Avantasia – The Flying Opera: Around the World In 20 Days

Tak a je to tu! Fanúšikovia metalovej opery AVANTASIA sa dočkali prvého DVD v histórii tohto all stars zoskupenia. Potom ako Tobias Sammet ohlásil v roku 2008, že AVANTASIA vyráža na turné po najväčších európskych festivaloch bolo jasné, že tento výnimočný zážitok zachytia aj na DVD. A tak sa aj stalo. Obrazový materiál The Flying Opera: Around the World In Twenty Days – Live vyšiel 18. marca prostredníctvom vydavateľstva Nuclear Blast.
Celé DVD pozostáva zo štyroch diskov, z toho dva sú však audio verzie hlavných koncertných záznamov na DVD. Najpodstatnejšia časť tohto materiálu je koncert samotný. Ten sa natáčal na dvoch miestach. Najprv na festivale Masters of Rock vo Vizoviciach a potom na Wackene. DVD štartuje najprv na Wackene a to skladbami Twisted Mind, The Scarecrow, Another Angel Down a Prelude/Reach Out For the Light. Ten, kto bol na koncerte AVANTASIE, alebo kto je ich fanúšikom, tak od začiatku pocíti jemné chvenie v žalúdku, pretože tá atmosféra, ktorá panovala na Wackene bola neopísateľná. Po týchto skladbách prejde DVD na obrazový záznam z Masters of Rock. Ten rozdiel si všimnete hneď, pretože obraz z Wackenu je o dosť kvalitnejší a myslím, že aj po zvukovej stránke je záznam z Nemecka na tom lepšie. Avšak Tobiasov úžas z českých fanúšikov na Masters of Rock je cítiť z každého jedného slova a pohybu. DVD pokračuje skladbami Inside, No Return, The Story Aint Over, Shelter From the Rain a Lost In Space. Žiaľ tvorcom DVD sa podarila malá chybička, kde v booklete je uvedené, že Shelter From the Rain je z Wackenu, ale pravda je taká, že je z Masters of Rock. Avšak to je len malá chybička. Keď bolo avizované, že je disk spracovaný z dvoch koncertov, tak som čakal, že bude osobitne koncert z Wackenu a osobitne z Masters of Rock. Predsa len bolo by zaujímavé odsledovať skladby, ktoré nie sú nahraté z Čiech práve z Vizovíc a takisto samozrejme aj tie skladby, ktoré nie sú zachytené z Nemecka. Záverečné medley skladieb Sign of the Cross a Seventh Angels by bolo určite zaujímavé vidieť aj z Wackenu. Už, keď kvôli ničomu inému, tak aspoň kvôli ucelenej atmosfére. Za ďalšiu chybičku považujem tie prechody medzi jednotlivými miestami, pretože rozdiel, najmä ten obrazový je viditeľný. Na skvelej atmosfére to však nič nemení.

Vy, ktorí ste boli vo Vizoviciach, tak ste si určite nevšimli množstvo detailov, ktoré sa diali na pódiu a práve na tomto DVD si ich môžete vychutnať. Späť na Wacken sa vrátime vďaka skladbám Avantasia, Serpents In the Paradise a Promised Land. Potom sa opäť presunieme do Vizovíc, pretože iba tam vystúpili s AVANTASIOU Kai Hansen a Henjo Richter z GAMMA RAY. Tí odspievali, resp. odohrali skladbu The Toy Master. V predposlednej Farewell vás uchváti skvelé nemecké publikum, ktoré dojalo aj samotného Tobiasa a na záverečnú medley Sign of the Cross/The Seventh Angel sa vrátime zas do Čiech. Obrovským plusom týchto dvoch záznamov je neopakovateľná atmosféra, pri ktorej vás bude príjemne mraziť.

Druhý disk ponúka dokumenty zo zákulisia turné z roku 2008. Pozrieť sa tak budete môcť očami samotného Tobiasa ako videl celé toto turné, pretože jednotlivými zastávkami vás bude sprevádzať práve on. Taktiež vďaka nemu nahliadnete do zákulisia festivalu Sweden Rock alebo Wacken a to samozrejme nie je všetko. Sammet predstavuje svojimi slovami aj celú zostavu muzikantov, ktorí sa na turné podieľali. Taktiež sa dozviete, že pred vystúpením na Wackene mal Sammet veľkú trému. V závere vzdáva Tobias hold svojím vzorom. DVD ďalej ponúkne tri videoklipy ku skladbám Lost In Space, Carry Me Over a Dying For An Angel (keďže sa vydanie DVD posunulo, je tam aj čerstvejší klip z The Wicked Symphony) a zábery ako sa vyrábal klip ku Carry Me Over. Zvuk je naozaj vynikajúci a je v Dolby Digital 5.1.

Celú štvrodiskovú sadu The Flying Opera – Around the World In 20 Days – Live dostanete v luxusnom balení. Vnútro tohto balíčka tvorí podrobný rozpis turné z roku 2008 a nádherné fotky z vystúpenia AVANTASIE po celom svete. Kto investuje peniaze do tohto nosiča určite nebude ľutovať. Samotný koncert má skoro dve hodiny a dokument bez klipov má na druhom DVD viac ako 70 minút.

Tomuto DVD veruže nie je veľmi čo vytknúť, azda tá malá chybička v booklete a zmena obrazu pri prechode z nemeckého koncertu na český a naopak. Mňa osobne trošku zamrzelo, že vydanie tohto DVD trvalo tak dlho, pretože obrazový záznam by si určite zaslúžilo aj zatiaľ posledné turné AVANTASIE, ktoré prebehlo pred Vianocami 2010 a ktorého sa zúčastnil už aj Michael Kiske. Myslím si však, že aj toto bude klenotom v zbierke každého fanúšika power metalu.  

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 18.3.2011
Web: www.tobiassammet.com, www.myspace.com/tobiassammet
Zostava:
Tobias Sammet – vokály
Oliver Hartmann – gitara, vokály
Sascha Paeth – gitara
Robert Hunecke Rizzo – basgitara
Michael Rodenberg – klávesy
Felix Bohnke – bicie
Hostia:
Jorn Lande – vokály
Bob Catley – vokály
André Matos – vokály
Amanda Somerville – vokály
Kai Hansen – vokály
Cloudy Yang – vokály
Henjo Richter – gitara
Diskografia:
The Metal Opera pt. I – 2001
The Metal Opera pt. II. – 2002
The Scarecrow – 2008
The Wicked Symphony – 2010
Angel of Babylon – 2010
The Flying Opera – Around the World In 20 Days /DVD/ – 2011

Tracklist:
Disc 1 (DVD):
Twisted Mind
The Scarecrow
Another Angel Down
Prelude/Reach Out For the Light
Inside
No return
The Story Aint Over
Shelter from the Rain
Lost In Space
I dont Believe In Your Love
Avantasia
Serpents In the Paradise
Promised Land
The Toy Master
Farewell
Sign of the Cross/The Seven Angels (medley)
Disc 2 (DVD)
Overture, From the Cradle To the Stage, Avantasia Live – The Expedition Starts, Sweden Rock Festival 2008, The Birth of Avantasia, A New Era, Moscow 2008, Avantasians, Tokyo 2008, The Scarecrow, Lost In Space, Mexico and South America, Avantasians, Impressions from Mexico and South America, Soundcheck Avantasians, Back In Europe (Czech Republic – Masters of Rock), Avantasians, 150.000 Hands In the Air: Wacken, Where Do We Go From Here? And the Story Goes On…, Epilogue
Bonus Material:
Lost In Space (video clip), Carry Me Over (video clip), Carry Me Over (Making of the video clip), Dying For An Angel (video clip)
Definitíva:
Toto DVD je absolútnou povinnosťou
pre každého fanúšika AVANTASIE.
Na The Flying Opera je fantasticky zachytená atmosféra z oboch koncertov, ktorá sa vďaka tomuto záznamu dostane priamo do vašej obývačky. Navyše bonusový materiál bude tiež zážitkom, pretože sa vďaka nemu presuniete do zákulisia koncertov AVANTASIE.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla