CIVIL WAR – The Last Full Measure

Po roku a pol sú CIVIL WAR opäť v zákopoch, aby nám priniesli kus vojnovej histórie, ktorá vyznieva v ich tvorbe od začiatku.

Švédska skupina „odídencov“ z populárnej mašiny menom SABATON sa po roku a pol od vydania albumu „Gods and Generals“ opäť vracia na bojové pole, aby skompletizovala trilógiu „Občianskej vojny“. Zámerne hovorím trilógiu, pretože všetky albumy CIVIL WAR nesú názov jedného z diel amerického spisovateľa Michaela Shaara a jeho syna Jeffa.

civil-war-the-last-full-measure

CIVIL WAR – The Last Full Measure

Novinku nazvanú „The Last Full Measure“ kapela nahrala vo švédskom meste Dalarna, kde sa im o mix a úpravu zvuku postaral producent Jonas Kjellgren vo svojom štúdiu Black Lounge. Nahrávka obsahuje 12 skladieb a pod hlavičkou vydavateľstva Napalm Records sa na pulty obchodov dostala začiatkom novembra. CIVIL WAR novinku nahrali v takmer rovnakom zložení ako predchádzajúci album. Jedinou zmenou bol odchod basáka Stefana Erikssona, ktorého kvalitne nahradil Petrus Granar.

Album rozbieha skladba „Road To Victory“, ku ktorej bol nahraný aj prvý videoklip. Táto piese dokonale vystihuje atmosféru, v ktorej sa bude celý album odohrávať. Charakteristický hlas Nilsa Patrika Johanssona sa od prvých tónov tejto rýchlej skladby dravo derie do uší.  Práve rýchlosť a dobré tempo je tým, čím CIVIL WAR opäť nešetrili. Piesňam tak dodali potrebnú dávku dynamiky a nespútanosti, čo určite ocenia hlavne tí z vás, ktorí sa radi pri podobnom tempe vybláznia.

civil-war-2016

CIVIL WAR

Svetlým príkladom je skladba „Gladiator“, ktorá to dokonale vystihuje. Je jednoznačne najrýchlejšou, tvrdou a zároveň melodickou, čo sa naplno prejaví v refréne a neskôr aj pri skvelo znejúcich gitarových sólach. Tento song vám jednoducho nedá vydýchnuť.

Fakt, že CIVIL WAR tvoria z 80% bývalí členovia SABATON sa však stále nedá prehliadnuť. Príkladom je song „A Tale That Never Should Be Told“, v ktorom vplyv a štýlová podobnosť s touto veličinou riadne cítiť. Daniel Mÿhr a jeho klávesy dodávajú tejto skladbe pestrosť a melodickú líniu, čo sa mi veľmi páčilo. Organovým introm doplneným orchestrálnym samplerom sa rozvinie rovnomenný song albumu „The Last Full Measure“, ktorý pôsobí síce vyrovnaným dojmom, no len do chvíle sóla, ktoré Rikard Sundén poriadne nakopne. Kde inde, ako na úplnom konci sa zaznie podmanivá balada „Aftermath“, ktorá svojou atmosférou dokonale uzatvára celý album.

Kapela CIVIL WAR, ktorá si udržala svoj štandard, hlavne po vydarenom albume „Gods and Generals“, oplýva skvelými hudobníkmi na čele so spevákom Nilsom. Avšak silný vplyv SABATON na skupine zanecháva nemalé stopy, s čím môžete, ale aj nemusíte súhlasiť. A hoci je nový album dobrým materiálom pre fanúšikov dravého power metalu, CIVIL WAR ostávajú aj naďalej v tieni svojich slávnejších kolegov zo SABATON.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 4.11.2016
Web: www.civilwar.se
Zostava:
Nils Patrik Johansson – vokály
Rikard Sundén – gitara
Petrus Granar – gitara, basgitara
Daniel Mÿhr – klávesy
Daniel Mullback – bicie
Tracklist:
Road to Victory (4:44)
Deliverance (5:26)
Savannah (4:10)
Tombstone (3:15)
America (5:26)
A Tale That Never Should Be Told (6:06)
Gangs of New York (4:07)
Gladiator (3:22)
People of the Abyss (4:07)
The Last Full Measure (6:27)
Strike Hard Strike Sure  (3:57)
Aftermath  (5:02)
Diskografia:
The Killer Angels – 2013
Gods and Generals – 2015
The Last Full Measure – 2016
Definitíva:
Novinka CIVIL WAR nazvaná „The Last Full Measure“ rozhodne zaujme fanúšikov, ktorí majú radi dravý a melodický power metal. Kapela si udržala vysoký štandard. Rýchlosť a tempo skladieb je asi najväčším pozitívom ich tretej štúdiovky. Na škodu je istotne to, že sa hudobníci nevedia zbaviť vplyvu ich predošlej skupiny SABATON.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články