Djerv – Djerv

Nová nórska kapela DJERV je ďalšou lastovičkou vydavateľstva Indie Recordings. Kapela vznikla začiatkom roka 2010. Ich príbeh je síce krátky, ale bohatý na udalosti. Už v lete 2010 vydávajú EP Headstone, kapela sa predstavuje na veľkých letných festivaloch doma v Nórsku. Speváčku Agnette si všimnú aj väčšie metalové mená. Určite si pamätáte na ženský čistý, ale diabolský vokál v skladbe Gateways od DIMMU BORGIR. Tak ten hlas patril práve speváčke DJERV. A okrem DIMMU BORGIR Agnette hosťovala aj na poslednom albume ďalších krajanov SOLEFALD. Začiatkom tohto roka začali nahrávať debutový album. V apríli sa do obehu dostal singel Madman a v polovici júna im vyjde debutový rovnomenný materiál.
Na debutový album sa nesú len chváli z radov ich kolegov – hudobníkov a ľudí, ktorí s nimi pri tejto nahrávke spolupracovali. Sám som bol zvedavý čo nám toto nórske trio predvedie na albume. Celý album začína singlovkou Madman, ktorú odštartuje Agnetin výkrik a skladba sa nesie v „špinavom“ rockovom , ale zároveň melodickom tempe, v ktorom vyniká Agentin vokál. Ten je miestami melodický, miestami ukričanejší. Práve Agnete Kjolsrud je ústrednou postavou celého albumu. Jej spev sa nielen v úvodnej skladbe, ale na celej nahrávke pohybuje vo viacerých polohách. Je pokojný, melodický, miestami až psychedelický, zhrnuté do jednoduchšej škatuľky, je ohromne vášnivý a skrýva sa v ňom naozaj plno emócií. V ťahavejších, miestami až maznavejších pasážach sa mi Agnetin hlas podobá na Ninu Persson z THE CARDIGANS. Agnetin hlas sa vám však hneď dostane pod kožu, navyše sa kapele podarili aj skvelé texty.

Celý album je až nebezpečne chytľavý. Veľmi ťažko ho je nejako zaškatuľkovať, no popísal by som ho ako agresívny rock, prepojený s metalovými prvkami. Miestami sa mi najmä vďaka tým psychedelickejším pasážam podobali na krajanov MADDER MORTEM, no hudba DJERV mi príde viac chytľavejšia. Istá mierna podobnosť, by však pozornému poslucháčovi nemala uniknúť. DJERV však nie je len kapela o Agnete. Zahanbiť sa nedajú ani muzikanti, ktorí dokázali dosiahnuť nádych špinavešieho old school zvuku, ale pritom to znie moderne a neokukane. Podobný špinavší zvuk snáď dokážu vytvoriť iba hudobníci z Nórska. V takej skladbe Abmuse majú nástroje doslova až black metalový nádych, no potom sa pridá hlavná melódia a spev, takže skladba prejde do naozaj zaujímavých a neprebádaných vôd. Do neprebádaných vôd sa vybrali DJERV nielen v tejto piesni, ale v podstate na celom albume. Medzi najlepšie skladby patria určite singlovka Madman alebo Ladder To the Moon. Myslím si však, že na albume nie je slabšia skladba. Veľmi rád by som chcel vidieť toto zoskupenie naživo, pretože na koncertoch musí ísť zo skladieb ešte väčšia energia, aká z nich vyžaruje na nahrávke.

Myslím si, že DJERV prišli s niečím novým. Vhodný „špinavší“ zvuk agresívneho rocku s rôznymi polohami Agnetinho spevu sa môže stať novým fenoménom. Debut DJERV je pohodovým a príjemným počúvaním a po opakovaných posluchoch sa vám bude dostávať pod kožu. DJERV prišli so zaujímavou kombináciou hudobných prvkov, ktorých výsledný efekt je ohromujúci.

Foto: Joern Verberg

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Indie Recordings.

Žáner: psychedelic rock/metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 17.6.2011
Web: www.myspace.com/djervmusic, www.facebook.com/djervmusic
Zostava:
Agnete Kjolsrud – vokály
Stian Karstad – gitara
Erlend Gjerde – bicie
Diskografia:
Djerv – 2011
Tracklist:
Madman (4:25)
The Bowling Pin
(3:36)
Headstone
(3:50)
Gruesome Twosome
(4:05)
Only I Exist
(4:24)
Ladder To the Moon
(3:58)
Abmuse
(4:49)
Blind the Heat
(3:14)
Immortal
(4:38)
Definitíva:
Svojský a jedinečný album v šate
 psychedelického až agresívneho rocku
 s old school nádychom okorenený vynikajúcim
 a vášnivým spevom Agnete Kjolsrud.
Nórske trio prišlo s niečím neokukaným
 a mám pocit, že debutový album im naštartuje celkom slušnú kariéru.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla