Shining – VII: Född Förlorare

Niklas Kvarforth už zďaleka nie je takou kontroverznou postavou v hudobnom priemysle ako dakedy. Pri živých vystúpeniach sa zvykol rezať, zahášať o seba cigarety. Naposledy, čo som mal možnosť vidieť SHINING v roku 2009, tak Niklas „iba“ zahášal o seba cigarety. Žiadne rezanie sa už nekonalo. Kvarforth šokoval metalový svet s kapelou DIABOLICUM. Pravda, tá funguje stále, ale posledný album im vyšiel v roku 2001. Niklas sa od roku 2000 venuje kapele SHINING. Stále figuruje aj v rôznych iných kapelách a projektoch, ale sám sa vyjadril, že jeho prioritou sú SHINING. Po problémoch s vydavateľstvom sa upísali Spinefarm Records a to im vydalo dlho očakávaný siedmy album VII: Född Förlorare začiatkom mája.
Tvorbu SHINING som si naozaj veľmi obľúbil. Svoj depresívny black metal so samovažrednými sklonmi zdokonaľujú z albumu na album a podľa mňa bol ich doterajším vrcholom predošlý album VI – Klagopsalmer, ktorý je jednoducho dokonalý. Na novinku som sa preto naozaj veľmi tešil a bol som zvedavý, s čím nás prekvapí Niklas Kvarforth tentokrát.

A veruže prekvapenie sa aj konalo. Po prvom letmom počúvaní som mal z neho úplne rozpačité dojmy. Album je ako celok oveľa prístupnejší, kľudnejší a ubudli na ňom blackové prvky. Avšak, rozpačité dojmy a počiatočné sklamanie som sa snažil prekonať a dobre som urobil. Azda najblackovejšou skladbou je úvodná skladba Förtvivlan, Min Arvedel, ktorá začína detským spevom, ktorý vystrieda valivé tempo alá SHINING. Táto skladba je naozaj ďalším skvostom od SHININGU a kapela na ňu dokonca natočila aj prvý videoklip vo svojej histórii. Ďalším skvostom je hneď nasledujúca Tiden Läker Inga Sar. Tá začína kašľaním a rôznymi zvukmi. Do toho príde jemná akustická gitara s čistým Niklasovým vokálom. Túto pohodu vystriedajú rytmické blackové riffy. Skladba je doslova taká „pohodovka“, avšak v polovici sa zmení na blackové šialenstvo s ničivou atmosférou. Tempo v závere skladby má gradujúce tempo, Niklasove frázy a škreky sú čoraz viac intenzívnejšie, precítenejšie a ničivejšie. Záver skladby je podobný ako úvod. Akustická gitara, čistý Niklasov spev a z pozadia počuť vykašliavanie.

Kvarforth dokazuje, že sa zlepšil práve v čistom speve. Po tej ortodoxnejšej časti sa však album prehupne do experimentálnejších vôd, ktoré mi na začiatku veľmi nesedeli. Práve v experimentálnejšej časti vynikajú okrem jeho čistého vokálu aj geniálne gitarové sóla, ktoré môžete počuť v skladbách Människa O Avskyvärda Människa, Tillsammans Är Vi Allt a FFF. Čarovná atmosféra z predošlých albumov ostala aj na novinke, avšak nevnímam ju pri tomto albume ako pri celku, ale osobitne pri každej skladbe zvlášť. V cover verzii I Nattens Imma od kapely LANDBERK si Kvarforth vystačí len s klavírom, akustickou gitarou a čistým vokálom. Naozaj skvelé a precítené.

Novinka si ma aj po prvých rozpačitých dojmoch opäť podmanila. Tvorbu SHINING jednoducho zbožňujem. Myslím si, že aj ortodoxným fanúšikom jeho štýlu, nebude vadiť, že je album prístupnejší, pretože depresívnu, a napriek tomu mrazivo krásnu náladu, vám Niklas a spol. dokážu navodiť aj pri menšom ústupe z blackmetalovej surovosti a agresie. Novinka predošlý album VI – Klagopsalmer určite neprekonala, no je to opäť hudobný skvost v podaní SHINING, ktorí netvroria podľa mňa hudbu, ale umenie.

Ortodoxnejším fanúšikom, budú určite chýbať Niklasove pazvuky, škreky, ktorých je aj na môj vkus na novom albume až príliš málo. Na druhej strane to však môžeme brať ako určitý posun vpred. Niklas sa už teraz vyjadril, že pokračovateľ  VII – Född Förlorare bude oveľa blackovejší a surovejší. Nechajme sa prekvapiť a zatiaľ si vychutnávajme tento ďalší skvost z dielne SHINING.

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 11.5.2011
Web: www.myspace.com/shininghalmstad
Zostava:
Niklas Kvarforth – vokály, gitara, klávesy
Peter Huss – gitara
Sebastian Baats – gitara
Christian Larsson – basgitara
Ludwig Witt – bicie
Diskografia:
Within Deep Dark Chambers – 2000
Livets Ändhallplats – 2001
III: Angst – Självdestruktivitetens Emissarie – 2002
IV: The Eerie Cold – 2005
V: Halmstad – 2007
VI: Klagopsalmer – 2009
VII: Född Förlorare – 2011
Tracklist:
Förtvivlan, Min Arvedel (6:29)
Tiden Läker Inga Sar (8:10)
Människa O Avskyvärda Människa (6:42)
Tillsammans Är Vi Allt (9:22)
I Nattens Imma /Landberk Cover/ (4:04)
FFF (7:00)
Definitíva:
SHINING ubrali na blackovej surovosti,
Niklas oveľa viac používa čistý vokál.
Novinka je prístupnejšou nahrávkou ako predošlé
 albumy a je o niečo experimentálnejšia,
no treba jej dať čas a potom si ju zamilujete.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla