Hecate – Programmed Earth

Banskobystrická formácia HECATE tento rok oslavuje 15 rokov na hudobnej scéne, no Programmed Earth je len druhým oficiálnym albumom, ak teda nerátame demá a singel z roku 2008. Ich pôvodným žánrom je doom a black metal, no na novinke sa rozhodli zaexperimentovať a poslucháčom ponúknuť úplne iný, alternatívnejší štýl, ktorý sa na metalovom trhu nevyskytuje často.
Programmed Earth, ktorý prichádza po šesťročnej pauze obsahuje síce len deväť skladieb, ale až na jednu, dosahujú všetky stopáž vyše piatich minút. Album otvára skladba Disconnected, ktorej sa celkom darí navnadiť poslucháča kvalitnými gitarovými riffmi a striedavým melodickým a blackovejším vokálom. Zo skladby mám pocit nevyužitého potenciálu, vedel by som si to predstaviť, aby to páni rozbalili ešte o niečo viac. Páni z HECATE sa rozhodli pozmeniť svoj pôvodný štýl a do ich tvorby pridali alternatívne prvky a hlavne elektroniku. Veľa elektroniky, ktorá nechýba v žiadnej sklade a to robí tento album dosť rozporuplným. Oceňujem experiment, ale elektronické intrá ako od Jeana-Michela Jarreho do black/doomových skladieb podľa mňa nepatria. A nejde len o intrá, elektronikou sú podfarbené celé skladby a klasické gitary a bicie miestami úplne zanikajú. Tento experiment by som možno zniesol v jednej až dvoch skladbách, ale nie na celom albume, ktorý ináč nemal zlý potenciál.

Albumu Programmed Earth chýba skladba, ktorá by vyčnievala a ktorá by album potiahla a navnadila poslucháča. A keď už to niekedy tak aj vyzerá, tak je to vlastne len akýsi prechod v šesťminútovej skladbe. Spomínaná dĺžka taktiež uberá albumu na energii. Ak by som mal, ale vyzdvihnúť nejaké skladby, bola by  to už spomínaná úvodná Disconnected a Like City Lights, kde môžeme objaviť aj zborový vokál. Viem, že kritiky bolo asi už dosť, no nemôžem si odpustiť ešte jednu vec a tou je skladba Radius. Ide o dvojminútovú inštrumentálku, ak sa to tak dá vôbec nazvať, pretože v nej nie je počuť ani gitary, ani bicie, iba čistú elektroniku, ktorá je opäť ako vystrihnutá z intra koncertu J. M. Jarreho.  Táto skladba mi fakt pokazila dojem z celého albumu.

Mňa album Programmed Earth od banskobystričanov HECATE neoslovil a myslím si, že takýmto smerom by sa nemal metal uberať vôbec. Chalanom však patrí uznanie za vyskúšanie a predstavenie niečoho iného. Moje bodové hodnotenie je čisto subjektívne a verím, že tento experiment si môže nájsť svojich priaznivcov. Hlavne u vekovo mladších poslucháčov, na ktorých vplývajú aj iné hudobné štýly.

Žáner: alternative/melodic doom
Krajina pôvodu: Slovensko (Banská Bystrica)
Vydavateľstvo: GOTHOOM Productions
Dátum vydania: 2011
Web: www.bandzone.cz/hecate
Zostava:
Mário Maslík – vokály, programovanie
Milan Šulek – gitara
Milan Tary – gitara
Peter Rusnák – basgitara
Marek Pecník – bicie
Diskografia:
Oppressed by Sorrow – 2005
Programmed Earth 2011
Tracklist:
Disconnected (5:40)
Modern Man (5:58)
Like City Lights (5:22)
New Life (5:20)
Impulse of Mind (5:46)
Digital Nova (6:40)
Radius (2:06)
Frequency Of the Sun (6:15)
Human Interface (5:58)
Definitíva:
HECATE sa rozhodli podstúpiť veľký
 a riskantný experiment. „Starých psov“ album
zrejme neosloví, ale môže uspieť u ľudí, ktorí majú radi experimenty a veľa elektroniky v metalovej hudbe.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 3 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla