ANTHRAX v Budapešti dokonale oslávili výročie kultového albumu „Among the Living“

Kým úvod leta 2016 prial nám Slovákom a legendárny ANTHRAX z USA sme si mohli vychutnať priamo v bratislavskom MMC, tentokrát sa karta mierne obrátila a za prvotriednym thrash metalom sme sa museli vybrať o niečo južnejšie, k našim maďarským susedom.

Obrovská Budapešť a známy rockový stánok Barba Negra Music Club pred pár dňami hostili kultovú päticu z New Yorku, no nešlo o zastávku iba tak ledajakú. V týchto dňoch je totiž presne tridsať rokov od vydania najznámejšieho albumu týchto neposedných beťárov, konkrétne slávneho drahokamu „Among the Living“, ktorý sa kapela rozhodla na aktuálnom turné prehrať od A do Z. Viac potrebných dôvodov na približne 350 kilometrovú cestu veru nebolo…

ANTHRAX v Budapešti

Dlhočizná púť nazvaná „Among the Kings“ číta presne 28 zastávok, kde spoločnosť hlavným hviezdam robia The RAVEN AGE z Veľkej Británie. Že vám to meno predsa niečo hovorí? Niet sa čo čudovať – v zoskupení pôsobí syn Steve Harrisa z IRON MAIDEN, lenže to je asi jediná zaujímavosť, sprevádzajúca túto prachbiednu sebranku na ceste ich kariérou. Nič dobré neveštilo už zdĺhavé preťahovanie samotného začiatku, no nepripraveného jedinca dorazila až samotná produkcia metalcorom ošľahaných „hošánkov“.

Kto súdny niečo také dovolil? To sa určite nenašiel vhodnejší support? A ešte v dobe neuveriteľne prajúcej mladým thrash metalovým raketám a lá EVILE, WARBRINGER, HAVOK a podobne? Namiesto toho nás (doslova) zohrievala „buzi“ partička, ktorá nie je schopná zo svojich nástrojov za celý set  vyladiť  jeden kvalitný riff či chytľavý refrén. Ešteže situáciu vyriešil futbalový zápas premietaný na televízii v bare…

Publikum v Budapešti bolo skvelé

Vytúžení ANTHRAX si s prípravami dávajú taktiež pomerne na čas, v netrpezlivom a najmä početnom publiku (nedeľňajší večer sa môže pýšiť nálepkou „SOLD OUT“!) sa dá nervozita doslova krájať, ale intro k titulke „Among the Living“ vyháňa z hlavy všetky pochybnosti a pripravuje živnú pôdu pre vzrušujúcu jazdu na húsenkovej dráhe. V tej chvíli to vyzerá v akoby zaprdenom, špinou prelezenom klube na predmestí Rio De Janeira – žiadne mobily, fotoaparáty, plne spolupracujúce publikum, pot a hlavne metal!

Vynikajúco osvetlená scéna

Ako lúsknutím prstov sa vraciame do inkriminovaného obdobia 1987, do čias, kedy spomínaná kultová doska a skladby „Caugh in A Mosh“, „Indians“, „A Skeleton in the Closet“ či „I Am the Law“ pomáhali písať dejiny thrash metalu. Odvtedy sa čosi stihlo zmeniť, avšak tá obrovská energia prekypuje vo vystúpeniach ANTHRAX neustále!

Zvyšok už veľmi dobre poznáte – geniálne gitarové riffy, bezchybný spev (Joey Belladonna snáď nestarne!), razantné bicie, jednoducho všetko, čím sa pätica za tie dlhé roky preslávila! Prvá časť zvukovo vyšperkovaného vystúpenia končí takmer nehrávanou suitou „Imitation of Life“ s vtipným úvodom Scotta Iana (opäť si to odniesol istý Donald Trump…), no záver celého, skoro dvojhodinového koncertu, je ešte ďaleko.

Joey Beladonna a celá kapela sú v neskutočnej forme

Na rad prichádza stále aktuálna novinka, z ktorej ANTHRAX servírujú hymnické „Breathing Lightning“ a „Blood Eagle Wings“, ale aj o omnoho staršie šlágre „Madhouse“, „Be All, End All“ či „Antisocial“. Oproti februárovým vystúpeniam síce bez „A.I.R“, „Medusa“, „Evil Twin“, no i napriek tomu išlo o vskutku úctyhodnú nálož. Po Bratislave teda nesklamala ani Budapešť, čo sa samozrejme dalo očakávať….

PLUSY:
ANTHRAX, vypredaná hala, výborná atmosféra, zvuk a pekne nasvietená scéna

MÍNUSY:
Mierne nedodržiavanie časového harmonogramu, THE RAVEN AGE, za bicími opäť chýbal Charlie Benante, neskutočne predražený merch (tričko za 30 Eur, pche…)