Týr – The Lay of Thrym

Pri folk metalových formáciách sme zvyknutí väčšinou na to, že pochádzajú zo severských krajín. Avšak aj taká krajina ako sú Faerské ostrovy má v metalovej hudbe svoje zastúpenie a to v podobe kapely TÝR. Prináša kapela z netradičnej metalovej krajiny na svojom šiestom albume netradičnú hudbu?
Album The Lay of Thrym obsahuje desať skladieb vlastnej tvorby, ku ktorým hudobníci na záver pridali dve cover verzie skladieb od metalových legiend. Album otvára pieseň Flames of the Free, ktorá sa vyznačuje skôr klasickými melodickými a agro prvkami, než tými folkovými. Tak to pokračuje aj ďalej, v skladbe Shadow of the Swastica už nejaké folkové náznaky sú, no objavujú sa aj rockové gitarové riffy. Skladby sú celkom chytľavé, no podľa môjho názoru nie príliš zodpovedajú uvádzanému žánru. Je to príjemná zmes melodického a často zborového spevu a speedových gitár, ktorá by sa nemala nepáčiť.

Album The Lay of Thyrm je však opäť z tých, ktoré radím do obrovského množstva podobných albumov, ktoré si svojou podobnosťou v podstate ani nekonkurujú. Spočiatku som bol práve z tohto dôvodu k tomuto albumu dosť skeptický, ale The Lay of Thrym potrebuje poslucháčovu pozornosť a trpezlivosť, aby si v ňom našiel to svoje. Mne to podarilo až po dlhšej dobe a aj keď som album zaradil do kategórie nenápadných, pár skladieb by som určite vyzdvihol. Z prvých troch skladieb na albume každá ponúka výbušný refrén, ktorý vyzdvihuje Heri za mikrofónom a to aj napriek tomu, že jeho spev je podľa mňa len priemerný. V druhej sa album, akoby lámal a ponúkal o niečo tvrdšie riffy a rýchlejšie tempo, ktoré je nasadené v podstate už od skladby Hall of Freedom.

Druhá polovica albumu je o poznanie lepšia, čo nebýva zvykom a často badám pravý opak – útlm v druhej polovici jednotlivých albumov. Čerešničkou albumu je však posledná skladba (teda okrem coverov), ktorá nesie rovnaký názov ako celý album.  The Lay of Thrym má takmer sedem minút a umne sa v nej strieda tempo. Kapela jej dodala aj štipku hymnickosti na záver. A bonusovou čerešničkou je cover skladby I od BLACK SABBATH, ktorú doteraz pre mňa nevýrazný spevák zvládol výborne a pomohli mu v tom aj ostatní kolegovia z kapely.

Žáner: progressive folk metal
Krajina pôvodu: Faerské ostrovy
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 27.5.2011
Web: www.myspace.com/tyr1
Zostava:
Heri Joensen – vokály, gitara
Terji Skibanes – gitara
Gunnar H. Thomsen – basgitara
Kari Streymoy – bicie
Diskografia:
How Far to Asgaard – 2002
Eric the Red – 2003
Ragnarok – 2006
Land – 2008
By the Light of the Northern Star – 2009
The Lay of Thyrm – 2011
Tracklist:
Flames of the Free (4:17)
Shadow of the Swastika (4:23)
Take Your Tyrant (3:53)
Evening Star (5:05)
Hall of Freedom (4:07)
Fields of the Fallen (4:59)
Konning Hans (4:28)
Eôôindir bondi a Jaori (3:55)
Nine Worlds of Lore (4:04)
The Lay of Thrym (6:48)
I (Black Sabbath cover) (4:43)
Stargazer (Rainbow cover) (6:19)
Definitíva:
Albumov ako The Lay of Thrym je na jednej
 strane veľa, no na druhej strane je iný.
Označenie folk metal je dosť rozporuplné,
 hlavne v prvej polovici albumu.
Z tohto výtvoru cítiť, že si hľadá svoju vlastnú
 cestu a vlastných fanúšikov. Preto nikto neurobí
 chybu, keď mu dá šancu.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla