SINISTER – Syncretism

Zbystriť by mali všetci priaznivci starej školy death metalu, ktorí nenechajú dopustiť na osvedčených pionierov smrtiaceho kovu pôvodom zo starého kontinentu. Holanďania SINISTER sa opäť hlásia o slovo v podobe novej placky s názvom „Syncretism”.

Aktivita SINISTER je vskutku zaujímavým javom, 29 rokov na scéne s jednou jedinou pauzou, prevažne dvojročnou prestávkou medzi jednotlivými dlhotrvajúcimi nosičmi a vcelku obsiahlym zoznamom bývalých členov je dôkazom toho, že túto bandu zrejme len tak niečo nezlomí. Žánrovo som osobne SINISTER vždy radil niekde k SUFFOCATION na európsky spôsob s veľmi vkusnou štipkou thrash metalu. Bol som teda veľmi zvedavý, či tomu tak bude aj na „Syncretism”.

SINISTER – Syncretism

Na novinke hneď v úvode veľmi príjemne prekvapuje „Intro“, ktoré začiatok skladby „Neurophobic” slušne vygraduje. Radosť robí aj štýl, ktorým sa SINISTER na albume uberajú. Ako keby som počul vplyv starej SEPULTURY, avšak death metalové jadro stále zostáva prítomné – rýchle, brutálne, s hutným zvukom. Gulometné kopáky celý hudobný arzenál ešte viac podčiarkujú a tachometer s rýchlosťou, v akej  sa kapela  pohybuje, je veľmi prijateľný. Žánrovo to je nakombinované na výbornú.

Kompozične mi však už album až po koniec príde ako jazda na horskej dráhe. Výborné momenty striedajú priemerné, zbytočné riffy tie prijateľnejšie, vydarené melodické sóla absolútne nelogické. Predpokladám, že kapela mala v úmysle nahrať placku s dôrazom na surovosť, priamočiarosť a zachovať si old – schoolový ksicht, čo určite ocenia mnohí skalní fanúšikovia.

SINISTER

V takom prípade výhrady určite nie sú na mieste. Tu treba  vypichnúť výborné nástupy a spôsob, akým vedia SINISTER jednotlivé skladby rozbehnúť, poprípade doplniť aj o klávesové prvky. Pri písaní recenzie mi však v ušiach hrajú moje obľúbené albumy ako „Afterburner” a „Creative Killings” (nahraný s Rachel Heyzer za mikrofónom) a ja sa skrátka neviem zbaviť dojmu, že kapela má aj naviac.

Aby však bolo jasné, nič tragického sa v prípade „Syncretism” nekoná. Stále ide o veľmi kvalitne nadupaný death metal, v ktorom však z môjho pohľadu prevláda snaha valcovať všetko, čo kapele bráni v ceste, ako zaujať aranžérskymi postupmi tak, ako napríklad v prípade spomínaného comebackového „Afterburner”. Ak by SINISTER venovali viacej času pre separáciu hluchých a nezáživných pasáži, dopadlo by to určite prijateľnejšie aj pre náročnejšieho poslucháča. Pre živú interpretáciu to však môže fungovať oveľa lepšie.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Massacre Records
Dátum vydania: 24.02.2017
Web: https://myspace.com/sinisterwingsofdeath
Zostava:
Aad Kloosterwaard – vokály
Bas Brussaard – gitary
Ricardo Falcon – gitary
Dennis Hartog – gitara, basgitara
Ghislain van der Stel – basgitara
Toep Duin – bicie
Tracklist:
Neurophobic (05:44)
Convulsion of Christ (05:38)
Blood Soaked Domain (06:28)
Dominance by Acquisition (05:18)
Syncretism (05:24)
Black Slithering Mass (03:42)
Rite of the Blood Eagle (05:58)
The Canonical Rights (03:57)
Confession Before Slaughter (06:07)
Diskografia:
Cross the Styx – 1992
Diabolical Summoning – 1993
Hate – 1995
Aggressive Measures – 1998
Creative Killings – 2001
Savage or Grace – 2003
Afterburner – 2006
The Silent Howling – 2008
Legacy of Ashes – 2010
The Carnage Ending – 2012
The Post-Apocalyptic Servant – 2014
Dark Memorials – 2015
Syncretism – 2017
Definitíva:
Holanďania SINISTER na novinke „Syncretism” vôbec nestrácajú na brutalite a intenzívnosti. O zaujímavé momenty nie je núdza, no väčšiu prednosť však tentokrát dostala priamočiarosť ako kompozičné špekulovanie, čoho dôsledkom je prítomnosť hluchých a slabých miest. Sila nahrávky však bude zrejme v jej živom prevedení.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články