WORMROT – Voices

Singapurskí šialenci WORMROT po päťročnej štúdiovej odmlke útočia na ušné bubienky s novou doskou „Voices“.

Dlhší čas medzi albumom „Dirge“ a novinkou „Voices“ bol spôsobený aj odchodom bubeníka Fita, ale aj rozhodnutím kapely, vziať si po rozsiahlom koncertovaní oddych. Svoju kvalitu potvrdila táto exotická brúska už dávno a preto bola zvedavosť pri novinke na mieste. S čím na nás zaútočia tentokrát? Dokážu obhájiť prisluhované kvality? Nový album obsahuje 20 zárezov so stopážou 26 minút.

wormrot-voices-cover

WORMROT

Na úvod treba hneď spomenúť, že WORMROT znejú na novinke o niečo inak, ako sme boli zvyknutí. Môžeme kľudne hovoriť o progrese v ich tvorbe, aj keď stále striktne v medziach grindcoru. Samozrejme, že ide stále o šialenosť zúrivého grindu spadajúcu do prvej ligy, aj keď musím priznať, že albumového predchodcu „Dirge“, radím o niečo vyššie, pretože je to čistá besnota so špinavým zvukom s nespútanou energiou, miestami spadajúca až do škatuľky powerviolence. To však neznamená, že by borci teraz spomalili, to ani náhodou. No, ich hudba tentokrát pôsobí komplexnejšie a pestrejšie.

Hlavnou náplňou ostávajú zbesilé vypaľovačky, smrtiace blastbeaty a zničujúci vokál, no pomedzi tieto „šprinty“ stíhajú robiť krátke odbočky, meniť tempá a pestro vystavať jednotlivé songy. Tým pádom sa neustále niečo deje a nahrávka „Voices“ vyžaduje vašu pozornosť.

wormrot-2016

WORMROT

Tieto aspekty postupne zaregistrujete až po niekoľko vypočutiach, predsa len, všetko zachytiť v tej rýchlosti si vyžaduje viackrát potočiť album v prehrávači. Ústrednou postavou sa tak stáva gitarista Rasyid, ktorý kombinuje klasické grindové postupy s punkovými, problém mu nerobí vystrihnúť pomalšie a melodické riffy („Fake Moral Machine“, „Buried the Sun“), prípadne atmosférickejšie poňaté („Compassion Is Dead“, „Outworn“ ).

Nová akvizícia za bicími Vijesh je adekvátnou náhradou a sype mu to fakt kvalitne. Dobrý bicmen v tomto žánri je nutnosť. Vokalista Arif zúri a vrieska čo mu sily stačia a predvádza niekoľko polôh. Klasický škrek, hlbší murmur a aj občas vokál ťahaný niekde až z tráviaceho ústrojenstva.

Zmenil sa aj zvuk, produkcia je tentokrát čistá a počuť pekne každý nástroj. Album má svoje nesporné kvality, preplieska vás dostatočne aj keď ku koncu zaradili dlhšie skladby (v rámci grindcoru) a aj tempo sa o čosi spomalí, ale v ostatných piesňach sa väčšinou vyučuje v minútových intervaloch a celé je to ešte zabalené to pekného artworku.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: grindcore
Krajina pôvodu: Singapur
Vydavateľstvo: Earache Records
Dátum vydania: 14.10.2016
Web: http://www.facebook.com/wormrot
Zostava:
Arif – vokály
Rasyid – gitary
Vijesh – bicie
Tracklist:
Blockhead Fuck Off (1:08)
Hollow Roots (0:56)
Exit Fear (0:42)
God´s in His Heaven (1:03)
Oblivious Mess (1:23)
Descending into the Unknown (0:50)
Dead Wrong (0:08)
Fallen into Disuse (1:19)
The 1st World Syndrome (1:19)
Shallow Standards (0:52)
Fake Moral Machine (1:11)
Forced Siege (1:17)
Take Aim (1:12)
Still Irrelevant (0:05)
Eternal Sunshine of the Spotless Grind (1:04)
Compassion Is Dead (2:48)
Buried the Sun (2:44)
Defaced (0:59)
The Face of Disgrace (1:14)
Outworn (3:48)
Diskografia:
Abuse – 2009
Dirge – 2011
Voices – 2016
Definitíva:
Trojica šialencov zo Singapuru počúvajúca na meno WORMROT znie na novinke „Voices“ o trošku odlišnejšie, ako sme boli zvyknutí. Stále im nechýba zbesilosť, no viac stavili na pestrosť a neboja sa ani spomaliť, keď treba.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články