divine Conspiracy – 2007
Design Your Universe – 2009
Requiem for the Indifferent – 2012
The Quantum Enigma – 2014
The Holographic Principle – 2016
Definitíva:
Aktuálny album „The Holographic Principle“od holandského súboru EPICA je vskutku epický! Kto si ešte trúfne po takej kompozičnej smršti znevažovať úroveň rockovej resp. metalovej hudby? Čo i len o bod nižšie hodnotenie by bola urážka práce a talentu Holanďanov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články