Doro Pesch potvrdila v Bratislave, že status metalovej kráľovnej jej právom patrí!

Metalová kráľovná Doro Pesch so svojou kapelou zavítala začiatkom decembra na Slovensko po druhýkrát, tentoraz na sólový koncert do bratislavského Majesticu.

V auguste sa Doro predstavila na festivale Rock pod Kameňom a od druhej polovice novembra brázdi európske pódiá na svojom turné nazvanom „Love’s Gone To Hell Tour 2016“. A to neminulo ani Slovensku. Počas prvej decembrovej soboty (pod taktovkou EPG) sa táto veľká sympaťáčka predstavila aj v bratislavskom Majesticu. Spoločnosť DORO na európskej šnúre robili Nóri SPITFIRE.

Doro Pesch je nepochybne legendou, veď je na scéne už úctyhodných 32 rokov! Nemecká speváčka má aj na Slovensku veľa fanúšikov, čo sa žiaľ až tak neprejavilo na diváckej účasti. Odhadom 250 až 300 hláv zaplnilo Majestic približne z polovice. A hneď v úvode treba napísať, že by sa jej istotne zišiel väčší kotol. No, na druhej strane, prítomní ľudia vytvorili veľmi dobrú atmosféru.

spitfire-bratislava-6

SPITFIRE

Úvod večera patril pár minút po 20. hodine nórskej kapele SPITFIRE, ktorá bola pre mňa a myslím, že aj pre väčšinu zúčastnených veľkou neznámou. Štvorica hudobníkov funguje na scéne od roku 2005. Na tomto turné propagujú aktuálny album u roku 2015 s názvom „Fuel to Burn“. Ich hudba sa pohybuje na rozmedzí hard rocku s metalovými vsuvkami, miestami som tam cítil feeling ich krajanov CHROME DIVISION.

Od úvodných tónov pôsobili Nóri na pódiu veľmi sympatickým a sviežim dojmom a dokázali so sebou strhnúť aj slovenských fanúšikov.  Bolo vidieť, že si turné s DORO poriadne užívajú.  Približne trištvrte hodinka v ich spoločnosti ubehla celkom rýchlo, no v závere ich setu ma už začali trocha nudiť. Čo je však podstatné, publikum, aj kapela sa bavili a SPITFIRE nás tak dobre naladili na hlavnú hviezdu večera.

doro-bratislava-23

Doro Pesch predviedla výbornú šou aj napriek chorobe

Po miernej úprave pódia prišlo to, na čo všetci v tento sobotňajší večer čakali – koncert DORO. Ešte skôr ako sa dostanem k samotnej šou, musím v úvode prezradiť, že 52-ročná speváčka nebola úplne zdravotne fit, bojovala s nejakou virózou. No ani tá jej nezabránila vtrhnúť na pódium, sťa by víchor a odohrať parádny koncert.

doro-bratislava-10

Doro si počas spievania podávala ruky s fanúšikmi v prvých radoch

Od úvodu jej bolo celé pódium, pobehovala, hecovala fanúšikov, rozdávala úsmevy na všetky strany a čo je najdôležitejšie, vynikajúco spievala. So šťastlivcami v prvých radoch si podávala ruky a popri tom zneli od úvodu pecky ako „I Rule the Ruins“, „Raise Your Fist in the Air“ a na moju veľkú radosť zahrala hneď tretiu v poradí aj legendárnu „Burning the Witches“.

doro-bratislava-51

Doro Pesch

Pozorné oko fanúšika si muselo všimnúť, že pri inštrumentálnych častiach sa presunula k bicím, kde zapíjala nejaké kvapky. No, to jej výkon absolútne neovplyvnilo a tu sa pozná hudobníkom srdcom i dušou. Setlist bol vystavený z najväčších hitov WARLOCK a pochopiteľne z jej neskoršej sólovej dráhy pod menom DORO. Nechýbala ani krásna balada „Für Immer“, ktorú vždy venuje kamarátovi Lemmymu Kilmisterovi, no tentokrát bola určená aj pre jedného slovenského fanúšika, ktorý tragicky zahynul pár dní pred týmto koncertom.

Nechýbali ani piesne ako „Warlock“, „Earthshaker Rock“, „Love’s Gone to Hell“, „Metal Racer“ „Revenge“ alebo „Metal Tango“. Oživením koncertu bola na chvíľu veľká postava zlej čarodejnice. V druhej polovici koncertu sa metalová kráľovná prezliekla z čierneho trička MOTÖRHEAD, no hádajte do akého… Predsa MOTÖRHEAD, ale v bielom vydaní. Koncerty DORO bez piesne „All We Are“ by sa už zrejme nikomu nerátali a dočkala sa jej aj Bratislava.

doro-bratislava-57

Johnny Dee počas sóla

Klasickému heavy metalovému koncertu nesmú chýbať ani sóla. Jedno a musím napísať, že veľmi vydarené, predviedol bubeník Johnny Dee a došlo aj na krásnu gitarovú vsuvku pánov Maasa a Princiottu.

Na záver vystúpenia nechýbali vskutku úprimné poďakovania a Doro aj napriek chorobe ešte z pódia popodpisovala pár šťastlivcom platne. Aj keď by si táto nemecká speváčka zaslúžila početnejšie publikum, to v Majesticu jej vytvorilo výbornú atmosféru. Fungovala klasická chémia medzi kapelou a fanúšikmi, ktorí si navzájom odovzdávali energiu. Aj keď mám pocit, že oproti predošlým zastávkam turné, sme boli o jednu, dve piesne ochudobnení, ale toto metalovej kráľovnej s radosťou odpustíme.

doro-bratislava-70

Kapela DORO v plnom nasadení

Doro potvrdila (aj keď to už naozaj nikomu nemusí dokazovať), že status metalovej kráľovnej jej patrí právom! Napriek viditeľnej chorobe odspievala koncert vynikajúco, nenechala na sebe nič badať. Po ňom ju v klube ešte hodnú chvíľu čakalo pár verných fanúšikov a aj napriek tomu, že už ledvac rozprávala (a zákazu manažéra), sa s ľuďmi ochotne fotila. A navyše, každú jednu fotku, ktorá sa s ňou urobila, chcela vidieť, či nie je rozmazaná. Ak náhodou bola, sama povedala, že spravme si ešte jednu. Toto som ešte u žiadneho muzikanta nezažil, klobúk dole, pani hudobníčka a veľká legenda! Neuveriteľne bolo cítiť aj na pódiu, aj mimo neho, aká je Doro vďačná za svojich fanúšikov, váži si úplne každého!

PLUSY:
Samotná Doro Pesch, koncert, atmosféra, organizácia

MÍNUSY:
Predsa len by sa zišlo aspoň o stovku viac fanúšikov

Foto: Alena Červeňanská