Exkluzívne meno na More Than Feste: V Slatine predstaví Timo Tolkki svoje najväčšie hity z celej kariéry

Nenávidený a zatracovaný – obdivovaný a rešpektovaný. Taký rozporuplný je v očiach fanúšikov kritiky a fanúšikov maestro Timo Tolkki.

Strojca obrovského úspechu STRATOVARIUS, v tej dobe duša kapely (na začiatku aj spevák, gitarista, autor skladieb…) vytiahol neznámu skupinu medzi elitu melodického metalu. Najúspešnejším rokom 1998 – 2003 však predchádzali roky driny a postupných úspechov.

Timo Tolkki sa exkluzívne predstaví na More Than Feste

O jeho kariére sa nedá napísať kratučká správa. Hudobná kariéra Tima Tolkkiho je ako 3D mapa. Vrcholy aj doliny, cesta priama aj kľukatá…  Hudobne ? Vzostupy a pády. Fanúšikovia ? Priazeň a nepriazeň.

STRATOVARIUS. Udali štýl koncom deväťdesiatych rokov, ako málokto… Odvtedy, akoby už neexistovala metalová kapela bez kláves. Obľubu gitarovo-klávesového melodického metalu, dovolíme si povedať, spôsobili práve oni. Bol tu síce Yngwie, ale „Stratíci“ priniesli niečo ťažko popísateľné… Albumy ako „Episode“ a „Visions“ vyniesli kapelu na výslnie, fanúšikovia však už spozorneli pri „Fourth Dimension“ (1995) a do dokonalosti boli vybrúsené najmä albumy „Elements 1 a 2“ (2003).

Potom nastalo obdobie skôr pre mediálne prestrelky medzi členmi kapely, útok šialeného španielskeho fanúšika na Tima v čase keď tam STRATOVARIUS hrali a podobne. Keď sa v STRATOVARIUS (a v SONATA ARCTICA tiež) vymenili gitaristi, vyzeralo to tak, že ten zásadný metal vo Fínsku skončil. Nové albumy kapiel neboli to pravé, gitara bola nezvykle nevýrazná v oboch kapelách a bolo to celé divné.

Avšak Timo Tolkki prišiel s albumom REVOLUTION RENAISSANCE nazvaným „New Era“, ktorý bol vlastne plánovaný ako album STRATOVARIUS a bolo to teda aj počuť.

Ďalšie albumy RR už neboli úplne to pravé, ale po nich prišiel Timo s albumom „In Paradisum“ v superskupine SYMFONIA a bolo vymaľované. Čistý, rýdzi a pravý „stratoštýl“ a zostava zo samých veľkých mien. Čo čert nechcel, hudobný biznis a situácia v ňom nepriali ani tejto zostave.

Pod vedením maestra Tolkiho teda prichádza metalová opera AVALON. Fantastická skladačka emócií, nálad, melódií, skvelého metalu a hlavne Timovej ekvilibristiky… Zostava, ktorá si pýtala živé prevedenie, ale nebolo možné tieto plány skĺbiť. V AVALONE sa stretli mená ako Elyze Rydd (AMARANTHE), Rob Rock (AVANTASIA), Sharon Den Adel (WITHIN TEMPTATION) alebo Tony Kakko (SONATA ARCTICA)… Bicie obslúžil Alex Holtzwarth (RHAPSODY, AVANTASIA) Zlatá platňa za toto dielo nie je preto ničím prekvapivým. Na druhom dieli AVALONU hosťovali aj Floor Jansen (NIGHTWISH) alebo Fabio Lione (ex-RHAPSODY OF FIRE), ale prekonať jednotku sa neporadilo.

Timo Tolkki medzičasom produkuje aj album čilskej speváčky Cateriny Nix (spievala aj na druhom AVALONE), bojuje s nepríjemnou chorobou, z tábora fanúšikov STRATOVARIUS sa ozývajú hlasy alebo skôr otázniky, či niekedy dôjde k reunionu – a Timo ohlasuje živé hranie v roku 2017.

„Sme prví, kto ohlasuje jeho koncert a musíme povedať, že sme si vydýchli.  Konečne sa naživo rozoznie jeho gitara a to nie v hocijakej skupine. Timo Tolkki Band. A k tomu fantastický repertoár,“ prezradil jeden z organizátorov More Than Festu 2017 Ján „Amok“ Poliak.

„Pretože v roku 2016 STRATOVARIUS menili piatok za sobotu, skrátili sme im nutne set na jednu hodinu. Tu však Timo Tolkki dostáva väčší priestor a pre potešenie fanúšikov zahrá aj skladby ktoré STRATOVARIUS buď nehrávajú alebo nestihli zahrať! A budete ho sledovať so zatajeným dychom,“ doplnil Ján Poliak.

Zdroj: EPG