Leaves Eyes – Meredead

Názov skupiny vznikol, keď bola Liv s Alexandrom na svadobnej ceste. Alex vtedy Liv vravel, že jej oči sú ako hviezdy. „Livs“ sa dá v preklade pochopiť aj ako opustený, a tak vznikol názov Leaves Eyes. Keď som prvý krát počúvala ich novinku Meredead, nevedela som, čo si mám o ňom myslieť. Až posledná pesnička a navyše bonusová s názvom Sorhleod ma donútila počúvať pozornejšie celý album tejto nemecko-nórskej skupiny. Avšak nie od začiatku, ale práve naopak. Preto aj moja recenzia na tento album je akoby prevrátená.
Sorhleod sa mi páči, pretože má príjemný prechod z pomalšieho úvodu do svižnej hlavnej melódie, ktorú vymenia zasa pomalšie dozvuky. Celá skladba mi pripomína typickú divadelnú scénku. Opona padá, na javisko prichádzajú účinkujúci, začne sa hrať divadlo až kým účinkujúci nezložia svoje nástroje a idú si oddýchnuť. Tell-Tale Eyes je skladba o dvoch spriaznených dušiach. Ked nevieš odpoveď, hľadaj ju v očiach. Skladba je úplne rozprávková, folková a je to duet Liv Kristine (ex – Theatre of Tragedy) a  jej manžela a speváka Alexandra Krulla. Ukončuje ju klasická folková „vybrnkávačka“. Nie som až takým veľkým fanúšikom takejto hudby, aj keď občas si vypočujem napríklad aj Blackmores Night, no aktívne tento štýl nepočúvam. Album Meredead sa mi po pár počúvaniach predsa len zaryl do mojej hudobnej duše a teraz, keď som v oblakoch (na ceste do Fínska), si ho obzvlášť vychutnávam. Zisťujem, že je to skvelá hudba na cestovanie.

Nystev je skladba, o ktorej by som fakt rada vedela čo sa v nej spieva. Je to bláznivý kúsok, v ktorom konečne znejú aj poriadne gitary a celkovo má skladba prvky metalovej hudby. O textoch na albume ťažko súdiť, keďže je viac menej písaný v iných jazykoch ako je angličtina. Na tomto albume ich nájdete celkovo až sedem. Liv je známa svojim vysokým, ale jemným hlasom. Do tohto albumu dala o niečo ostrejšie tóniny, ktoré striedajú aj nižšie spievané skladby. Dalo by sa povedať, že všetky skladby spievané v angličtine sú na tomto albume typické metalové skladby, na aké sme u tejto skupiny zvyknutí. Týmto skladbám nechýbajú riffy, gitarové sóla, svižné a dynamické tempo, ktoré perfektne dopĺňajú dvaja speváci.

Empty Horizon je mojím druhým favoritom na albume. Začiatok skladby otvára menšie klávesové sólo. Liv spieva o pocite, keď vám niekto veľmi chýba a tento pocit túžby je nekontrolovateľný. Prázdny horizont – niekedy sú tí, ktorých najviac milujeme, príliš ďaleko a čím ďalej sú, tým viac nás prepadá zúfalosť, túžba a smútok. A niekedy je to aj tak, že našich najmilších máme vedľa seba, no citovo vládne medzi dvojicou veľký blok. Horizonty sú rôzne a každý si vyloží túto skladbu po svojom. Mine taror er ei grimme je momentálne pre mňa tá najnudnejšia skladba tohto albumu, takže ju ani ďalej nebudem komentovať. Meredead nesie právom aj názov albumu, pretože je to najlepšia vec na tomto albume. Skladba mi spôsobuje priam zimomriavky. Skoro celú pieseň sprevádza chór, ktorý sa strieda so speváčkiným hlasom. Nasleduje „vybrnkávačka“, ktorú prerušia metalové tóny. Časť skladby, ktorú spieva Liv sama sa mi páči najviac. Dovoľujem si tvrdiť, že spieva do nebies. Celá skladba je tak krásna, že sa až veľmi rýchlo končí. V cover verzii skladby To France od Mikea Oldfielda ma ruší tzv. škrípanie gitár. Na môj vkus je tento cover miestami až veľmi folkový. Avšak refrén je sympatický a ľahko sa zapamätá. Keď som počúvala album prvý krát a to od začiatku, tak sa mi ako prvá skladba páčila až štvrtá skladba s názvom Krakevisa. Aj keď má celý album folkový, epický alebo symfonický nádych a skladby sa jedna od druhej nelíšia ničím jedinečným, každý song je predsa len iný. Je to celkovo zvláštny album, ktorý má však svoje čaro. Prvým trom skladbám neviem vôbec prísť na chuť, no možno vy v nich nájdete viac.

Na Meredead nájdete folkové, epické ale aj klasické metalové postupy. U Leaves Eyes však už nemožno očakávať nové prvky. Kapela sa nemusí nasilu tlačiť do metalovej scény a snažiť sa do nej zapadnúť. Leaves Eyes už svoje maximum dosiahli a ostáva im už len baviť sa hudbou.

Žáner: Symphonic / Epic metal
Krajina pôvodu: Nemecko / Nórsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 22.4.2011
Web: http://www.leaveseyes.de/
Zostava:
Liv Kristine – spev
Alexander Krull – spev, gitara
Torsten Bauer – basgitara
Sander van der Meer – gitara
Roland Navratil – bicie
Diskografia:
2004 – Lovelorn
2005 – Vinland Saga
2009 – Njord
2011 – Meredead
Tracklist:
Spirits Masquerade (06:31)
Étain (03:58)
Velvet Heart (03:42)
Krakevisa (04:34)
To France (04:37)
Meredead (05:15)
Sigrlinn (08:47)
Mine Taror er ei Grimme (02:54)
Empty Horizon (04:58)
Veritas (00:48)
Nystev (04:39)
Tell Tale Eyes (03:50)
Sorhleod /bonus track/ (05:03)
Definitíva:
Tento album si treba viackrát vypočuť,
aby vás chytil za srdce.
No, možno fanúšikov epickej hudby
 chytí za srdce rovno pri prvom počúvaní.
 Liv sa opäť ukázala v najlepšom svetle.
Svojim rozmanitým, aj keď všeobecne tenším
 hlasom sa našla v každej skladbe.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla