DEBUSTROL a HYPNOS v Humennom: Temnota a chaos vs. rýchla thrashová jazda

Síce neskoro, ale predsa  si  na nás  konečne niekto spomenul aj na tom zabudnutom východe. Mesto Humenné, metropola Horného Zemplína, sa dočkalo koncertnej zastávky turné s názvom „Československé tour 2016 – 30 let masakru!“, kde tentokrát hrali hlavnú úlohu až dve metalové legendy spoza rieky Moravy.

Konkrétne nesmrteľná thrashová búrka DEBUSTROL a dnes čoraz viac a viac cenená smrtiaca lavína HYPNOS na čele s charizmatickým Brunom Kovaříkom (KRABATHOR). K tomu ako bonus stále známejší, skoro domáci drviči BRUTE, veľmi útulný pub Nostalgia a taktiež sympatické vstupné. Piatková  šou sa teda môže smelo začať.

Na miesto prichádzame niečo málo pred ôsmou hodinou večernou a v klube to už celkom pekne vrie. Hneď na prvý pohľad teší hojná účasť návštevníkov zo širokého okolia, čo v celkovom súčte nakoniec čítalo niečo okolo 150 prítomných. Vskutku úctyhodné číslo na tunajšie pomery.

brute-humenne-4

BRUTE v Nostalgii

Hneď prví svoje nástroje samozrejme rozbaľujú Vranovčania BRUTE, avšak s miernym hendikepom v podobe absentujúceho bicmena, takže sa samozrejme išlo z „pásky“. Trojica zvyšných hudobníkov na čele s charizmatickým gitaristom Števom, ale svojím brutálnym a silno technický poňatým „mäsokombinátom“ vyháňa z hlavy hoc i tie najmenšie pochybnosti o ich výkone –  išlo sa totiž na rovných sto percent. Lenže čo človek mieni, satan žiaľ ľahko mení. Vďaka neslávnej zvukovej guli sme mali zážitok z  hudby BRUTE skoro polovičatý a chaos, ktorý sa niesol zo skromného pódia znel občas skutočne ohavne.

Nepomohla ani častá zmena miesta, dnes to jednoducho stačilo iba na „remízu“ aj napriek tomu, že z dosky znejú chalani ozaj výborne a nad ich očakávanou novinkou „Henchmen“ sa preto právom nesú mraky plné očakávaní. Snáď nabudúce…

hypnos-humenne-5

HYPNOS

Nastáva pomerne rýchle vyľudnenie a okamžitá príprava scény pre jedného z headlinerov  tohto turné, deathových HYPNOS z Uherského Hradišťa. Aj táto sebranka zatiaľ len vyčkáva na svoj čerstvý kus mäsa nazvaný „The Whitecrow“, z ktorého v ten večer zazneli až dve ukážky – klasická „One Flesh, One Blood“ a o niečo pomalšia titulná skladba. Máme sa rozhodne na čo tešiť! Ináč išlo o  vcelku reprezentatívny rez bohatou kariérou, takže postupne zazneli aj známe veci ako „Burning Again (Hymn of Eternal Fire)“, „Inverted“, „Nailed to the Golden Throne“, „Lovesong“  alebo záverečná nárezovka „In Blood We Trust“.

Celému koncertu samozrejme dominoval nesmierne sympatický frontman Bruno so svojimi trefnými príhovormi k slovenským fanúšikom (potešila zmienka o legendárnom humenskom koncerte s BEHEMOTH spred pätnástich rokov!), no nestratilo sa ani šikovné gitarové duo Vlasa/Canni či technicky perfektne vybavený bubeník Pegas. Na mnohopočetnom publiku bolo vidieť neodškriepiteľné známky spokojnosti aj napriek opäť nie najkvalitnejšiemu ozvučeniu, čoho dôkazom bol aj obrovský záverečný aplauz, kedy HYPNOS jednoducho  museli pridávať. Nekončilo sa však tak trochu očakávanou hymnou „Orthodox“, ale nemenej parádnou hitovkou „Breeding the Scum“ zo staručičkého debutu. Výborné predstavenie!

debustrol-humenne-3

DEBUSTROL

Nasledujúci a v ten večer aj poslední DEBUSTROL nádherne kontrastovali s predchádzajúcimi minútami a dianím na pódiu v Nostalgii. Kým HYPNOS navodili vskutku sugestívnu atmosféru plnú zmaru, temnoty a chaosu, thrasheri z Mladej Boleslavy na to pochopiteľne išli úplne inou cestou. Spôsobom sebe vlastným takmer zdemolovali útroby spomínaného klubu, kde to v publiku počas celého setu doslova  vrelo ako v zabíjačkovom kotlíku!

Štvorica hudobníkov na čele s neodmysliteľným Kolinsom do nás pálila jednu rýchlu pecku za druhou, čo vo výsledku robilo vyše 20 odohraných skladieb vrátane evergreenov ala „Trendshit“, „Vyhlazení“, „Umučená“, „Masoterian“, či o niečo starších „Svět co zatočí s tebou“ a „Protest“. S blížiacim sa koncom zažívame ozajstný výlet do prehistorických dôb. Do čias pádu železnej opony na prelome 80. a 90. rokov, kedy postupne protestujeme, navštevujeme údolie hadov, veľký cintorín, a to až do príchodu samotného neuropatológa a jeho špeciality v podobe krvavej práce.

Sound konečne na jednotku, medzi piesňami sa často nekecalo a keď na konci došlo aj na vytúženú motorovú pílu, zničený človek sa zmohol iba na prosté konštatovanie, že to dnes stálo skutočne za to!

PLUSY:
Kapely, príjemná atmosféra, divácka účasť, bohatý merch

MÍNUSY:
Občas nie celkom vychytaný zvuk (najmä pri sete BRUTE)