ROZLÚČKOVÉ TURNÉ SCORPIONS ZAVÍTA AJ NA SLOVENSKO!

SCORPIONS – FAREWELL TOUR 2011

Sobota 4. júna, Bratislava – Incheba Expo Aréna

Rozlúčka so Scorpions bude naozaj vo veľkom štýle !!! Ako posledné lákadlá hlásia z tábora kapely aj skutočnosť, že ku p´doi bude aj prídavné mólo o rozlohe 36m2, kam muzikanti cez koncert budú vybiehať vybehnú k svojim fanúšikom, aby im boli takmer na dosah… Kapela nadôvažok predvedie aj svoju povestnú živú pyramídu ale …!!!
Hlavnou a málo vídanou (skôr nevídanou !) vecou a doslova atrakciou (nielen na koncertoch) je zážitok, ktorý už možno ani neuvidíte !!! Bubeník Scorpions James Kottak nielenže bude hrať na svoje bubeníckej rampe klasicky postavenej na zemi, ale aj zavesenej vo výškach, kam ho zdvihnú špeciálne motory a bude sa pohybovať hore a dolu a vzniká tzv. „Flying drummer“ – lietajúci bubeník. Len si spomeňte na veľkolepé točiace sa bicie z Mierového festivalu v Moskve 1989 !!! Niečo podobné sa odohrá aj na tejto časti turné. Ide o fantastický vizuálny zážitok, okrem toho – aký je to pre bubeníka akrobatický kúsok ! Takéto niečo zabezpečujú špeciálne motory s istením najvyššej triedy. Sú uspôsobené na dvíhanie ľudí a bremien počas aktivity a sú ovládané samostatným človekom, ktorý musí mať na to certifikát, digitálnym sólo pultom len pre túto časť show !

Druhou správou pre slovenských fanúšikov sú zvolené skupiny, ktoré spestria a určite potešia hardrockové a heavymetalové srdcia:

Metalinda. Skupinu Metalinda pozná každý. Už viac ako 2 desiatky rokov poctivo fungujú na slovenskej a československej rockovej/metalovej scéne, a s pomerne veľkým výpočtom národných hitov. Snáď vedúcim hitom je Ján Amos Džínový, ale sú tu skladby ako Zaľúbená žaba, Slnko nevychádzaj, Jago, Kovový kráľ, Víno, pizza, makaróny, Maj May, English is How Know, Angie alebo duet s Jožom Rážom (Elán) Nebo, zastav dážď. Prehliadka týchto skladieb práve pred nemeckou legendou v Bratislave !

Tristana. Stálicou na ostrejšom slovenskom metalovom nebi je už od rokov deväťdesiatych pôsobiaca Tristana. Momentálne hrajúca už nie tak extrémny speed metal, ale melodický heavy/power metal, podporený klávesami, absolvujúca turné s českými ARAKAIN, bude treťou kapelou večera. Tristana mala tú česť hrať aj so skupinami ako Gamma Ray, Kreator, Edguy, Masterplan a ďalšími, odohrala množstvo festivalov, koncerty v Českej republike a vždy s adekvátnou odozvou.  Skutočne silná zostava sa teší na rockových fanúšikov, ktorí sa zídu v túto sobotu v Bratislavskej Inchebe, aby sa rozlúčili s najúspešnejšou rockovou kapelou z Nemecka všetkých čias.

Scorpions – 4.6., Bratislava

Údaje ku turné :

Album: Sting in the Tail ( jar 2010)
Názov turné : Get Your Sting and Blackout World Tour 2010-2012 – The Farewell Tour
Začiatok : jeseň 2010
Koniec : skorá jar 2012
Rozsah turné : cca 200 koncertov
Najzvláštnejšie miesta konania : 2 koncerty v Libanone
Aktuálna zostava :

Klaus Meine – spev (*1948, Nemecko, pôvodný člen)
Rudolf Schenker – gitara (*1948, Nemecko, pôvodný člen)
Matthias Jabs – gitara (*1955, Nemecko, v kapele od r. 1978)
James Kottak – bicie nástroje (1962, USA, v kapele od r. 1996)
Pawel Maciwoda – basová gitara (1967, Poľsko, v kapele od r. 2003)

Obrovské turné naberá na obrátkach a naozaj celý svet sa chce rozlúčiť s legendou !!! Kapela bude hrať aj v krajinách netypických pre rockovú hudbu, napríklad v Libanone až 2x a v takom Francúzsku až viac ako 10 koncertov !!!

Najznámejšie skladby : Wind Of Change, Rock You like a Hurricane, Still Loving You, Big city Nights, Send Me An Angel, Rhytm of Love, Bad Boys Running Wild, White Dove…

Predaj najznámejšieho singla Wind Of Change : viac ako 4 000 000 kusov

Čiastka, ktorú si len za hranie skladby Wind Of Change jej autor pripísal po necelých dvoch rokoch hrania v rádiách: 60 000 000 nemeckých mariek (30 miliónov €) !!! (len za roky 1990-91) Autor: Klaus Meine. Skladba dodnes znie v množstve rádií denno denne…. a nielen ona.
Zaujímavosti zo života kapely:

Klaus Meine a Rudolf Schenker si zahrali aj na najúspešnejšej metalovej opere všetkých čias – AVANTASIA. Autor Tobias Sammet (EDGUY) presvedčil členov kapely po spoločnom koncerte v Bratislave v roku 2007 a následnom dlhom prehováraní. S Klausom Meinem Tobias a AVANTASIA natočili dokonca videoklip Dying For An Angel z posledného dielu AVANTASIE – THE WICKED SYMPHONY (2010). Kapela po koncerte v Bratislave povedala v zákulisí : „Ani sme nevedeli, že v Nemecku máme takú dobrú (výbornú) rockovú kapelu !

Hosťom albumu Sting in the Tail je aj sopránistka TARJA TURUNEN (ex-NIGHTWISH) – v skladbe The Good Die Young – Tarja použila skladbu v inom mixe a inej verzii na svojom singli Falling Awake (2010).

Členovia kapely chcú po tomto turné hlavne oddychovať, niektorí pracovať na rozpracovaných sólových projektoch, ale aj mimohudobných aktivitách. Hlavne ale už nikdy nevkročiť na pódiá a neabsolvovať náročné cestovanie, rozhovory, telefonáty… Žiaľ, po takej veľkolepej kariére už na to majú nárok. Patria medzi rockových dinosaurov, ktorí sa zapísali do sŕdc miliónov fanúšikov a všeobecnej verejnosti

Aj o svojich technikov sa kapela stará ako vo vatičke: aj preprava na krátku trasu 300 alebo 200 km (Ostrava – Bratislava – Budapešť) musí byť pre 12 technikov Scorpions zabezpečená v nightlineri /  sleeper coach buse (tourbuse). Aj keby tam spali len tie 2-3 hodiny…Alebo keby aj nie.

Prevoz technikov: vany alebo dodávky o minimálne 8 miestach (lokálny prevoz v meste konania) – 4 vany pre 12 technikov…

Stravovanie kapely : obedy mimo hotela, kde sú ubytovaní, ideálne v najdrahšej a najchutnejšie variacej reštaurácii … preprava limuzínami s bodyguardom. Na každého člena kapely 1 limuzína a 1 bodyguard.

Vyberané vína, alkohol, nealko aj do šatní pred koncertom

Na pódiu min. 2 chladiace boxy a 2 nádoby s ľadom, ak chýba čo len jedna položka – alebo jediný kus (1 RedBull alebo podobne), kapela nie je vpustená na pódium. Inventúru robí produkčný manažér spolu s domácim zástupcom agentúry.

Ubytovanie kapely : hotel 5*. Tourmanažment: 5*.
Ubytovanie technikov: minimálne 4* hotel, ak 5*, tak striktne iný ako kapela

Zariadenie šatní: príjemne vybavené šatne so stolíkmi, kreslami, gaučom, občerstvením, internetom, telefónom, sólo sprchou, spevák zvukovo izolovanou, každý člen sám.

Skupina hrá na akcii v ten večer zmluvne ako posledná – jedine a nijak inak ako hlavná hviezda. Hrací čas okolo 100 minút

Všetko musí byť v šatniach aj na pódiu pripravené, aj keby kapela prišla rovno na vystúpenie a aj keby nič z toho nespotrebovala

Po koncerte pravdepodobne Klaus Meine zabalený v uteráku „prchá“ do svojej limuzíny a odchádza z miesta konania koncertu. Stretnúť ho potom môžete buď na aftershow párty, na hoteli (so šťastím) alebo proste na záťahu v meste…

Scorpions sa tešia z  množstva zlatých a platinových ocenení za predaje albumov a samozrejme veľkým počtom iných cien od hudobných kritikov a akadémií…

Počas kariéry kapela prekonala množstvo personálnych zmien a iných problémov, ako napr. strata hlasu Klausa Meineho v rokoch osemdesiatych, alebo okradnutie kapely – daňový únik jej vtedajším basgitaristom (išlo o niekoľko miliónov mariek… samozrejme nasledovali nielen kopačky z kapely … )

Tlačová správa