In Flames – Sounds Of A Playground Fading

Na začiatok. Pre tých, ktorí by náhodou čakali, že sa IN FLAMES s ich najnovším albumom Sounds Of A Playground Fading (ďalej len SOAPF) vrátia do čias dávno minulých, teda do obdobia albumov Jester Race alebo Colony, nech tento album a recenziu nechajú radšej tak, pretože sa tak nestalo ani náhodou.
Toto gothenburské zoskupenie sledujem od samého začiatku a rešpektujem ich zmenu štýlu, ktorú definitívne zavŕšili poslednými troma doskami. Preto už nebudem veľmi porovnávať tvorbu s ich začiatkami, kedy úspešne trónili na metalovom výslní v melodicko-deathmetalovom žánri.  Keď kapela pochopila, že sa jej bude dariť aj pri odklone od melodického death metalu, tak to využili a išli iným smerom, ktorý im už perfektne prischol a cítia sa v ňom ako ryby vo vode. Inak po odchode zakladajucého člena a gitaristu Jespera Strömblada sa do skupiny vrátil Niclas Engelin, ktorý v nej už krátko figuroval.

Zvuk na albume SOAPF je naďalej moderný a chytľavý, zaberajúci celú škálu efektov a emócií. Andersove vokály su pestré a s mladistvou energiou, či už  používajúc zúriace výkriky alebo trúchlivý spev. Takto sa mi IN FLAMES celkom páčia. Úvodnú, rovnomennú skladbu SOAPF uvádza akustická gitara v „metallicovskom“ rúchu, ktorá sa inak objaví ešte zopárkrát na albume. Pesnička SOAPF obsahuje všetky prvky dnešných IN FLAMES s charakteristickým zvukom a príjemnou melódiou. Kvalitné gitarové riffy, ešte s basovejšou príchuťou a skvelými bicími Daniela Svensonna majú šťavu. Pokiaľ sú klasické slohy priamočiarejšie, tak refrény sú rozvinuté do všetkých hudobných melódíi, ktoré sa celkom jednoducho zaryjú pri do pamäte. Deliver Us má trošku post-metalový nádych a Fridén tu znie nejako divne romanticky. Je to však pochopiteľné, pretože túto skladbu si kapela zvolila ako singel, ku ktorému sa robil aj klip so známym Patricom Ullaeusom. Zvukom „clean“  gitary začína ďalšia pieseň All For Me, aby po ňom mohol následovať rytmický riff, kde následne v refréne klávesové zvuky vkusne balia nosnú melódiu spolu s čistými vokálmi. S death-metalovým nádychom v rýchlejšom tempe sa sa otvára The Puzzle. V tomto songu ma baví počúvať hru na bicie nástroje. Sú trošku v popredí a  ich tempo udáva rytmus pre sólovú gitaru na záver pesničky, kde sa aj basgitara so zaujímavým zvukom „podlizuje“ celej melódíi. Fear Is The Weakness má v úvode energický riff, kde druhá gitara hrá sólo emotívnym tónom. Preplietanie melodických liniek a tvrdých riffov je perfektné. Gitarové sólo v polovičke presne vystihuje hĺbku citov a emócií v tejto skladbe. Podľa mňa je to najlepšia pieseň na albume. Riffy, bicie, basa a vokály – všetko je dokonale zladené a skupina sa prezentuje ako celistvý útvar.

Pohotové využívanie zaujímavých gitarových efektov a basových liniek prinášajú súdržnosť ku konceptom skladieb, zatiaľ čo bicie a gitarové sóla majú potrebnú živelnosť, ktorá im trošku na poslednom albume A Sense Of Purpose  chýbala. The Attic je  podivná, melancholická a smutná a a v podstate aj zbytočná pesnička na albume. Darker Times mi, ale hneď napravila chuť a donútila ma nevypnúť prehrávač. Energická skladba s vrstveným vokálom a niekoľkými sólami. Taká Ropes nám dáva ochutnať ako by asi vyzeral neuskutočnený projekt Andersa a Engelina.

Synovia Gothenborgu IN FLAMES priniesli to, čo môže byť vrcholným okamihom ich kariéry. Na tomto albume sa mi veľmi páčila hra bubeníka Daniel Svenssona, ktorý jemným a energickým bubnovaním pôsobil nevtieravo, ale zato nápadne ako asi nikdy predtým. Taktiež spoločné úsilie celej skupiny ponúka skladby plné najrôznejších melódií a riffov a toto všetko má za následok tento celkom vydarený album. Je Sound Of  A Playing Ground dielom prirodzeného vývoja, alebo len kalulácia, ako urobiť album, ktorý predhodia masám, aby ľahko zarobili peniaze? Podľa mňa to bola prirodzená transformácia, ktorú kapela spravila výnimočne dobre.

Žáner: modern metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media
Dátum vydania:  15.6.2011
Web: www.inflames.com
Zostava:
Anders Fridén – vokály
Björn Gelotte – gitara
Niclas Engelin – gitara
Peter Iwers – basgitara
Daniel Svensson – bicie
Diskografia:
Lunar Strain – 1994
The Jester Race – 1996
Whoracle – 1997
Colony – 1999
Clayman – 2000
Reroute to Remain – 2002
Soundtrack to Your Escape – 2004
Come Clarity – 2006
A Sense of Purpose – 2008
Sounds of a Playground Fading – 2011
Tracklist:
Sounds of a Playground Fading (4:43) 
Deliver Us (3:30)
All For Me (4:31) 
The Puzzle (4:34)
Fear Is the Weakness (4:03)
Where the Dead Ships Dwell (4:27)
The Attic (3:16)
Darker Times (3:25)
Ropes (3:42)
Enter Tragedy (3:58)  
Jesters Door (2:37)
A New Dawn (5:53)
Liberation (5:12)
Definitíva:
Kapela IN FLAMES vydala celkovo zaujímavé dielo.
Môj pocit je naozaj taký, že kapela dala
 do tohto albumu zo seba čo najviac
 a to aj hudobne aj textovo, čo vedie k hlbšej
 a obohacujúcej skúsenosti pre autorov
 ako aj ich poslucháčov. Väčší dôraz dali na zaujímavú
 gitarovú prácu a expresívne zvukové prvky.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla