SUICIDAL TENDENCIES – World Gone Mad

SUICIDAL TENDENCIES, nezabudnuteľná a hlavne nesmrteľná drvička odpadu zo slnečnej Kalifornie, vydáva po troch sezónach pôstu konečne novučičkú zbierku nápadov, tentokrát nazvanú „World Gone Mad“, a to  hneď s niekoľkými novými mužmi na palube.

Je viac než zjavné, že legenda crossoveru a päťčlenná formácia so „samovražednými sklonmi“ v  ostatnom období zrovna najväčšou aktivitou nehýri. Dokonca ide iba o štvrtú dlhohrajúcu dosku za posledných dvadsať rokov! Či to ale môžeme pričítať nie práve najväčšej kvalite jednotlivých zásekov v diskografii, pomerne nestálej zostave alebo obyčajnej smole jednoducho nevedno, isté však je, že SUICIDAL TENDENCIES sú stále nažive, pekne rozdivočení a s obrovskou posilou vo svojich hojne pozmenených radoch.

suicidal_tendencies_-_world_gone_mad

SUICIDAL TENDENCIES – World Gone Mad

Hotový nezmar a nezameniteľný frontman Mike Muir sa totiž pričinil o geniálny krok – z voľnej listiny nechránených hráčov stiahol bubenícku legendu Dave Lombarda (ex-SLAYER, ex-PHILM). Na plný úväzok a dobu neurčitú. Vskutku šalamúnsky ťah! Ten ale tak trochu kontrastuje s výberom ďalších nových členov – skoro úplne neznámym drtičom šiestich strún Jeffom Poganom a basgitaristom Ra Díazom. Tí sa na aktuálnej platni „World Gone Mad“ predstavujú v skutočne výbornom svetle, avšak práve spomínaný Dave Lombardo je práve tou časťou skladačky, ktorá posúva toto zoskupenie o ešte nejakú tú úroveň vyššie.

Jeho hra je absolútne neprehliadnuteľná a bicie často jedným z hlavných hnacích motorov väčšiny prítomných skladieb, čo ihneď plne potvrdí úvodná a možno i najlepšia nakladačka s vtipným názvom „Clap Like Ozzy“. Veľmi zdarne jej konkuruje tvrdý buldozér a rázna kritika dnešnej prihlúplej spoločnosti „The New Degeneration“ alebo do tretice, psychotickým úvodom a šialenými bubeníckymi výjazdmi (!!!) poznačená punková jazda „Living For Life“.

suicidal-tendancies-2016-line-up

SUICIDAL TENDENCIES

Za okamih však prichádza výrazné zvoľnenie s dvojicou výrazných hitoviek „Get Your Fight On!“ a  „World Gone Mad“, lenže s heavy rúbanicou „Happy Never After“ a náklepom „One Finger Salute“ sa vraciame do starých, dobre zabehnutých koľají. Cestou do neprebádaných končín môže byť záverečné duo „Still Dying To Live“ / „This World“. Baladická príchuť, jemný spev, nádherné gitarové vyhrávky i parádna gradácia – aj to sú SUICIDAL TENDENCIES v ich najsilnejšej chvíľke!

Keďže známi „skejteri“ na novinke miešajú veľmi chutnú zmes rýchlych a pomalých (hitových) peciek, nuda či pocit monotónnosti rozhodne nehrozí. Do kultových dosiek typu „Lights… Camera… Revolution“ alebo „Join the Army“ má síce aktuálna kolekcia predsa trochu ďaleko a hlavne občas necitlivo recykluje dobre zavedené spôsoby, ale kvalitného crossoveru, aby dnes človek pohľadal.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: thrash metal/crossover
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Suicidal Records
Dátum vydania: 30.9.2016
Web: www.suicidaltendencies.com
Zostava:
Mike Muir – vokál
Jeff Pogan – gitara
Dean Pleasants – gitara
Ra Díaz – basgitara
Dave Lombardo – bicie
Tracklist:
Clap Like Ozzy (4:24)
The New Defeneration (6:19)
Living For Life (4:50)
Get Your Fight On! (4:55)
World Gone Mad! (3:56)
Happy Never After (6:04)
One Finger Salute (5:18)
Damage Control (5:14)
The Struggle Is Real (2:48)
Still Dying To Live (7:37)
This World (4:51)
Diskografia:
Suicidal Tendencies – 1983
Join The Army – 1987
How Will I Laugh Tomorrow When I Can´t Even Smile Today – 1988
Lights… Camera… Revolution – 1990
The Art of Rebellion – 1992
Still Cyco After All These Years – 1993
Suicidal For Life – 1994
Freedumb – 1999
Free Your Soul… and Save My Mind – 2000
13 – 2013
World Gone Mad – 2016
Definitíva:
Maniaci zo SUICIDAL TENDENCIES majú na svojom konte ďalší kvalitný zárez „World Gone Mad“, ktorý by mal potešiť všetkých skalných priaznivcov týchto vždy dobre naladených chlapíkov. Dobrá práca!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla